23948sdkhjf

KL kræver at borgere lufter cigaretrøg ud inden hjemmepleje

Det er borgernes ansvar, at der ikke er cigaretrøg i luften, når sosu-hjælperen besøger hjemmet, siger KL.
Borgerne har lov til at pulse løs på cigaretterne, så meget de vil. Men hvis de vil have hjælp af kommunen, skal de slukke for røgen, inden hjemmeplejen kommer på besøg.

Det siger Michael Ziegler, som er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) løn- og personaleudvalg.

En undersøgelse fra FOA viser, at to ud af tre medlemmer, som arbejder i social- og sundhedssektoren, bliver udsat for cigaretrøg.

Michael Ziegler understreger, at det er borgerens ansvar, at social- og sundhedshjælperne ikke bliver udsat for passiv rygning.

- Vi skal sikre, at ingen kommunale medarbejdere bliver udsat for røg i deres arbejdstid, siger Michael Ziegler.

- Det handler om, at borgeren ikke må ryge i deres hjem, når sosu-hjælperen er på besøg. Men de skal også have sørge for at lufte ud inden, siger han.

Sektorformand for social og sundhed hos FOA, Karen Stæhr, siger, at nogle borgere er så dårlige, at de ikke selv kan lufte ud. Derfor bør kommunerne installere ventilationssystemer i borgernes hjem, mener hun.

Det afviser Michael Ziegler.

- Borgerne skal sørge for, at hjemmet er fri for røg, når hjemmeplejen kommer, og det ansvar skal vi ikke overtage ved at installere dyrt udstyr i borgernes hjem, han.

- Så kan der være hjem, hvor det er svært at lufte ud, og så kan løsningen være en luftrenser. Men det er som udgangspunkt borgerens ansvar.

Ifølge rygeloven må beboerne ikke at ryge i det tidsrum, hvor personalet er i boligen.

- Om borgeren ryger, mens hjælperen er der, er meget nemt at se. Men om der er luftet nok ud, er meget svært at definere.

- Det kan man ikke sætte på form, så nøgleordet er dialog mellem kommunen og borgerne, siger Michael Ziegler.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109