Boldspil og bevægelse skaber liv på lokalcentret

Lokalcenter Søholm ved Aarhus er netop blevet certificeret som senioridrætscenter

Boldspil, dans, yoga og krolf.

Lokalcenter Søholm er, bogstavelig talt, et hus i bevægelse.

Det aarhusianske lokalcenter og plejehjem er netop blevet certificeret som senioridrætscenter, og det har betydet, at der nu er kommet endnu større fokus på motion og bevægelse både for beboerne på plejehjemmet og for folk i lokalområdet. Det handler blandt andet om at skabe fællesskaber og livsglæde, fortæller personalet.

Aktiviteter som gymnastik, boldspil og yoga har været en stor del af hverdagen også inden Søholms nye status som senioridrætscenter. Nu er der kommet fælles fokus på, at Søholm er sted, hvor der skal være aktivitet og liv.

Lokalcenter Søholm ligger i Stavtrup ved Aarhus i et naturskønt område tæt på skoven og Brabrand Sø. Og der er kommet større opmærksomhed på udelivet med blandt andet ugentlige boldspilhold og gåhold, fortæller fysioterapeut Karina Koldborg.

- Vi har oprettet nye hold med fokus på udeliv og at komme ud og mærke vinden i håret, få solskin og se årstiderne skifte. Det giver en enorm glæde for vores beboere, og det giver også os en enorm arbejdsglæde at komme ud, fortæller hun.

Uderummet bliver brugt stort set hver dag, og der er asfalterede stier, så gangbesværede borgere og borgere med kørestole og rollatorer også kan komme rundt.

Søholm er også i gang med at få lavet et samarbejde med en lokal børnehave, som skal komme hver 14. dag og være med på udeholdene.

- Vi er begyndt at tænke på, hvordan vi kan skabe nogle aktiviteter, som er fælles for de ældre og de små, så det er sjovt for alle, fortæller ergoterapeut Laura Primdahl Jensen.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 26. maj 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv

Formidling og rehabilitering

Social- og sundhedshjælper Lotte Frigaard kan mærke i dagligdagen, at der er kommet mere fokus på motion og bevægelse.

- Vi taler mere om det med at give vores borgere muligheden for at deltage i aktiviteter. Min vigtigste rolle er, at formidle de muligheder der er og bakke op om rehabiliteringen i det. Det gør jo, at vores borgere er mobile længere, tænker jeg, og det giver livsglæde, siger hun.

Som ergoterapeut tænker Laura Primdahl Jensen på mening i hverdagen.

- Og vi kan tydeligt se, at de borgere som er med, de har netop noget, at søge mening i. Vi kan sagtens have et gymnastikhold, hvor folk deltager på 20 forskellige niveauer, men de oplever stadigvæk, de har nogle færdigheder, som de kan bruge. Det er meningsfuldt for dem at kunne mærke sin krop og holde sig i gang, fortæller hun.

Motion og bevægelse er i dag en integreret del af hverdagen på Søholm.

- Det, at vi er certificeret senioridrætscenter, og kan sige det er udeliv og bevægelse, der er i fokus, når man arbejder på Søholm, det synes jeg er rigtig fedt for vores team og for mit personlige arbejdsliv, siger Laura Primdahl Jensen.

Det forpligter også, supplerer Karina Koldborg.

- Vi har gerne ville signalere, hvad vores værdier er, men det er også noget, der holder os oppe på som personale, at det her er noget, vi gerne vil noget med, fortæller hun.

Bevægelse forebygger ensomhed og demens

I Aarhus Kommune afsatte man i 2016 over en million kroner til at skabe mere bevægelse i hverdagen.

- Vi ved, at der kommer flere og flere ældre i årene fremover. I Aarhus vil vi gerne gøre meget for at holde alle ældre sunde og raske, og bevægelse er en af nøglerne til det. Derfor afsatte vi sidste år 1,1 millioner kroner til at skabe meget mere bevægelse i hverdagen. Og der er mange aspekter i det her med bevægelse. Udover motion handler det blandt andet også om forebyggelse af demens og det at blive en del af et fællesskab, fortæller motionskoordinator Christina Fruergaard-Pedersen.

Det blev også startskuddet til Søholms certificering som senioridrætscenter.

- Vi havde snakket med Dansk Arbejder Idrætsforbund, og vidste, at den her mulighed fandtes, og vi var ude og spørge nogle af de lokalcentre, som vi kunne se, gerne ville noget omkring bevægelse, fortæller hun.

Lokalcenter Søholm hørte om muligheden under et oplæg rettet mod at bringe mere leg, glæde og bevægelse ind i hverdagen for ældre borgere.

- Vi så det som en mulighed for at få fokus på de aktiviteter, vi allerede havde i huset, til glæde for borgerne og vores arbejdsliv, og desuden få mere udeliv koblet på, fortæller fysioterapeut Karina Koldborg.

Søholms aktiviteter med motion og bevægelse er både for beboerne på plejehjemmet og borgere i lokalområdet. Det er med til at skabe noget liv, fortæller hun videre.

- Det er netop noget af det, vi gerne vil. Vi vil gerne åbne mere op og være en del af byen også, siger hun.

Der er også mulighed for, at idrætsforeningerne kan benytte lokalcentret.

- Idrætsforeningerne har tit pladsmangel i hallerne fordi der er så stor efterspørgsel, og så står der ofte lokalcentre med tomme lokaler oftest efter kl. 15, hvor de kan lave en masse aktivitet og skabe noget liv. En certificering kan være med til at åbne op for hele lokalsamfundet, siger Christina Fruergaard-Pedersen.

Lokalcenter Søholm er det første kommunale plejehjem i Aarhus, der bliver certificeret som senioridrætscenter, men for nogle måneder siden blev det selvejende plejehjem Fortegården i Risskov også certificeret, og et plejehjem i Beder skal certificeres senere på året.

Aktiviteter

Aktiviteter i lokalcenter-regi:

Krolf

Selvtræning

Yoga

Pilates

Motion & Bevægelse

Linedance

Aktiviteter på plejehjemmet:

Stole-Yoga

Musik- & Dansecafé

Boldspil (med børnehave)

Stolegymnastik

Gåhold

Dobbeltcykel med motor

Rickshaw

Aarhus har succes med selvtræning

I Aarhus har man introduceret et koncept på lokalcentrene, som hedder selvtræning.

- Der er etableret forskellige foreninger rundt omkring, hvor det koster 100 til 200 kroner om året at være selvtræner, og så er der uddannet instruktører til at introducere alle nye medlemmer til træningsmasklinerne. Det er frivillige borgere, som introducerer til træningsmaskinerne. De har alle fået en tre-dags uddannelse, så de er klædt godt på, fortæller motionskoordinator Christina Fruergaard-Pedersen.

Det er Dansk Arbejder Idrætsforbund, der har uddannet alle de frivillige instruktører. Der er forskellige organisationsformer, og det er helt op til lokalcentret, hvordan det skal organiseres.

- Det kører på alle lokalcentre, og der er 4.000 selvtrænere rundt omkring, så vi holder rigtig mange i gang, siger hun.

Mål om 20 nye centre i 2018

Det er Dansk Arbejder Idrætsforbund under Danmarks Idrætsforbund, der står bag certificeringen af senioridrætscentre.

- Vi har et ønske om at gøre noget særligt for, at Danmark skal bevæge sig og være fysisk aktive. I Dansk Arbejder Idrætsforbund har vi specialiseret os i at gå ind kigge på seniorer, og vi laver kurser og stævner med almindelige 60+ idrætsforeninger, men vi laver også noget med kommuner, og der har der vist sig at være ønske om specifikt at kigge på plejehjem. Der er et ønske om, at de også skal være fysisk aktive og være en del at et fællesskab med noget mere liv, fortæller senioridrætskonsulent Thomas Ahrentz fra Dansk Arbejder Idrætsforbund.

Certificeringen af senioridrætscentre startede i 2015.

- Vi har taget tanken fra idrætsSFO´er og idrætsbørnehaver og flyttet den over på plejehjem, forklarer han.

Lige nu er der 10 senioridrætscentre i Danmark. Og det er meget forskelligt, hvordan man har grebet det an de forskellige steder.

- Vi kommer med en ramme til, hvad der er muligt at gøre, og inden for den ramme bestemmer de selv. Vi kommer ikke og fortæller, hvad de skal gøre, men hvad de kan gøre, og så kan de selv flette deres egne ønsker ind, siger han.

Hvad kræver det af plejehjemmet, at blive certificeret som senioridrætscenter?

- Det kræver, at man har et ønske om at være et sted, der er i bevægelse og et sted, hvor man kan bevæge sig fysisk med nogle forskellige aktiviteter. Så kræver det at man vil åbne sig op for lokalområdet, det vil sige, at de friske ældre, der bor i området, de kan gå ind og bruge det som et klubhus til at lave forskellige aktiviteter. Så man skal have lyst til at åbne sit hus op. Det er en del af konceptet, forklarer han.

Dansk Arbejder Idrætsforbund har et mål om at nå 30 certificerede senioridrætscentre i 2018.

- Hvis man er interesseret, kan man kontakte os, fortæller Thomas Arentz.

Certificerede senioridrætscentre
Høng Ældrecenter (Kalundborg Kommune)
Ældrecenter Enggården (Kalundborg Kommune)
Jernholdparken plejecenter (Kalundborg Kommune)

Plejecenter De Tre Ege (Frederikssund Kommune)
Plejehjemmet og Aktivitetscenter Hørgården (Københavns Kommune)
Tuse Aktivcenter (Holbæk Kommune) - certificeres 8. juni 2017
Munkensdam plejecenter (Kolding Kommune)
Esehuset Lokalcenter (Esbjerg Kommune)
Fortegården (Aarhus Kommune)
Lokalcenter Søholm (Aarhus Kommune)
Eskegården lokalcenter (Aarhus Kommune) - er i gang med at blive certificeret
Bytoften -, Landlyst og Tarp lokalcentre (Esbjerg Kommune) - er i gang med at blive certificeret
Kilde: Dansk Arbejder IdrætsforbundHold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Måltidspanel tager bestik af maden på Frederiksberg

Et måltidspanel bestående af plejehjemsbeboere, fagpersoner, politikere og embedsfolk mødes hver tredje måned og spiser middag på Frederiksberg Kommunes plejehjem.

Plus 1

Aalborg forandrer mørke haver til skønne oaser

Et team af ergo- og fysioterapeuter bruger 12 uger på hvert af Aalborg Kommunes plejehjem for bl.a. at omdanne haver.

Massivt løft til demensindsats i Tønder

Demenspolitikken dikterer fem indsatsområder, der har affødt et hav af nye aktiviteter og initiativer.

Din løn afhænger stort set af din uddannelse

Uddannelsesniveauet er suverænt det mest afgørende for månedslønnen i kommunerne.

Magasinet Plejes Køkkenpriser 2018: Skal I vinde?

Så er det NU, I skal vise, hvad I kan: Magasinet Pleje uddeler i 2018 priser til storkøkkener i fire forskellige kategorier - med flotte præmier til vinderne.

Nye retningslinjer for hospitalsansattes efteruddannelse

Ny praksis i Region Syddanmark - syddanske sygehuse forpligtiger sig fremover til at finansiere medarbejdernes efteruddannelse.

Nyhedsbrev

Stemmer kan flytte milliarder af kommunale velfærdskroner

Kommunerne forvalter milliarder og står for halvdelen af det offentlige forbrug. Valg påvirker lokalt råderum.

Online Avis Arkiv

Flere svage får slet ingen hjemmehjælp

Dobbelt så mange svage er på ti år blevet nødt til at trække på familien, fordi de ikke får hjemmehjælp.

Demens er den mest omtalte sygdom i valgkampen

Især forholdene på de kommunale plejehjem optager vælgerne.

Rehabilitering: Minister henter inspiration i Aalborg

I dag besøger justitsminister Søren Pape Aalborg Kommunens rehabiliteringscenter i Mou.

Professor: Fusion mellem KL og regioner ville være godt

Afgående formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) taler om fusion med KL, hvilket tidligere er mislykkedes.

Regionsformand: En fusion med KL er det eneste rigtige

Den afgående formand for regionerne tror, at nye frontfigurer i regioner og kommuner kan sikre en fusion.

Ny pulje skal støtte sundhedsindsatser i kommunerne

Puljen skal medvirke til at forebygge indlæggelser af ældre medicinske patienter og mennesker med kroniske eller psykiske sygdomme.

Statsrevisorerne er foruroliget over hospitalers hygiejne

Fra 2013 til 2016 levede 29 procent af rengøringskontrollerne på hospitalerne ikke op til retningslinjerne - og for håndhygiejne levede hospitalerne ikke op til retningslinjerne i 54 procent af kontrollerne.

Plus

Ny viden: Mænd forsømmer at tage deres medicin

Risikoen for at glemme at tage sin medicin efter udskrivelse fra hospitalet er stor især for borgere i den erhvervsaktive alder og for mænd uanset alder. Det viser en ny undersøgelse

Klip i kortet bruges med raketfart i Horsens

Velfærdsteknologi: Så er vinderne af CareWare-Next kåret

Priserne går til avancerede teknologier, hvoraf flere spås en global fremtid inden for sundhedsområdet.

TEMA: VIDEO
Kæmpe gennembrud: Nu får otte kommuner ny type sygeplejersker

Sygeplejersker skal spille nøglerolle i sundhedsvæsenet, bl.a. i forebyggelsen af indlæggelser.

Københavns sundhedsborgmester roser ny diabetesplan

i Københavns Kommune glæder man sig nu til at gå ind i en dialog om, hvordan man skal løfte handleplanens ambitioner i praksis.

Plus

Neurorehabiliteringen får sit eget hus i Glostrup

Det kommende neurorehabiliteringshus på Rigshospitalet - Glostrup skal skabe rammerne for den bedste pleje, behandling og genoptræning af patienter fra hele Østdanmark

Plus

Skrøne, at alle sygeplejersker har arbejde

Plus

Dette er vejen til de ældres maver

I Aalborg bliver 300 plejehjemsfolk uddannet til måltidsværter.

Millionstøtte til nyt nordjysk demenscenter

Aktivitets- og Rådgivningscenter Nordjylland bliver et åbent og ikke-visiteret tilbud, som især henvender sig til yngre hjemmeboende og tidligt diagnosticerede personer med let til moderat demens.

GE Healthcare går hånd i hånd med Ascom

Klumme: Sundhedsvæsenet glemmer de pårørende

Stor jubel: Kampen for transport til mennesker med demens er vundet

Iværksætterpris til robottalent

Flere ældre lander i RKI

Odense: Nu er de nominerede til årets handicappris fundet

Stadig formand: Sejr til Irene Hesselberg

De skifter navn til DUOS

Endnu en ladestander til el-biler på hospital

Navne: Hanne Eriksen bliver leder af ny sygeplejeklinik

Den perfekte ansøgning findes ikke

Carin Engel: Vi skal have indflydelse ved OK2018

Klumme: Irene Hesselberg: Det kan svare sig at stemme

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kompressionsprodukter, ortoser, ortopædiske produkter, proteser og korsetter

UTH'er: Hvad gør du med den halve tablet?

HUSK 20% på fleksible badeløsninger

Ajos skaffer specialkran til byggeri i København

Kan IT-standarder skabe et bedre sundhedsvæsen?

Mere gang i hverdagen

Vil du opdateres på det seneste inden for taxa- og vognmandsbranchen?

Kvalitetssikring, kollisionskontrol og god nattesøvn…

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Er du en haj til kontraktstyring? Det kan du blive på Nohrcons kurser om entreprisekontrakter

Få leveret den forventede vare: Det handler om patientsikkerhed

Leverandør til den taiwanesiske sundhedssektor søger produkter til udvidelse af sortiment

Brug antibiotika med omtanke

Nyansættelse

IKT-struktur og datadisciplin giver anvendelige driftdata

Kun en måned til sidste kursus i 2017 om Udbudsloven for ikke-jurister

Automatisering og sporbarhed øger patientsikkerhed

I vinterhalvåret spiser vi grove grøntsager

Vigtigt! Uro i krop og sind, stress eller ønsket om mindsket udadreagerende adfærd ?

Nohrcon ønsker Huset Nyvang tillykke med prisen for Årets sundhedsbyggeri 2017!

I Ajos har vi det skægt i november

Liftup deltager på Medica 2017

Klar til jul?

Gør hverdagen med stok og krykke nem og praktisk.

One-stop-shop for Internet-Of-Things

Send til en kollega

0.213