23948sdkhjf

Forskning: Ældre motiveres til motion med holdspil

Boldspilsbaserede holdspil i kommunale aktivitetscentre motiverer og forbedrer både fysisk funktionsniveau og livskvalitet hos ældre borgere i alderen 65-93 år. Det viser ny forskning.
Det motiverer at træne, når man spiller boldspil sammen med andre på et hold. Holdånden fremmer ældres oplevelse af fællesskab. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Center for Holdspil og Sundhed ledet af professor Jens Bangsbo fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Resultaterne er netop blevet accepteret til publikation i det anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. De viser, at 12 ugers boldspilsbaseret holdspil giver samme markante forbedringer som regelmæssig styrketræning. Men til forskel fra styrketræningen, så finder de ældre en særlig ’indre’ motivation ved at dyrke boldspil, hvilket fastholder dem i at være fysisk aktive.

Forskningen kan danne grundlag for en større implementering af boldspilsbaseret holdspil i kommunale aktivitetscentre som et sjovt og motiverende alternativ til klassiske motionstilbud som eksempelvis styrketræning. Det mener Jens Bangsbo.

- Projektet har vist, at boldspilsbaserede holdspil er muligt selv for ældre borgere helt op til 93 år, hvis man tager højde for deltagernes fysiske formåen. Det giver meget spændende muligheder for udvikling af nye motionstilbud i kommunale ældrecentre, siger professor Jens Bangsbo.

En gruppe af ældre borgere i alderen 65-93 år har deltaget i projektet i Københavns Kommunes aktivitetscentre. Efter 12 uger havde både deltagerne i styrketrænings- og holdspilsgruppen forbedret deres fysiske funktionsniveau betragteligt, målt ved to forskellige funktionsøvelser, der viste en styrkeforøgelse i benene på mere end 11 procent og en styrkeforøgelse i armene på mere end 19 procent i begge træningsgrupper.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078