Elastikker, stepbænke og supersaft styrker patienter

| Af Lotte Brochmann | Tip redaktionen om en historie

Der er sat ekstra fokus på motion og kost på Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

På Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har man indført ugentlig holdtræning for patienterne.

Hver onsdag kommer der fysioterapeuter i afdelingen og sætter gang i fælles øvelser med for eksempel bolde, balloner og træningselastikker. Og alle kan være med uanset funktionsniveau, og om man har dropstativ eller sidder i kørestol.

Den ugentlige holdtræning er sat i værk som en del af et øget fokus på motion og kost i hverdagen på de medicinske afsnit på hospitalet. Formålet er så vidt muligt at forebygge, at patienterne taber funktionsevne eller vægt under indlæggelsen.

Den fælles træning på Hæmatologisk Afdeling er et populært tiltag blandt både patienter og personale, fortæller afsnitsledende sygeplejerske Majbritt Bøgh Riis.

- Allerede om tirsdagen begynder vi at snakke med de patienter, vi synes, der skal deltage, og vi siger til dem, at vi forventer, de deltager i træningen som en del af behandlingen. Og der er ingen tvivl om, at antallet, der er med til træningen, stiger. I sidste uge var der så mange, at de nærmest ikke kunne være dernede, siger hun.

Holdtræningen foregår i et opholdsrum midt i afdelingen.

- Fysioterapeuterne kommer med en vogn, og vi har et anlæg, hvor de sætter musik på, og så starter træningen. Den aktivitet, det giver i afdelingen, gør helt vildt meget. Det giver en enorm glæde både for patienterne men også for personalet, forklarer hun.

Supersaft
For enden af gangen har afdelingen før haft en lille hyggekrog for patienterne.

Her er der nu blevet indrettet et træningshjørne med blandt andet kondicykel, håndvægte, stepbænke og træningselastikker og pjecer og plakater med lette træningsøvelser.

Når patienterne har trænet, bliver de som noget nyt budt på en læskende supersaft spækket med proteiner, som hospitalets forsknings- og udviklingsenhed Kulinarium har udviklet. Og dén er et hit.

- Patienterne er virkelig glade for den, og de synes, den smager godt, fortæller Majbritt Bøgh Riis.

Derudover har afdelingen blandt andet også indført scoreskemaer, hvor patienterne kan sætte streg, hver gang man for eksempel har været oppe at sidde, gået en tur på gangen eller trænet, og på ernæringsfronten er der sat øget fokus på at få patienterne screenet og kostregistreret og lavet en ernæringsplan.

Der er tale om en fælles tværfaglig indsats, som involverer alle på afdelingen, og alle - ikke mindst plejepersonalet - skal være med til at italesætte det i hverdagen overfor patienterne.

- Det kræver også, at plejepersonalet hele tiden tænker over, hvad der er relevant for patienten i forhold til træning. Det kan være man skal have fat i sengecykel til en patient, som er sengeliggende, eller en stepbænk til en patient på isolationsstue, så patienten kan træne inde på stuen, forklarer hun.

Implementeringen af indsatsen på Hæmatologisk Afdeling blev skudt i gang i efteråret.

Det er for farligt at blive liggende

Det er vigtigt, at patienter er fysisk aktive under indlæggelsen.
Det understreger fysioterapeut Hanne Guldbæk.

- Vi ved, hvor farligt det er for patienter at blive liggende i sengen. De risikerer at få blodpropper i benene, lungebetændelse eller liggesår, og muskelstyrken især i benene bliver betydeligt forringet. På en uge i sengen mister man 20 procent af sin muskelstyrke. Vi har en pligt til at hjælpe vores patienter med at forebygge, at det her tab sker eller i hvert fald mindske det, mener hun.

Og det gælder om at finde det funktionsniveau, patienten er på og så starte træningen der, forklarer hun. Det kan være, patienten kan komme op og sidde i forbindelse med måltiderne eller gå ud til toilettet i stedet for at blive kørt på en bækkenstol.

- Alle kan et eller andet på et eller andet niveau, og så er det der, vi må sætte ind, siger hun.

Musklerne har brug for protein og næring for at genopbygges. Derfor hænger træning og ernæring sammen.

- Hvis ikke du træner, så har ernæringen ingen effekt, og hvis ikke du har ernæret din patient, så har de ikke energi og mulighed for at opbygge deres muskler, og så kan de heller ikke træne, forklarer udviklingskoordinator for ernæring, Lotte Boa Skadhauge.

Tværfaglighed
Hvad oplever I, at det øgede fokus på træning og ernæring har betydet på afdelingerne?

- Det har givet en bedre og mere systematisk praksis i forhold til ernæring, og så synes jeg også, at tværfagligheden er rigtig væsentlig. Det er både et samarbejde med køkkenet og fysioterapeuterne at få patienterne til at blive mobile og bibeholde deres funktionsniveau, siger Lotte Boa Skadhauge.

- Vores personale i afdelingerne de har en viden om, at det her er nødvendigt, men vi ved også, at i travle hverdage, der er der måske fokus på andre ting. Men i og med at det er kommet ovenfra fra klinikledelsen, at det her skal være en del af den basale sygepleje i afdelingerne, så er der kommet øget fokus på det, og det er ligesom blevet legalt, at man også bruger tiden på det og har fokus på det. Og så er der kommet mere liv i afdelingerne. Der er flere aktive patienter, der går op og ned ad gangene, og sidder og cykler for enden af gangen, siger Hanne Guldbæk.

De udviklede en saft ...

For nogle år siden blev der lavet et forskningsprojekt på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, der viste, at man med en kombineret trænings- og ernæringsindsats kan fastholde patienternes funktionsniveau under indlæggelsen og i nogle tilfælde også forbedre det. Det er de gode resultater fra forskningsprojektet, som nu skal implementeres på alle de medicinske sengeafsnit.

Der er blevet nedsat et rejsehold, som i løbet af efteråret og vinteren har besøgt afdelingerne med en vifte af tilbud indenfor motion og ernæring.

- Hver enkelt afdeling har kunnet vælge, hvad de kunne tænke sig at gøre brug af, og alle ønsker er blevet opfyldt, fortæller fysioterapeut Hanne Guldbæk, der sammen med udviklingskoordinator for ernæring, Lotte Boa Skadhauge rejser rundt til de medicinske afsnit og hjælper med at starte indsatsen op.

Afdelingerne har blandt andet valgt at indrette træningshjørner, indføre holdtræning og arbejde med god ernæringspraksis. De har fået motionscykler, ribber og træningselastikker, der er udviklet scoreskemaer til fysisk aktivitet, og kosttilbuddene på afsnittene er blevet optimeret. Og så har køkkenets forsknings- og udviklingsenhed Kulinarium udviklet en helt ny supersaft til patienterne.

- Det er en almindelig saftevand, som er proteinberiget. Den blev udviklet, fordi mange patienter syntes, ernæringsdrikke mættede for meget, og vi vidste, at der bliver drukket litervis af sød saft, når man er indlagt, så derfor har vi arbejdet med et saftprodukt. Og det er blevet en kæmpesucces. Der kommer fire liter op i hver afdeling om formiddagen, og de er væk, inden vi når klokken 13. Patienterne drikker rigtig meget af det, og de bliver ikke mætte af det, fortæller Lotte Boa Skadhauge.

Som en del af implementeringen bliver der også løbende lavet undervisning i træning og ernæring for medarbejderne, og der holdes opfølgende møder, hvor man kan dele erfaringer og inspirere hinanden på tværs af afdelingerne.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ida og Louise løb med sejren til Skills

Ida Kaalund og Louise Nyby Lisberg fra Social- og Sundhedsskolen Herning vandt i kategorien Social- og sundhedsassistent.

Plus

Ny plejemodel har skabt bedre trivsel

En model til målrettet pleje af beboere med demens og adfærdsmæssige og psykiske symptomer afprøves i øjeblikket på plejehjem i fem kommuner. Dugfrisk midtvejsevaluering viser gode resultater.

Amalie er en mester med maden

Amalie Søndergaard-Pedersen vandt lørdag DM i Skills for ernæringsassistenter.

Aarhus: Nyt ældreråd vil sikre bedre pleje og omsorg

Det nye ældreråd i Aarhus vil blandt andet arbejde med temaet god mad både på plejehjemmene og i hjemmeplejen.

Formand for Handicaprådet trækker sig efter kun 19 dage i jobbet

Nyheden om at Det Centrale Handicapråd skal rykke til Brovst har fået formanden for rådet til at trække sig.

Ny formand vil i praktik på plejehjem

Nyhedsbrev

Give Stålspær lander stor sygehusordre

Online Avis Arkiv

Livsfortællinger skal afhjælpe ensomhed hos ældre i Odense

Odense starter samtalegrupper for ældre baseret på konceptet 'Fortæl for livet'.

Plejekonkurs i Herning

Det private hjemmehjælps-firma "Spar 2" har drejet nøglen om. Herning har sat nødberedskab i gang.

Ny forskning skal stille skarpt på nedslidning og ulykker

13 nye forskningsprojekter får nu støtte fra Arbejdsmiljøforskningsfonden - projekterne skal blandt andet skabe mere viden om, hvordan man forebygger nedslidning og ulykker.

Verdenskendt sygeplejerske indtager Christiansborg

Amerikanske Linda H. Aiken er af Dansk Sygeplejeråd inviteret til topmøde i København.

VIDEO
DM i Skills slår rekord fra morgenstunden

Online-streaming fra åbningen i Herning.

Ny app til københavnere med diabetes

Center for Diabetes kan med appen LIVA tilbyde gratis, personlig og digital livsstilsvejledning.

Lovforslag om nyt uafhængigt tilsyn sendt i høring

Et nyt uafhængigt tilsyn på ældreområdet skal føre tilsyn med kvaliteten af plejen og omsorgen på landets plejehjem og i hjemmeplejen.

Nyt samarbejde skal styrke behandling af diabetes

Københavns Kommune og Steno Diabetes Center Copenhagen har netop indgået en aftale om samarbejde på tværs af faglighed og sektorer.

Seniorland åbner ny butik

Jagt på medicin mod Huntington vækker opsigt

Regionen fejrer frivilligt arbejde

Ny styrelse for patientklager

Handicaporganisationer bekymret for udflytning af handicapråd

Som en del af regeringens udflytningsplan bliver Det Centrale Handicapråd flyttet til Brovst.

Læreres forhandling om arbejdstid sætter fortsat lønkamp på pause

- Der er møder og snakke, og det er positivt. Men der er ikke det, vi definerer som forhandlinger, siger CFU.

Plejefirma: Betaling for ydelser til døde skyldes it-system

Sygeplejeråd besøger Esbjerg

Overlæger: Sundhedsplatformen sender patienterne i fare

Overlægerne på Sjællands Universitetshospital i Køge slår alarm efter indførelsen af Sundhedsplatformen.

Startneuroner er katalysator for gang og løb

Plus

Klumme: Tørhed i munden kan have store konsekvenser for sundheden

Ejerskifte i jysk pleje-firma

Coor køber Elite Miljø

DF vil flytte Sundhedsstyrelsen ud i provinsen

Holstebro: Færre magtanvendelser på bosteder

200 mio. kr. til sundhedshuse

Sygeplejersker og sundhedsminister uenige om nyt udspil

Vil fjerne gebyr fra frivillige sundhedspersoner

Staten glemmer at fortælle om sine udbudsplaner

Nye caféer for ældre slår dørene op i Randers

Lægehelikopteres tid i luften skal kulegraves

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Durewall Instituttet Bliver Styrket med En Ny Stærk Kompetence

Bergen Kommune får mere tid til borgerne

Har du husket at fodre døren og låse katten?

Fra turistattraktion til detail- og foodservicevirksomhed

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

Dårligt indeklima hænger ofte sammen med tør luft

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Rumænsk distributør af helseprodukter med egen detailkæde søger produkter til sortiment

Proshop nød godt af uvildig rådgivning

Gem dine indlægssedler på mobilen

Hvad er luftbefugtning?

Ajos ansætter rutineret sælger

Sengeklodsen er din hjælpende hånd

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, lygter samt diverse living produkter - Sjælland.

Vi har busser med automatgear til omgående levering!

Ajos erstatter MUS-samtaler med one-2-one-samtaler

Italiensk virksomhed søger producenter af teknisk laboratorieudstyr

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, LED lygter - Diverse living produkter - Sjælland.

Kom på kursus i BIM for landskabsarkitekter

Projekt baner vejen for, at flere SMV’er kan anvende 3D-print

Hvad spiser danskerne egentlig?

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, LED lygter - Diverse livi...

Nordic BIM Academy - Ny reduceret pris

Aktiv robotinvestor – er det dig?

Alux udvider

Send til en kollega

0.374