23948sdkhjf

Sydvestjysk Sygehus tester fremtidens sengestue

En fuld funktionsdygtig testmodel af en ny sengestue er netop taget i brug på Medicinsk Sengeafsnit.

Når Sydvestjysk Sygehus’ nye sengebygning står klar i 2019 bliver det med ensengsstuer til alle patienter.

Sygehuset får 158 ensengsstuer, og dét stiller nye og andre krav til stuernes indretning og funktioner. Derfor er man allerede nu gået i gang med at teste fremtidens sengestue.

En fuld funktionsdygtig testmodel af den nye sengestue er taget i brug på Medicinsk Sengeafsnit. Det giver medarbejderne god mulighed for at vænne sig til de nye forhold samt at teste en række nye koncepter.

Forud for teststuen på Medicinsk Sengeafsnit ligger et flerårigt samarbejde mellem patienter, pårørende og medarbejdere fra forskellige faggrupper.

- Tidligt i forløbet havde vi brugergrupper inde over udviklingen af sengestuen i den nye sengebygning. Vi ville skabe den bedste sengestue, og så syntes vi, det var nærliggende at inddrage de mennesker, der rent faktisk skal bruge stuen, fortæller Marianne Gjerstrup Thomsen, chefterapeut på Sydvestjysk Sygehus og projektejer på den nye sengebygning.

Resultatet blev en 20 m2 stor ensengsstue med tilhørende bad og toilet, og med god plads til, at pårørende kan overnatte på en sovesofa. To skabe på stuen er forsynet med alt, hvad personalet skal bruge – ting som tidligere lå i depotrum på gangene. Andre ting som også testes er ”bedside-registrering”, hvor personalet ved siden af patienten skal skrive i journalen imens patienten kan følge med på en skærm, og et bespisningskoncept, hvor patienten opfordres til selv at hente sin mad i en madvogn.  

Medicinsk Sengeafsnit tester

Mette Guldberg Bruun er social- og sundhedsassistent og har arbejdet 26 år Sydvestjysk Sygehus.

- Jeg har jo været med fra gammel tid, hvor forholdene på sengestuerne var noget helt andet. Det er jo et privilegium at få lov til at arbejde på en stue, hvor der god plads til at arbejde med en patient. Her er alt, hvad vi skal bruge, så vi skal ikke længere bruge tid på at løbe efter tingene, fortæller Mette Guldberg Bruun og fremhæver især den ro, der er på ensengsstuen:

- Stuen er meget hjemlig og her er ro til, at patienten kan komme sig. Og så det er rart for både os og patienten, at vi kan snakke sammen uden at 2-3 andre patienter er med på en ”lytter”.

Hun lægger ikke skjul på, at al implementering tager tid. Især når man laver om på, hvordan plejepersonalet har arbejdet i årevis.

- Vi håber, at ved at teste i god tid, så får vi luset ud i sengestuens ”børnesygdomme” sådan at omvæltningerne ikke bliver så store, når vi flytter over i den nye sengebygning fortæller Marianne Gjerstrup Thomsen, som løbende evaluerer på teststuen.

Mette Guldberg Bruun er enig i, at stuen kræver noget tilvænning, men at det til gengæld skete hurtigt:

- Tingene står anderledes, men det vænner man sig hurtigt til. Jeg er ikke i tvivl om, at patienten her på stuen har de mest optimale forhold. Her er dejligt at være, og jeg nyder at arbejde på stuen.

Sydvestjysk Sygehus får 158 ensengsstuer i den nye sengebygning, som står færdig i 2019
Alle stuer vil være indrettet med eget bad og toilet
Pårørende får mulighed for at overnatte på en sovesofa på stuen
Undersøgelser og behandling sker på stuen og dermed skal patienten ikke transporteres unødigt rundt på sygehuset
Samtaler mellem plejepersonalet og patient, behandling osv. vil ske uden ”tilskuere”
Patienten bliver på en ensengsstue udsat for mindre støj

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094