23948sdkhjf

Bæredygtighed og sorte tal på bundlinjen går hånd i hånd

Resultatet af et udbud i Odense Kommune blev nyt, bæredygtigt jobtøj til 2.200 sundhedsfaglige medarbejdere og besparelse på ni millioner kroner.

I Odense Kommune har det sundhedsfaglige personale fået nyt arbejdstøj. Og dét er en god historie. Ikke alene er arbejdstøjet lavet af bæredygtige materialer. Det brugte tøj bliver genbrugt til indkøbsposer og samarbejdet med leverandøren - De Forenede Dampvaskerier - har været forbilledligt. Og så har projektet sparet Odense kommune for intet mindre end ni millioner kroner i hele kontraktperioden.

Denne artikel er trykt i Magasinet Pleje 24. marts. Normalt ville den kun være tilgængelig for vore abonnenter, men i øjeblikket er hele den trykte avis åben, så du kan dykke ned i både den aktuelle avis og i vores omfattende arkiv.

Det fortæller projektleder og udbudskonsulent, Erkan Özokcu, Odense Kommune.

- At tænke grønt behøver ikke at blive dyrere, det er bare anderledes. Man skal starte udbudsprojektet i god tid og gå i dialog, og få talt med leverandørerne og fagpersonerne i forvaltningen i god tid for at modne og klargøre nye, grønne tanker...

- Som jurist skal man finde ud af, hvad der er af muligheder i forhold til udbudsretten, og i hvilken retning, man vil gå som kommune, siger Erkan Özokcu.

Samarbejdet med De Forenede Dampvaskerier er resulteret i levering af jobtøj til Ældre- og Handicapforvaltningens 2.200 sundhedsfaglige medarbejdere. I samarbejdet har man fokuseret på både økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed.

Odense Kommunes udbud af jobtøj er et rigtig godt eksempel på, hvordan bæredygtighed og sorte tal på bundlinjen kan gå hånd i hånd. Man behøver ikke gå på kompromis med bæredygtigheden, når man skal opnå en konkurrencedygtig pris.

Bæredygtigt i hele cyklussen
Odense Kommune og De Forenede Dampvaskerier Odense fik kontrakten på plads i 2016, og det bæredygtige samarbejde har konkret resulteret i en besparelse på ni millioner kr. i hele kontraktperioden.

I dialog med leverandørerne har man fundet frem til de ambitiøse krav til bæredygtighed, der skulle være gældende i udbuddet. Der er stillet krav om, at tøjet skulle være bæredygtigt i hele livscyklussen fra bomuldsmark og fiberproduktion til bortskaffelse/genanvendelse.

- På vaskeridelen viste det sig hurtigt, at der ikke var særlig stor forskel på leverandørerne, som alle havde en tilfredsstillende bæredygtighed og levede op til de højeste standarder. Der var dog stor forskel på bæredygtigheden i tøjets livscyklus og ressourceforbruget, når tøjet kom i drift, forklarer Erkan Özokcu.

Internt i kommunen har man været igennem en afklaringsproces, hvor Odense Kommune ville ind til kernen af deres behov og afdække, hvad man reelt havde brug for - og ikke, hvad man plejede at have brug for.

- Vi besluttede bl.a., at vi skulle have standardvarer, så varerne ikke skulle produceres specifikt til os og bedre kunne genanvendes. Sortimentet skulle være smalt for at reducere spild. Desuden ville vi undgå miljøbelastende materialer som f.eks. denim, forklarer Erkan Özokcu.

Bæredygtighed indgik som et særskilt tildelingskriterium med en vægtning på 20 procent. De øvrige tildelingskriterier var mere traditionelle: Pris (40 procent), kvalitet (15 procent) og service (25 procent). Det viste sig at have afgørende betydning, da leverandørerne adskilte sig væsentlig fra hinanden på dette kriterium.

For at understøtte bæredygtighedsdagsordenen, blev en 6-årig kontraktperiode foretrukket fremfor en 4-årig.

De Forenede Dampvaskerier Odense roser Odense Kommune for at gå ad den bæredygtige vej:

- Bæredygtighed fylder meget på samfundsagendaen i disse år, og det er meget ambitiøst og imponerende, at Odense Kommune lader bæredygtighed indgå som tildelingskriterium i deres udbud. Det vidner om en klar holdning til bæredygtighed, som ikke blot dækker over miljø, men også økonomi og sociale hensyn, siger divisionsdirektør Hanne Selsholt Britz, De Forenede Dampvaskerier Odense.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094