23948sdkhjf

Garantiordning skal opdyrke privat marked for ældre-service

Regeringen vil sende flere offentlige opgaver i udbud, bl.a indenfor pleje og hjemmehjælp, men det kræver en garantiordning, der forhindrer de skadelige konsekvenser af konkurser.
Den nye borgerlige trekløverregering vil sende langt flere offentlige opgaver i udbud og styrke borgernes muligheder for frit at vælge ydelser mellem offentlige og private udbydere.

Men ifølge Frank Korsholm, Erhvervspolitisk chef i Håndværksrådet, kan det ikke lykkes at skabe et mere solidt marked for private udbydere af pleje, hjemmehjælp og omsorg, hvis der ikke skabes en garantiordning for disse virksomheders drift og ydelser i stil med f.eks. rejsegarantifonden.

Mens rejsegarantifonden sikrer købere af rejser en anden rejse eller pengene retur, hvis et rejseselskab går konkurs, skal en garantifond i plejesektoren sikre, at f. ek.s et økonomisk nødlidende hjemmehjælpsfirma kan overdrages et andet privat firma uden, at reglerne for virksomhedsoverdragelse træder i kraft. Derved kan det nye selskab overtage opgaveforpligtelsen for kommunen uden at skulle hæfte for det gamle konkursramte firmas gæld.

”Vi har set, at mange kommuner presser prisen voldsomt, når de udbyder hjemmehjælp og opgaver indenfor privat pleje. Det har medført, at flere udbydere har haft svært ved at tjene penge, og derfor opstår der konkurser, som stiller både kunderne og kommunerne i en svær situation”, siger Frank Korsholm.

Det kan løses ved en garantiordning, som skal betales af de deltagende virksomheder i branchen i fællesskab.

Men for at virkeliggøre ordningen skal der også ses på lovgivningen.

22 større plejevirksomheder gået konkurs siden januar 2013. Konkurserne tæller blandt andre BR Service, hvis konkurs har ramt 800 ældre i Aarhus og Hedensted. Den største konkurs var Kærkommens konkurs i marts 2015, der berørte omkring 4.000 borgere og cirka 400 ansatte.

I de nye regering er det Sophie Løhde (V), tidligere sundhedsminister, der skal sikre øget udbud og sætte skub på moderniseringen af den offentlige sektor.

Hun har i sit nye ministerium for offentlig innovation overtaget en række opgaver fra Finansministeriet. Det gælder bl.a.
• Modernisering, fornyelse, effektivisering og styring af den offentlige sektor
• Overenskomstforhandlinger, løn, pension, ledelse og personale
• Digitaliseringsmæssige forhold og it

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078