23948sdkhjf

Nyt studie: Der skal fokus på de sociale tilbud til ældre

Hver ottende ældre over 74 år har en dårlig mental sundhed, viser nyt studie fra Aarhus Universitet.
Hver ottende ældre over 74 år har en dårlig mental sundhed. Hvis trivslen skal forbedres, skal der være et klart fokus på det sociale element i de aktiviteter, man tilbyder de ældre. Det er en af konklusionerne i et nyt litteraturstudie, som Aarhus Universitet har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen.

- Vi kan se, at det er vigtigt, at man fokuserer på det sociale i aktiviteterne. Men det er også vigtigt, at indsatserne ikke bliver for ensartede, og at de ældre selv er motiverede og har lyst til at deltage, siger fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen, Mille Pedersen.

Litteraturstudiet viser også, at der generelt er gennemført og publiceret relativt få videnskabelige studier om fremme af mental sundhed blandt ældre. Samtidig er der stort set ikke gennemført studier eller indsatser, der fokuserer på de ældre, der er i overgangen til pensionisttilværelsen.

- Vi ved, at det er en stor omvæltning, når man siger farvel til arbejdsmarkedet og goddag til pensionistlivet. Men vi ved ikke, hvad der virker, hvis man vil gøre den overgang bedre, siger Mille Pedersen.

Studiet viser også, at der er et stort behov for at få afprøvet, og ikke mindst dokumenteret, metoder, der kan fremme den mentale sundhed blandt ældre. Herunder indsatser til pårørende.

Fakta om ældres mentale sundhed
Ni procent af de ældre over 74 år angiver, at de ofte er uønsket alene. Andelen af uønskede alene er større end i alle de andre aldersgrupper.
12 procent af ældre over 74 år har dårlig mental sundhed.
Blandt ældre mennesker, der modtager personlig pleje, føler 25 procent sig ofte eller en gang i mellem alene blandt andre, mens 50 procent ofte eller en gang imellem føler sig uønsket alene.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125