23948sdkhjf

Netværk: 14 kommuner deler viden om velfærdsteknologi

To plus to giver pludselig fem når viden om velfærdsteknologi deles på tværs af kommuner i SundVÆKST netværket

Siden 2016 har velfærdsteknologiske medarbejdere i 14 kommuner kunnet sparre med hinanden i et tæt netværk.

SundVÆKST netværket mødes ca. hver tredje måned. Og for Skanderborg Kommune og Ida Arentsen, der er konsulent for velfærdsteknologi på ældre- og handicapområdet, giver det stor værdi at være en del af et netværk, hvor man får gode idéer og sparring, og hvor man udvikler sammen.

- Vi undgår simpelthen, at vi sidder og skal opfinde hver vores dybe tallerken, forklarer hun.

- Det er dejligt også at opleve den måde, vi deler hinandens viden på i netværket. Jeg synes, vi er med til at løfte hinanden. To plus to giver lige pludselig fem, fordi vi kommer i tanker om nogle løsninger eller bliver opmærksom på nogle områder, som man ikke ville have gjort, hvis man var alene, og omvendt kan vi også være med til at bidrage i forhold til nogle projekter, siger hun.

Indtil videre har der været holdt fem møder i SundVÆKST netværket. Som regel bliver der taget et tema op på mødet. Kommunerne har blandt andet udvekslet viden og erfaringer om living labs, implementering og ny omsorgsjournal. Lige nu har netværket fokus på medicinhåndtering, og der er lavet en erfa-gruppe, som skal kigge nærmere på de udfordringer, der er i forhold til medicinhåndtering, og hvad det er for nogle løsninger, der er brug for.

Jura og refleksion

For Maria Sandholm Overgaard, der er projektleder i Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern Kommune, betyder det meget, at man i netværket kan lære af hinandens erfaringer for eksempel i forhold til, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

- Jeg er den eneste i Handicap og Psykiatri, administrationen, der arbejder med velfærdsteknologi, og derfor er det jo en oplagt sparringsmulighed for mig, når jeg kommer afsted til netværksmøder, fortæller hun.

I netværket diskuterer man blandt andet også de juridiske problemstillinger, der kan være i forhold til velfærdsteknologi. Hvad må man for eksempel som kommune stille til rådighed for en borger? Hvornår må man sætte en GPS-tracker på en borger? Og hvornår må man sætte et kamera op hos en borger?

- Der ligger faktisk mange ting i arbejdet med velfærdsteknologi, som man måske ikke lige får tænkt over i hverdagen. Og det er i hvert fald noget af det, som jeg får ud af netværket. Refleksion i forhold til hvad der er nødvendigt at have fokus på udover selve velfærdsteknologien. Jeg synes, det her er et godt tiltag, siger Maria Sandholm Overgaard.

SundVÆKST-netværket mødes igen til maj.

Netværk har fokus på håndtering af medicin

SundVÆKST netværket mødes ca. fire gange om året.
Kommunerne har selv været med til at bestemme de temaer, der bliver taget op i netværket.
- Det er temaer, de selv var med til at bestemme på vores første møde, hvor vi sagde, når vi nu sidder så mange mennesker, som har viden og indsigt men også udfordringer, hvad er det så for nogle temaer, der er vigtige for jer at arbejde med. Tit med baggrund i nogle velfærdsteknologiske løsninger, som også involverer samarbejde med de private virksomheder, fordi det er jo også noget af det, vi arbejder med, fortæller projektleder Majbritt Aagaard fra foreningen MedTech Innovation Consortium (MTIC).
Netværket har også etableret en erfa-gruppe, der udelukkende har fokus på medicinhåndtering. I gruppen sidder der både velfærdsteknologiske medarbejdere men også sygeplejersker og personale fra hjemmeplejen, og de er lige nu i gang med at se nærmere på nogle af de udfordringer, der kan være i forhold til medicinhåndtering, og om velfærdsteknologi kan løse nogle af de problemstillinger, man arbejder med ude i kommunerne.
- Så vi bruger netværket både til at få kvalificeret behovene men også til at sige: Er der løsninger eller koncepter, som vi skal gribe fat i og arbejde videre med i vores Circular Co-Creation projekter sammen med de private virksomheder, forklarer hun.
Hvad er den vigtigste erfaring fra SundVÆKST netværket ind til videre?
- Det giver rigtig god mening, at få samlet de mennesker som arbejder med det samme rundt omkring i kommunerne, så de får delt deres viden og erfaringer. På den måde skaber vi en god og praktisk platform for at arbejde på tværs i kommunerne med de udfordringer de alle sammen har i hverdagen, så der bliver skabt synergi og en forståelse af, hvor meget de reelt kan trække på hinanden, siger Majbritt Aagaard fra MTIC.

Netværket

SundVÆKST netværket bygger videre på den værdi og de erfaringer som Partnerskabet for velfærdsinnovation under BusinessRegionAarhus har opbygget.
DF-Faktatekst løs: Netværket har især fokus på videns- og erfaringsdeling, samarbejder omkring konkrete projekter/temaer, dialog mellem virksomheder og kommuner med fokus på værdiskabelse for begge parter, implementering samt evaluering og gevinstrealisering.

kilde: MTIC

MTIC

Foreningen MedTech Innovation Consortium (MTIC) er dannet af Aarhus Universitet, VIA University College, Region Midtjylland samt de 14 kommuner Aarhus, Favrskov, Herning, Holstebro, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Skanderborg, Struer, Syddjurs og Viborg.

kilde: MTIC

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094