23948sdkhjf

FOA: De ansatte skal løbe stærkere til næste år

Regionerne får en halv milliard mere til sundheden, men for at følge med udviklingen i demografien skulle de have haft en hel milliard, lyder det fra Dennis Kristensen, der kalder den nye økonomiaftale for en discountaftale.

Den nye aftale om regionernes økonomi vil desværre ikke føre til et bedre sundhedsvæsen for patienterne eller et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne. Sådan lyder en meget kritisk dom fra FOA, der organiserer omkring 20.000 ansatte i det danske sundhedsvæsen.

- Både regeringen og regionerne taler i aftalen om høj kvalitet og om at løfte niveauet, men det er vist det, man i dag kalder for alternative fakta. Regionerne får en halv milliard mere til sundheden, men for at følge med udviklingen i demografien - altså at der kommer flere sygdomsforløb, flere plejekrævende ældre, flere kronikere med videre - så skulle de have haft en hel milliard. Nu er der i stedet kommet en discount-aftale, mener forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

- Derfor skal de ansatte løbe stærkere til næste år. Igen. Det forkætrede produktivitetskrav på to procent fastholdes også i aftalen. På trods af at et bredt flertal i Folketinget vil af med denne salami-besparelse, så lykkes det igen for regeringen at smugle produktivitetskrav ind ad bagdøren. Det kommer til at gå ud over servicen for patienterne og arbejdsglæden for medarbejderne, forudser Dennis Kristensen.

Han er "dybt skuffet over at se danske regionspolitikere, der på avispapir tordner mod produktivitetskravet, men på aftalepapiret uden videre skriver under på det", lyder det i en pressemeddelelse fra FOA.

FOA udtrykker også skuffelse over, at der ikke er ekstra penge til psykiatrien. De nye specialiserede afdelinger vil som tidligere aftalt blive finansieret af satspuljemidler og skal nu placeres i eksisterende bygninger. De fine politiske ord om at løfte psykiatrien generelt kom heller ikke med på det papir, som aftalen er skrevet på, lyder det fra FOA.

- Til gengæld kan vi læse, der kommer en ny styringsmodel for at tøjle sundhedsudgifterne. Det kan vi allerede nu begynde at frygte. Der er i forvejen rigeligt med mål og krav til sundhedsvæsenet, blandt andet de otte nationale sundhedsmål, som burde være et afgørende pejlemærke, mener Dennis Kristensen.

FOA undrer sig også lidt over, at aftalen slår fast, at "Regeringen og Danske Regioner er enige om, at der skal være gode arbejdsvilkår på sygehusene."

Måske er det en formulering, der dækker en tilståelse: nemlig at arbejdsmiljøet er kraftigt nedadgående på feltet. Det viser en række undersøgelser også. Men så burde der være fulgt indsatser med til at hjælpe arbejdsmiljøet på vej - f.eks. at man lyttede til alle personaleorganisationer, der uden undtagelse vil af med produktivitetskravet på de to procent, siger Dennis Kristensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094