23948sdkhjf

ArbejdsmiljøPrisen: Større arbejdsglæde gav bedre patientkontakt

Klare roller og ansvar giver plads til faglighed, samarbejde og fokus på patienten på Herlev og Gentofte Hospitaler, der nu er nomineret til ArbejdsmiljøPrisen 2016.
Tidligere var træthed, hovedpine og manglende arbejdsglæde hverdag for medarbejderne på Endoskopien på Herlev og Gentofte Hospital. Sådan er det ikke mere. Nu giver klare roller og ansvar plads til faglighed, samarbejde og fokus på patienten. Og som en sidegevinst er afsnittet nu blevet nomineret til ArbejdsmiljøPrisen 2016.

Faste tavlemøder hver anden uge giver plads til at tale om de daglige arbejdsgange. Her kan medarbejderne komme med forslag til forbedringer og aftale, hvordan de nye forslag kan prøves af i praksis. På den måde kan medarbejdere og ledelse løbende arbejde sammen om at få dårlige vaner og fastlåste rutiner ryddet af vejen.

- Vi har opnået en større faglig stolthed og et langt bedre teamsamarbejde. Vi arbejder nu med en klar rolle- og ansvarsfordeling, hvor vi har fået mere struktur i hverdagen, får plads til pauser og går hjem til tiden. Vi kan se, at vores arbejde giver en langt bedre patientkontakt, hvilket er helt afgørende i vores arbejde som sygeplejersker, siger afdelingssygeplejerske Jannie Grenaa Nielsen.

Videncenter for Arbejdsmiljø skønner, at et dårligt psykisk arbejdsmiljø hvert år er skyld i 1 million fraværsdage, 30.000 hospitalsindlæggelser og en halv million kontakter til praktiserende læge. Derfor er der i den nationale arbejdsmiljøstrategi sat et politisk mål om, at andelen af de beskæftigede, som er psykisk belastede, skal reduceres med 20 procent frem mod 2020. Ved Endoskopien på Herlev og Gentofte Hospital bidrager ledelse og medarbejdere til at nå det mål ved at skabe gode arbejdsbetingelser, der giver de ansatte både faglig stolthed og øget trivsel.

- Det interessante ved indsatsen på Endoskopien er, at man har set det psykiske arbejdsmiljø i tæt sammenhæng med medarbejdernes faglighed og forbedring af de daglige arbejdsgange. Det er svært at fastholde arbejdsglæden, hvis man som medarbejder hele tiden gør alt, hvad man kan og alligevel bliver presset på fagligheden. Og det er den udfordring som enheden nu har taget hånd om, siger Lisbeth Lollike, formand for Arbejdsmiljørådet.

Det har fra starten været en vigtig del af indsatsen at inddrage medarbejderne som eksperter i deres egen arbejdssituation. Tavlemøderne giver alle mulighed for at følge med i, hvor langt enheden er kommet med sine forbedringer og nye forslag og. Dermed kan alle se, om målene er nået. Den visuelle proces gør det muligt sammen at fejre de milepæle, enheden krydser undervejs.

I 2016 er det 11. gang, at Arbejdsmiljørådet uddeler ArbejdsmiljøPrisen ved at sætte fokus på Danmarks bedste arbejdsmiljøindsatser. Prisen uddeles inden for fire kategorier: Arbejdsulykker, Muskel-skeletpåvirkninger, Psykisk arbejdsmiljø og Samarbejde om Arbejdsmiljø. I hver kategori nomineres tre arbejdspladser.

Fakta
Om Endoskopien på Herlev og Gentofte Hospital
Endoskopien er et afsnit under Gastroenheden på Herlev og Gentofte Hospital med i alt otte stuer og der foretages dagligt 50-60 undersøgelser. Det er en højt specialiseret enhed med tilhørende forskningsaktivitet.
Der er ansat 32 sygeplejersker og serviceassistenter og otte faste speciallæger.


De 12 nominerede arbejdspladser er:
Arbejdsulykker
Muskel- og skeletpåvirkninger
Billund Lufthavn i Billund
Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune
Arla Foods Taulov Mejeri ved Fredericia
A2SEA A/S i Fredericia
Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle i Odense
Interstil A/S i Horsens
Psykisk arbejdsmiljø
Samarbejde om arbejdsmiljø
Lalandia A/S i Rødby
NLMK DanSteel A/S i Frederiksværk
Endoskopien, Herlev og Gentofte Hospital
Tømrermester A/S v. Mads Stadsgaard i Langå
B. Nygård Sørensen i Herlev
Broager Skole i Broager
Vinderne kåres ved prisuddelingen den 24. november 2016 på Crowne Plaza i København.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095