23948sdkhjf

Det skal hjælpe ældre, at pengene kommer fra samme kasse

Dansk Sygeplejeråd og FOA er blandt flere organisationer klar med forslag til, hvordan en fælles økonomi for kommuner og regioner skal skabe sammenhæng i patientforløb.
Når patienter - specielt ældre - bliver indlagt og efterfølgende udskrevet fra sygehus til kommune, er det ikke altid, at der er god sammenhæng i samarbejdet mellem region og kommune.
Derfor foreslår fire organisationer - herunder FOA og Dansk Sygeplejeråd - at styrke patientforløbet ved at skabe en form for fællesøkonomi for regioner og kommuner.

Organisationerne foreslår, at kommuner og regioner skal lede og planlægge patientforløb ud fra en fælles økonomisk ramme på fire udvalgte områder, hvor fælles finansiering kan skabe sammenhæng og forhindre, at vigtig viden går tabt, når patienter f.eks. bevæger sig fra sygehus til kommunalt regi.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen peger på, at der i dag er alt for mange eksempler på, at borgerne kommer i klemme, fordi kommuner og regioner bliver fristet til kassetænkning fremfor at styre efter det, der er bedst for den enkelte patient.

- Fælles økonomi vil give regioner og kommuner bedre mulighed for at vælge de mest helhedsorienterede løsninger og sætte patienten før systemet – og det vil sætte fart på en udvikling i retning af sammenhængende patientforløb med høj kvalitet og tryghed for den enkelte, siger Grete Christensen til dsr.dk.

Sektorformand hos FOA, Karen Stæhr, bakker op:
- Vi ser alt for tit at borgere kommer i klemme, fordi de to systemer er optaget af kassetænkning og økonomi i stedet for at sætte borgeren i centrum og tænke behandling ud fra en helhed, siger Karen Stæhr.

- I ældreplejen ser vi f.eks. mange ældre, der bliver hurtigt udskrevet fra hospitalerne, men ikke får den fornødne behandling og træning, når de kommer hjem og derfor hurtigt bliver genindlagt. Det dur ikke.

Helt konkret forslår organisationerne, at der etableres en forløbskoordinator, som skal være bindeledet mellem hospital og de borgernære indsatser og dermed sikre et helhedsorienteret forløb for borgerne.

De fire organisationer foreslår også, at man i psykiatrien etablerer psykiatrihuse a la Psykiatriens Hus i Silkeborg, hvor der er fælles rammer for både den kommunale socialpsykiatri og den regionale behandlingspsykiatri.

I forslaget, som er præsenteret for udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, foreslår sundhedsorganisationerne forsøg med forløbskoordination, akutfunktioner, psykiatrihuse og sundhedshuse. Netop tværsektoriel forløbskoordination med fælles finansiering og ledelse kan skabe tryghed for patienter med eksempelvis flere kroniske sygdomme.

Mødet på tværs af sektorer med kontroller på ambulatorier, besøg af hjemmesygeplejerske og genoptræningsforløb med terapeuter kan hjælpes bedre på vej med en fælles bindeled.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.63