23948sdkhjf

Forskning: Fysisk træning er gavnlig for mennesker med demens, men ...

Fysisk træning ser ikke ud til at påvirke de underliggende sygdomsprocesser vurderet ud fra biologiske markører for Alzheimers sygdom.
Et omfattende ADEX-dansk studie har tidligere påvist, at fysisk træning kan have en gavnlig virkning på psykiske symptomer ved Alzheimers sygdom.

Men fysisk træning ser ikke ud til at påvirke de underliggende sygdomsprocesser vurderet ud fra biologiske markører for Alzheimers sygdom. Det skriver Nationalt Videnscenter for Demens på sin hjemmeside.

I forbindelse med det danske ADEX-studie har en gruppe danske og svenske forskere set nærmere på en undergruppe bestående af 53 patienter, der før og efter træningsforløbet fik foretaget en såkaldt lumbalpunktur med aftapning af en lille smule rygmarvsvæske til analyse for biomarkører for Alzheimers sygdom.

"Deltagerne blev via lodtrækning fordelt enten til en interventionsgruppe, der lavede moderat til hård fysisk træning i 16 uger, eller til en kontrolgruppe, der levede, som de plejede. Analyserne viste ingen tegn på effekt af fysisk træning på de undersøgte biomarkører for Alzheimers sygdom," skriver videnscenterfordemens.dk.

I følge forskerne kan det skuffende resultat forklares med det relativt lave deltagerantal, som kan have svækket muligheden for at finde statistiske signifikante effekter (manglende statistisk styrke), træningsperioden på 16 uger kan have været for kort og den gennemsnitlige forsinkelse på fem dage fra træningsperiodens ophør til den afsluttende lumbalpunktur kan have været for lang.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078