23948sdkhjf

Evaluering: Døgnrytmelys er også til gavn for personale

- Jeg kan mærke, at jeg har fået mere overskud generelt – nok fordi jeg har nemmere ved at falde i søvn, fortæller Hanne Bendixen som er sygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, der har været med i stort forskningsprojekt.
Døgnrytmelys kan være med til at forbedre søvnrytmen - både for patienter og for det sundhedspersonale, der skifter mellem at arbejde dag og nat. Det har forskning på området hidtil vist.
Nu bakkes denne viden op af erfaringerne fra et stort projekt i Psykiatrien i Region Syddanmark. baggrunden er, at mere end halvdelen af de patienter, som har en psykisk sygdom, lider samtidig af søvnforstyrrelser, som kan gøre deres symptomer værre.

I 2013 blev initiativet Lys i Psykiatrien bevilget 20 mio. kroner til at udvikle døgnrytmelys og andre innovative lyskoncepter i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Initiativet indebærer blandt andet, at der er blevet installeret døgnrytmelys, som simulerer det naturlige lys, på tre psykiatriske afdelinger. En evaluering af projektet viser nu, at døgnrytmelyset har haft en positiv effekt. Ikke kun for patienterne, men også for personalet på afdelingerne.

En bedre søvnrytme
På Psykiatrisk Afdeling Aabenraa oplever man tydeligt, at lyset har haft en positiv indvirkning på patienterne.

- Mange af vores patienter, som har haft svært ved at falde til ro om aftenen, har haft stor glæde af døgnrytmelyset, fordi det dæmpede lys gør dem mere afslappede end normalt lys. Det har givet dem en bedre og mere rolig søvn, fortæller ledende overlæge Lene Høgh.

Men det er ikke kun patienterne, som har haft glæde af døgnrytmelyset. Evalueringen viser nemlig, at personalet også har kunnet mærke en forskel. Det gælder især, når de har nattevagt.

- Døgnrytmelyset er godt, når jeg har nattevagt, fordi det giver en meget bedre overgang fra dag til nat. Jeg kan mærke, at jeg har fået mere overskud generelt – nok fordi jeg har nemmere ved at falde i søvn, når jeg kommer hjem efter en nattevagt, fortæller Hanne Bendixen som er sygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa.

Evalueringsrapporten blev i går tirsdag præsenteret for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark.


Fakta
Der er installeret døgnrytmelys på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, Psykiatrisk Afdeling Middelfart og Psykiatrisk Afdeling Esbjerg. Der er også døgnrytmelys på den nye afdeling i Vejle, som bliver indviet 3. februar.
Evalueringsrapporten er baseret på spørgeskemaer og interviews med både personale og patienter fra de tre afdelinger.
53 patienter og 245 medarbejdere har deltaget i evalueringen og den overordnede konklusion er, at der er udbredt tilfredshed med lyset, og at det opleves at have en effekt i forhold til at understøtte hyggelige og rolige rammer, der medvirker til, at patienter får en bedre søvnrytme.
Det er Chroma Viso, der står bag døgnrytmelys.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11