23948sdkhjf

Favrskov og frikommuner fik grønt lys

Regeringen har netop godkendt tre ud af fire ansøgninger fra det frikommunenetværk, der består af Favrskov, Herning, Holstebro, Randers, Silkeborg, Skive og Aabenraa Kommuner.
Øget valgfrihed og større selvbestemmelse til borgerne er et af omdrejningspunkterne i det frikommuneforsøg, som Favrskov Kommune og seks andre kommuner netop har fået godkendt af regeringen.

De syv kommuner har foreløbigt fået grønt lys til forsøg med:
• Teknologiske hjælpemidler til borgere, der ikke kan give samtykke hertil – forsøget giver eksempelvis mulighed for at opsætte tryghedsskabende alarmer i botilbud
• Tilkøbsydelser, hjemmehjælp og pædagogisk bistand – tilkøb af eksempelvis ledsagelse til selvvalgte ture eller ferier, praktisk hjælp eller pleje fra kommunen
• Udfordre anvendelse af § 129 om optagelse i botilbud – giver langt bedre mulighed for udviklingshæmmede at flytte fra et botilbud til et andet og mere egnet botilbud

Alle områderne giver øget valgfrihed og selvbestemmelse for borgerne, mener Lone Jeppesen Glarbo (V), der er formand for Social- og sundhedsudvalget i Favrskov Kommune. Hun glæder sig over, at ansøgningerne er blevet godkendt af Regeringen.

- Jeg ser frem til, at vi får bedre mulighed for at tilpasse støtten til borgernes reelle behov og dermed give dem større ejerskab for deres eget liv. Det spænder nogle af de eksisterende regler ben for, og derfor glæder det mig, at vi kan afprøve nye løsninger inden for frikommunenetværket, siger Lone Jeppesen Glarbo (V)

Jes Svenninggaard, der er chef for Handicap og Psykiatri i Favrskov, forklarer, at blandt andet situationsbestemt overvågning er med til at give mere frihed i botilbuddene.

- I dag kan der være borgere, der er konstant overvåget af personale, fordi de kan være til fare for sig selv eller andre beboere. Hvis vi må sætte en alarm op, kan medarbejderen hjælpe, når behovet opstår, og borgerne oplever dermed en større grad af frihed og selvstændighed, forklarer Jes Svenninggaard.

Regeringen godkendte de tre frikommuneforsøg 1. februar. Herefter skal de godkendes af Folketinget, og til sidst skal de behandles i hvert byråd, inden kommunerne kan gå i gang med de nye initiativer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14