23948sdkhjf

Træning på arbejdspladsen giver færre smerter

Hospitalspersonale får større nedgang i smerter, når de træner med kollegaer på arbejdspladsen, end når de træner alene derhjemme. Det viser nye forskningsresultater.

Hospitalsansatte deltager mere og får mere ud af fysisk træning, når den foregår sammen med kollegaer på arbejdspladsen, end når træningen foregår derhjemme i fritiden. Det viser tidligere forskningsresultater fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Nu har en ny videnskabelig undersøgelse set nærmere på, om træning i arbejdstiden også er mere effektivt i forhold til at reducere muskel­ og skeletsmerter blandt sundhedspersonale, end hvis de træner lige så meget derhjemme, og om for eksempel alder, smerter, og antallet af patientforflytninger ville hæmme udbyttet af træningen. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø rekrutterede 200 frivillige, kvindelige medarbejdere fra tre hospitaler til undersøgelsen. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i to grupper, som gennemgik et 10 ­ugers træningsprogram, hvor den ene gruppe trænede på arbejdspladsen, og den anden gruppe trænede derhjemme. 

Resultaterne viste, at selv når de ansatte trænede lige så meget derhjemme som på arbejdspladsen, oplevede de en større nedgang i smerter, når de trænede sammen med kolleger på arbejdspladsen, end når de trænede alene derhjemme, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Derudover viste resultaterne, at uanset om deltagerne havde mange patientforflytninger, kroniske smerter, høj alder eller udførte fysisk træning i fritiden, opnåede de reduktion i smerterne.

- Selv når vi tager højde for forskelle i træningstilslutning, som var større på arbejdspladsen end derhjemme, så reducerede deltagerne stadig smerterne mere ved at udføre fysisk træning i arbejdstiden sammen med kollegerne fremfor at træne derhjemme. Vores resultater tyder derfor på, at der opnås en synergieffekt ved at træne sammen med kolleger i arbejdstiden frem for at træne alene der­ hjemme, siger forsker Markus Due Jakobsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som har gennemført undersøgelsen som led i sit veloverståede ph.d. studium.

Undersøgelsen

Deltagerne i undersøgelsen var inddelt i to grupper.

En gruppe trænede på arbejdspladsen. Denne gruppe lavede fysisk træning med træningselastikker, kettlebells og træningsbolde sammen med kollegerne i deres lokale hospitalsafdeling i arbejdstiden under vejledning af en træningsinstruktør. De trænede i gennemsnit to gange om ugen i ti minutter og fik desuden tilbudt fem coachingsessioner i grupper med det formål at øge motivationen til at deltage i træningen.

En gruppe trænede hjemme.

Denne gruppe lavede fysisk træning i hjemmet udenfor arbejdstiden. De brugte træningselastikker og øvelser med kropsvægt, for eksempel mavebøjninger. Medarbejderne blev opfordret til at træne i fem gange ti minutter om ugen, og de gennemførte i gennemsnit et træningspas om ugen.

Begge grupper fik desuden i mindre omfang ergonomisk vejledning i patient- håndtering og brug af hjælpemidler.

kilde: Magasinet Arbejdsmiljø

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078