23948sdkhjf

Manglende søvn øger risiko for demens

Søvnbesvær knyttet til risiko for demens, viser forskning.

I 2017 fandt et amerikansk studie publiceret i tidsskriftet Neurology - baseret på data fra forskningsinstituttet 'Framingham Heart Study' i Massachusetts-,  at et øget søvnbehov udgør en mulig markør for, at en demenssygdom er under opsejling.

I 2016 bragte fagtidsskriftet Sleep Medicine en tværgående analyse (meta-analyse) af 18 befolkningsundersøgelser, der viste, at både kortvarig (typisk 5 timer eller mindre) og langvarig søvn (typisk 9 timer eller mere) er associeret med et forringet kognitivt funktionsniveau.

Det lader altså til, at søvnbesvær kan øge risikoen for at blive ramt af demens.

"Ifølge en finsk befolkningsundersøgelse har midaldrende mænd med indsovningsbesvær eller afbrudt søvn knap 60 % øget risiko for at få en demensdiagnose senere i livet. Studiet fandt til gengæld ingen sammenhæng mellem demensrisiko og søvnens varighed eller træthed i dagens løb," skriver videnscenterfordemens.dk.

Deltagerne i undersøgelsen er fulgt i op til 30 år. I løbet af opfølgningsperioden (1984 til 2014) blev 287 deltagere registreret med en demensdiagnose. Gruppen af deltagere, der havde oplyst, at de ofte havde svært ved at sove eller falde i søvn, havde knap 60 procent øget risiko for at pådrage sig en demensdiagnose sammenlignet med deltagere, der aldrig eller sjældent oplevede søvnbesvær.

Læs om hele undersøgelsen her

Kilde: http://www.videnscenterfordemens.dk/fors...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094