23948sdkhjf

Nyt demensprojekt i Odense

Ældre- og Handicapforvaltningen Odense har netop igangsat et tre-årigt projekt, som blandt andet skal gøre byrummet mere demensvenligt og sætte fokus på inklusion af mennesker med demens.
Visionen er klar: Odense skal være en demensvenlig by, som er i front for udvikling, viden og tilbud på demensområdet.

Som en del af den ambition har Ældre- og Handicapforvaltningen netop igangsat et tre-årigt projekt.

Et af fokuspunkterne er at få indrettet byrummet, så mennesker med en demensdiagnose stadig har mulighed for at deltage i aktiviteter, tage bussen, gå på biblioteket med mere. Dagligdagsting som er vigtige for at få en god, oplevelsesrig og meningsfuld hverdag.

’Demensvenligt Odense’ er en del af Odenses demensstrategi, som skal sikre, at demensområdet også i fremtiden er tilpasset behovene for borgere med demens og deres pårørende. Første skridt i projektet er at afklare, hvad det er for nogle problemer og modstande, som mennesker med demens møder i deres hverdag uden for hjemmet. Og onsdag blev der derfor holdt en workshop for demensramte og deres pårørende, hvor de fortalte, hvad de ser som de største udfordringer i hverdagen.

- Demensvenligt Odense er et atypisk projekt, hvor vi ikke har lagt en plan for vores indsatser, men hvor vi taget fat på de konkrete udfordringer, der er i byen, efterhånden som de bliver synlige for os. Det er ikke os, der definerer problemerne - men derimod de borgere, der har en demensdiagnose tæt inde på livet, fortæller rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Brian Skov Nielsen.

Demensvenner skal skabe opmærksomhed

Sideløbende med, at opgaverne i projektet defineres, er det også et mål for Demensvenligt Odense at få cirka 3000 demensvenner i løbet af 2017.

- Det er vigtigt at få skabt en opmærksomhed omkring demens, og det kan demensvenner eksempelvis gøre. Demens kan ramme i en tidlig alder, og det betyder, at vi faktisk kan møde et menneske med demens i bussen, på restaurant, i gågaden og mange flere steder. Jo flere, der er opmærksomme på det og ved, hvordan de skal reagere, når de møder et mennesket med demens, jo nemmere kan det blive for disse mennesker at leve længst muligt i eget liv, udtaler Brian Skov Nielsen, der selv går forrest som demensven.

Begrebet ’demensvenner’ er skabt af Alzheimerforeningen, og som demensven kan man være med til at gøre livet nemmere for mennesker med demens, fordi man er tålmodig, tør tage kontakt, ser mennesket bag sygdommen og tilbyder sin hjælp, når det er nødvendigt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141