23948sdkhjf

Ny rapport: Ikke megen forskel på private og offentlige plejehjem

Den hidtil største sammenligning af kvaliteten på private og offentlige plejehjem viser, at der stort set ikke er forskel på private og offentlige plejehjem.
Den hidtil største sammenligning af kvaliteten på private og offentlige plejehjem viser, at der stort set ikke er forskel på private og offentlige plejehjem. Det skriver de fem forskere, der står bag rapporten i et indlæg i Magasinet Pleje i morgen den 16. december.

Ulf Hejlmar, Yosef Bhatti, Karsten Vrangbæk, Tine Rostgaard og Ole Helby Petersen har netop offentliggjort forskningsrapporten, som bygger på to datakilder. Den ene er en spørgeskemaundersøgelse blandt lederne på landets plejecentre, hvoraf 353 plejecentre svarende til 42 procent besvarede undersøgelsen. Den anden datakilde er detaljerede oplysninger fra Embedslægens tilsyn med hvert enkelt plejecenter.

"Analyserne viser for det første, at man arbejder med kvalitet på forskellige måder i de forskellige typer af plejecentre. Man kan altså ikke på baggrund af analysen konkludere, at offentlige eller private plejecentre leverer den højeste kvalitet.
For det andet viser analysen en tendens til, at offentlige plejecentre lægger relativ meget vægt på procedurer for patientsikkerhed, medicinhåndtering mv. med udgangspunkt i beboernes journaler. Samtidig er der på offentlige plejecentre en større andel af medarbejdere, der har fast ansættelse. Offentlige plejecentre har dermed som udgangspunkt bedre vilkår for at sikre en høj kontinuitet blandt medarbejderne end private plejecentre," skriver forskerne.

Undersøgelsen peger også på, at private plejehjem har en lidt højere kvalitet på effektmål for borgeren, så som at nedbringe medicinforbruget. Forekomst af ulykker er også lavere hos private, end det er tilfældet hos de kommunale.

Der er i dag 40.800 ældre på plejehjem, i plejeboliger og i friplejeboliger. Cirka 13 procent af landets over 1.000 plejehjem er ikke-offentlige plejehjem, hvoraf langt de fleste er selvejende.

Det er alt for lidt, mener Dansk Erhverv, der ønsker et stærkere alternativ til kommunerne.

- Med rapporten i hånden bør kommunerne derfor konkurrenceudsætte langt flere kommunale plejecentre. Det kan også være ved at invitere langt flere private ind i etableringen af de populære friplejehjem som alternativ til de klassiske kommunale plejecentre, ellers går vi som samfund ganske enkelt glip af mangfoldighed og den afgørende synergi i det offentlig-private samarbejde, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Omvendt mener FOA, at den nye analyse dræber myten om, at privatisering giver bedre kvalitet.

- Vi får ofte tudet ørene fulde med, hvor fantastisk alting bliver, hvis bare vi privatiserer. Men intet tyder på, at det giver bedre kvalitet og mere for pengene at overgive plejecentre til private, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Forskerne analyserer i rapporten data fra tilsynsrapporter udført af Embedslægen på 907 plejecentre. Det viser, at der er en tendens til, at de offentlige plejecentre får lidt mindre samlet kritik i tilsynsrapporterne. Men forskerne understreger, at denne forskel kun er signifikant, når de udskiller udliciterede pleje-centre som selvstændig kategori fra ’øvrige private’.

- Det overordnede billede er, at der er flere ligheder end forskelle mellem offentlige og private pleje-centre, når man ser på kvaliteten af plejen. Og forskere har tidligere vist, at der ikke er en økonomisk gevinst af udlicitering på plejeområdet. Der er ikke en pose guld for enden af udliciterings-regnbuen. Hverken i form af kvalitet eller besparelser, siger Dennis Kristensen.

Man kan læse hele indlægget fra de fem forskere i Magasinet Pleje, der udkommer imorgen 16. december.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109