23948sdkhjf

FOA: Kommuneaftale giver ikke ny velfærd

”Vi havde håbet på mere fra KL. Meget mere”, lyder det fra FOA.

Regeringen og KL har netop indgået en aftale om kommunernes økonomi for 2018.

- I den offentlige debat lyder spørgsmålet hele tiden, om vi ønsker velfærd eller skattelettelser. Der er i aftalen ingen ekstra penge til velfærd. Der laves nu i stedet en tilskudsordning til kommunale skattelettelser, som samlet skal sætte kommuneskatten ned med en kvart millliard kroner. Det er meget nedslående. Det kræver vist års medlemskab af Liberal Alliance for at forstå visdommen, mener forbundsformand Dennis Kristensen, FOA.

Han peger på, at antallet af kommunalt ansatte stadig ikke har rettet sig efter finanskrisen, hvor der var 35.000 flere kommunalt ansatte end i dag. I mellemtiden er der kommet flere plejekrævende ældre, og børnetallet vokser nu mærkbart igen. Resultaterne er, at færre kommunalt ansatte skal levere mere. Ifølge aftalen har de kommunale udgifter til service lov til at vokse med 300 millioner kroner. Alene det demografiske pres – altså at der kommer flere børn og ældre – ville kræve, at der afsættes 1,5 mia. kr. til områderne, lyder det fra FOA.

- Sidste år havde kommunerne en vis succes med at påpege urimelighederne i det gamle forslag om et omprioriteringsbidrag. Nu får vi afløseren i form af effektiviseringsbidraget. Servicerammen er snævrere end nogen sinde. Kommunernes har fået et lille løft i anlægsrammen som glasur på regeringens store skattekage. Jeg er forundret over, at det kan lade sig gøre. Vi hører, at et flertal i Folketinget mener, der skal bruges flere penge på en række centrale velfærdsordninger. Vi hører borgmester efter borgmester ønske sig muligheden for at skaffe sig et økonomisk grundlag for at løfte udfordringerne med flere plejekrævende ældre, og de flere børn i dagtilbuddene og nu også snart i skolen. Alligevel ender det modsat, når en snæver kreds i regeringstoppen og i KL´s ledelse sætter sig sammen, siger Dennis Kristensen.

Vismændene talte forleden om ”overholdbarhed” i finanspolitikken.

- Selvfølgelig skal man ikke bruge pengene i kassen på en gang. Men der burde være basis for en begyndende genopretning af den offentlige velfærd. Nu kan vi se, at kommunerne går til valg til efteråret på et grundlag om skattelettelser. Det er velfærden, der taber i dette spil, siger Dennis Kristensen.

Aftalen genindfører et tidligere forslag om udfordringsret for medarbejdere og private leverandører kan udfordre offentlige regler.

- Det er fint, og det glæder mig, at FOAs forslag om at medarbejderne får mulighed for at udfordre unødige regler genindføres. FOA har i mange år peget på retten til at få fjernet regler, der ikke kan forsvares, siger Dennis Kristensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111