23948sdkhjf

300 opskrifter til ældre med dysfagi

Ny elektronisk kogebog skal sikre en bedre madoplevelse for de ældre samt hjælpe og inspirere plejehjemspersonale landet over med at tilberede god tygge- og synkevenligt mad.
En ny kogebog skal sikre en bedre madoplevelse for de ældre samt hjælpe og inspirere plejehjemspersonale landet over med at tilberede god tygge- og synkevenligt mad fra bunden af friske, økologiske råvarer. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København har netop udgivet den elektroniske kogebog synkevenligt.kk.dk, som rummer 300 opskrifter til ældre med dysfagi.

”Mad hænger tæt sammen med vores livskvalitet. For mange af os er måltidet et af dagens vigtigste højdepunkter, og det ændrer sig ikke, fordi du flytter på plejehjem. Her skal du fortsat have mulighed for at få dine livretter, også selvom du har udviklet tygge- eller synkebesvær,” siger Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Opskrifterne på synkevenligt.kk.dk tager udgangspunkt i, at alle plejehjemsbeboere får serveret samme menu, uanset hvor udfordrede de er i forhold til at tygge eller synke. Hver opskrift findes derfor i fire forskellige konsistenser; umodificeret, blød, gratin og cremet. Dermed læner kogebogen sig op ad de nationale anbefalinger på området.

”Det handler i høj grad om fællesskab blandt beboerne og om værdighed for den enkelte. Hvis dagens menu er højtbelagt smørrebrød eller hakkebøf, så er det dagens menu for alle. Den enkelte beboer skal ikke føle sig begrænset i sine valgmuligheder,” siger Ninna Thomsen.

Hun håber, at landets øvrige kommuner også vil bruge kogebogen, som ligger gratis tilgængelig på nettet.

”Nu har Københavns Kommune gjort forarbejdet med at udvikle de mange opskrifter, og så ser jeg ingen grund til, hvorfor vi skulle holde dem for os selv, når de kan komme andre kommuner til gavn. Generelt bør vi i kommunerne løbende tænke i, hvordan vi kan videndele med hinanden, så vi slipper for at skulle opfinde den dybe tallerken 98 gange, frem for én gang. Det vil både sparre os tid og penge, som vi i stedet kan bruge på borgerne,” siger Ninna Thomsen.

Kogenboen er gratis tilgængelig her .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125