23948sdkhjf

Sådan motiveres sygeplejersker til dokumentation

En EPJ, der er skræddersyet til den perioperative praksis, har potentiale til at forandre dokumentationen af den perioperative sygepleje, viser ph.d.-afhandling, der forsvares af Susanne Friis Søndergaard 16. juni.

Hvad skal der til for at motivere operationsholdets sygeplejersker til at forbedre dokumentationen af deres sygepleje til operationspatienterne?

Det er der bud på i et nyt ph.d.-projekt fra Regionshospitalet Viborg og Aarhus Universitet, Health. Ph.d.'en forsvares fredag den 16. juni kl. 13.00 af Susanne Friis Søndergaard.

Forsvaret finder sted på Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Viborg, lokale 21-22 og foregår på engelsk.

Som operationssygeplejerske på Regionshospitalet Viborg har Susanne Friis Søndergaard selv observeret at dokumentation både kan være subjektiv og tilfældig. Derfor besluttede hun sig for at forske i årsagen.

For hvorfor er kompetente, veluddannede og omsorgsfulde sygeplejersker generelt skeptiske i forhold til værdien af at dokumentere den sygepleje, de yder til patienten på operationslejet? Når nu al forskning viser, at dokumentation er et vigtigt redskab til at opnå den bedste behandlingskvalitet, patientsikkerhed og kontinuitet i forløbet.

Flere undersøgelser viser, at den elektroniske patientjournal (EPJ) ikke er tilpasset den perioperative praksis. Susanne Friis Søndergaard fandt i sine undersøgelser, at sygeplejerskernes subjektive opfattelser påvirkede deres dokumentationspraksis, så indholdet blev utilstrækkeligt, usammenhængende og tilfældig.

Til gengæld viste hendes teststudie, at en EPJ, der var skræddersyet til den perioperative praksis, har potentiale til at forandre dokumentationen af den perioperative sygepleje. Det forudsætter, at både de perioperative sygeplejersker og den sygeplejefaglige ledelse oplever dokumentationen som menings- og betydningsfuld. Brugt efter hensigten gav den skræddersyede EPJ anledning til professionel refleksion, kontinuitet i sygeplejen og ændrede vaner og traditioner for dokumentation.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094