23948sdkhjf

Nyt tilbud letter indflytning på plejehjem

Plejecenter Ålholmhjemmet i Hillerød har oprettet fleksible daghjemspladser

Et nyt tilbud på Plejecenter Ålholmhjemmet til hjemmeboende ægtepar gør overgangen fra eget hjem til plejebolig mere glidende. Både for borgeren, ægtefællen og plejepersonalet.

Plejehjemmet i Hillerød har som noget nyt oprettet ’Fleksible daghjemspladser’. Det er et tilbud til ægtefæller til en mand eller hustru med en demenssygdom.

- Formålet er at aflaste den raske ægtefælle. Det gør vi ved, at vi tager hånd om den syge, så den raske ægtefælle har mulighed for at gøre noget af det, han eller hun har brug for, det kan være at gå til frisør eller gymnastik eller måske bare sove, fordi man har været oppe den halve nat. Det særlige ved tilbuddet er, at det skal være på ægteparrets præmisser. Vi tilpasser os deres behov. Hvis de har brug for aflastning i morgen fra 10 - 17, så er det det, vi gør, fortæller plejecenterleder Kirsten Gosvig.

De fleksible daghjemsborgere bliver tilknyttet som besøgsven i et plejehjemmets seks huse, så de får en relation til beboerne og medarbejderne, og de kan deltage i plejehjemmets aktiviteter - eventuelt også sammen med ægtefællen.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 23. juni 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv

Tryghed

På et tidspunkt falder snakken også på plejehjem, fortæller Kirsten Gosvig.

- Det er ikke alle, der kommer på plejehjem, og det er heller ikke alle, der skal, en af fordelene ved tilbuddet er også, at den raske ægtefælle nogle gange kan holde til at have dem hjemme længere, så hvis det er det, de helst vil, så støtter vi op om det, men når vi kan se, at det er ved at være plejehjemstid, så begynder vi at snakke med dem om at få den syge ægtefælle visiteret til plejehjem, forklarer hun.

På Ålholmhjemmet oplever man, at "Fleksible daghjemspladser" letter overgangen til plejehjem for alle parter, fordi borgeren og ægtefællen kender allerede huset og de kender de andre beboere og personalet.

Det giver tryghed, og betyder blandt andet også, at medarbejderne i mindre grad oplever, at borgerne i starten efter indflytningen forsøger at gå fra plejehjemmet og gerne vil hjem - for de føler sig allerede hjemme.

Relationer

For personalet gør det også en forskel, at man har lært borgeren at kende over tid og opbygget en relation, inden vedkommende flytter ind på plejehjemmet.

- Vi får nogle andre redskaber, fordi vi kender beboeren. Derfor synes jeg, det er meget givende, at de starter med at være her måske et par gange om ugen i "Fleksibelt daghjem’, inden de flytter ind, siger social- og sundhedshjælper Sarah Enevoldsen.

- Der er noget forarbejde, som ligesom er gjort, når vedkommende flytter ind, og man ved, hvad det er for et menneske, man står overfor, hvad deres interesser er, og hvad de godt kan lide, og begynder allerede at kunne lave en livshistorie. Det er en fordel, fortæller social- og sundhedshjælper Marianne Larsen.

Gode relationer skaber tryghed

Plejecenter Ålholmhjemmets ’Fleksible daghjemspladser’ har nu kørt som et fast tilbud i snart et år, og foreløbig har 10 ægtepar taget imod tilbuddet.

De fleksible daghjemsborgere kan blandt andet deltage i aktiviteterne på Ålholmhjemmet.

- Vi har en eller anden form for aktivitet næsten hver dag, det kan for eksempel være gudstjeneste, banko eller stolegymnastik, og det er rigtig godt at kunne tage daghjemsgæsterne med i aktiviteten, det giver jo samvær, siger aktivitetsmedarbejder Merethe Hansen.

Beboerne og de fleksible daghjemsborgere er sammen på kryds og tværs af aktiviteter. Det betyder, at de lærer hinanden at kende og måske får dannet nogle relationer, forklarer social- og sundhedshjælper Sarah Enevoldsen.

Plejepersonalets rolle er blandt andet at skabe nogle gode og trygge rammer for de fleksible daghjemsborgere.

- Vi er meget fysisk til stede i starten, og efterhånden kan man trække sig lidt mere, men stadig være i rummet, og så får man bygget lidt på, så de også får nogle relationer til nogle andre. Det er vigtigt, at der er nogle gode relationer, så man føler sig tryg og føler sig hjemme, siger social- og sundhedshjælper Marianne Larsen.

Det er demenskoordinatorerne i hjemmeplejen, der spotter ægteparrene ud, når de kan se, at det fleksible tilbud kunne være en mulighed for en ægtefælle, som trænger til et pusterum.

Ægtefællerne profilerer også meget af at få relationer, fortæller plejecenterleder Kirsten Gosvig.

- De møder andre ægtefæller, så de får pludselig nogle ligeværdige, hvor de begynder at kunne snakke også om det, der er svært. Den aflastning det giver, at få nogen at snakke med, den skal man bestemt ikke underkende. De kommer også lige ind og siger hej, når de eksempelvis har været nede i huset og har afleveret den syge, og vi når også nogle gange at fange dem, når de er på vej ud, og spørger, hvordan det går, og inviterer til en dialog. Og lige så stille åbner de mere og mere op. Det er meget interessant at se, siger hun.

Det har vist sig, at det primært er i dagtimerne, ægtefællerne har brug for aflastning, men tilbuddet gælder dag, aften og nat.

Fleksible daghjemspladser

’Fleksible daghjemspladser” startede som et projekt.
For nogle år siden inviterede Hillerød Kommune pårørende til borgere med en demenssygdom til et dialogmøde, hvor man lyttede til deres behov og ønsker i forhold til aflastning.
Der blev der udviklet et tilbud til fire familier, som i 2014 fik mulighed for at blive besøgsvenner på et plejecenter, hvor de måtte komme, som det passede dem, efter aftale med personalet.
Evalueringen af projektet viste bl.a., at de pårørende havde gennem projektet fået en tryg base, hvor de oplevede at de kunne få råd og vejledning.
På baggrund af erfaringerne fra projektet blev ’Fleksible daghjemspladser” sidste år implementeret på Plejecenter Ålholmhjemmet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094