23948sdkhjf

VIDEO: Virtuel genoptræning skal hjælpe hjerneskadede

Studerende på Aalborg Universitet har udviklet et genoptræningssystem med virtual reality-briller.

En gruppe studerende - Paula Epure, Daniel Christensen og Cristina Gheorghe - har i tre år arbejdet med et system til genoptræning af hjerneskadede som en del af deres studier i Medialogi på Aalborg Universitet i Esbjerg. I samarbejde med terapeuter ved neurologisk rehabilitering på Sydvestjysk Sygehus i Grindsted har de udviklet et system med virtual reality-briller og sensorer, som skal lære patienterne færdigheder, der giver livsglæden tilbage.

- Tag f.eks. en person, der skal lære at skære brød igen. Man skal vælge den rigtige kniv, lære grebet om kniven, de rigtige bevægelser gennem brødet osv. Det er meget mere sikkert at starte i vores simulator end i virkeligheden, siger Daniel Christensen.

De studerende får nu 32.000 kr. af Siemensfonden til deres afgangsprojekt, hvor de tager det sidste spring frem mod at sætte systemet i brug. Pengene skal blandt andet gå til en ’eye-tracking’ sensor, der opfanger præcis, hvor patienten kigger hen inde i VR-brillerne. Samtidig holder den øje med patientens følelser ved at måle pupillernes størrelse og bevægelser.

De nye sensorer gør det muligt at optimere træningssystemet, som allerede bliver testet med patienter på Sydvestjysk Sygehus.

Paula Epure og Daniel Christensen har grundlagt et firma, VR Rehab, som fortsætter udviklingen efter afgangsprojektet og frem mod en klinisk test i december. Systemet forventes at komme på markedet i 2018.

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125