23948sdkhjf

Fleksible offentlige udbud vinder frem

Udbud med forudgående forhandling, dialogbaserede udbud og innovationspartnerskaber er kommet i vælten efter ny udbudslov. Formålet er bl.a. at kunne udvikle nye løsninger sammen med private virksomheder
Mange dyre indlæggelser af ældre på hospitaler skyldes direkte eller indirekte dehydrering – mangel på vand.
Tre kommuner, - Albertslund, Frederikssund og Esbjerg - har nu sat sig for at løse problemet i samarbejde med private virksomheder. De har indgået et såkaldt innovations-partnerskab.

Innovationspartnerskabet er en af de nye fleksible udbudsformer, som findes i den nye udbudslov, der trådte i kraft 1. januar 2016.

Innovationspartnerskabet udmærker sig ved, at produceren kan anvendes til i samarbejde med virksomheder at udvikle innovative varer eller tjenesteydelser, som ikke er på markedet.
Desuden kan der efter et forhandlingsforløb blive indgået en kontrakt om udvikling og køb af den endelige løsning uden. at opgaven skal i udbud.

En anden fleksibel udbudsform, når det offentlige efterspørger varer eller tjenesteydelser, er udbud med forhandling , hvor der er behov for tilpasning af en eksisterende løsning i samarbejde med leverandører.

I begge udbudsformer kan antallet af bydende indskrænkes til tre og forud går en forhandlingsproces, hvor man bl.a. præciserer, hvordan udbuddet skal formuleres, så man er sikker på at få den rigtige vare eller ydelse.

En tredje fleksibel udbudsform er ”konkurrencepræget dialog” , hvor der føres dialog om forskellige løsningsmuligheder på et behov. Også her kan antallet af bydende begrænses, og der føres en forudgående dialog om udbudsmaterialet og om hvordan det bedst beskriver de behov, den offentlige ordre-giver har.

Stat, kommuner og regioner har taget godt imod de nye mere fleksible udbudsformer, der har til formål at gøre det lettere for virksomheder at levere og udvikle nye produkter til det offentlige.

Det fremgår af rapporten ”Status for offentlig konkurrence”, som Konkurrencestyrelsen netop har offentliggjort, at syv procent af samtlige udbud er ”fleksible”.

Især udbud med forhandling er populært. Dem er der foretaget 119 af siden den nye udbudslov trådte i kraft 1. januar 2016, hvor adgangen til fleksible udbudsformer blev udvidet. Det svarer til 7 pct. af alle udbud.

Det er væsentligt mere end på EU-niveau, hvor kun 2,4 pct. af samtlige offentlige udbud sker under ”fleksible former”.

Du kan læse mere om de nye udbudsformer på portalen: Bedre Udbud
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109