23948sdkhjf

Samarbejde mellem kommuner og frivillige under forskerluppen

Som led i et tre-årigt forskningsprojekt skal der bl.a. laves observationer på Aalborg Kommunes institutioner på ældreområdet og interviews med medarbejdere, brugere og frivillige

Velux Fonden har netop bevilget knap 3,3 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, hvor forskere vil udvikle nye modeller for, hvordan frivillige og kommunale medarbejdere kan samarbejde om socialt arbejde.

Frivillige er i dag en vigtig del af hverdagen på bl.a. plejehjem og i sundhedssektoren. Blandt andet et stigende antal ældre forventes at sætte den offentlige sektor under pres de kommende år, og der findes allerede mange opgaver, hvor frivillige tilbyder hjælp. Men hvad sker der egentlig, når frivillige indgår i dagligdagen hos en af de offentlige velfærdsorganisationer? Det har en gruppe forskere fra Aalborg Universitet (AAU) i samarbejde med Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), Aalborg Kommune, Ældre Sagen, Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors netop modtaget knap 3,3 mio. kr. fra Velux Fonden til at undersøge.

- Der er en grundlæggende konflikt mellem de normer og den praksis, der kendetegner frivilligt socialt arbejde og offentlige velfærdsorganisationer. I det offentlige er tilgangen fx, at alle har lige rettigheder, men det optager ikke nødvendigvis den frivillige, som ønsker at yde en ekstra indsats for den enkelte, og samtidig er mange netop blevet frivillige for at slippe for den regulering, der er i det offentlige. I det aktuelle projekt vil vi derfor undersøge og udvikle samarbejdsmodeller for samskabelse inden for flygtningeområdet og ældreområdet, der har respekt for både de offentlige og de private værdier, forklarer lektor Morten Frederiksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, der er leder af forskningsprojektet.

Forskningsprojektet skal løbe over de næste tre år, og i den periode bliver der blandt andet gennemført observationer på Aalborg Kommunes institutioner på ældreområdet og flygtningeområdet og interview med medarbejdere, brugere og frivillige.

Deltagerne i projektet er: lektor Morten Frederiksen (projektleder), lektor Kathrine Vitus og professor Lars Skov Henriksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på AAU, professor mso Tine Rostgaard fra KORA, leder af Center for Tværfaglig Forebyggelse i Aalborg Kommunes Familie- og Beskæftigelsesforvaltning Denise Bakholm, sundhedsstrategisk konsulent Vibeke Byg fra Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning samt Dansk Flygtningehjælp, Ældresagen og Røde Kors.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093