23948sdkhjf

Elastikker, stepbænke og supersaft styrker patienter

Der er sat ekstra fokus på motion og kost på Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

På Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har man indført ugentlig holdtræning for patienterne.

Hver onsdag kommer der fysioterapeuter i afdelingen og sætter gang i fælles øvelser med for eksempel bolde, balloner og træningselastikker. Og alle kan være med uanset funktionsniveau, og om man har dropstativ eller sidder i kørestol.

Den ugentlige holdtræning er sat i værk som en del af et øget fokus på motion og kost i hverdagen på de medicinske afsnit på hospitalet. Formålet er så vidt muligt at forebygge, at patienterne taber funktionsevne eller vægt under indlæggelsen.

Den fælles træning på Hæmatologisk Afdeling er et populært tiltag blandt både patienter og personale, fortæller afsnitsledende sygeplejerske Majbritt Bøgh Riis.

- Allerede om tirsdagen begynder vi at snakke med de patienter, vi synes, der skal deltage, og vi siger til dem, at vi forventer, de deltager i træningen som en del af behandlingen. Og der er ingen tvivl om, at antallet, der er med til træningen, stiger. I sidste uge var der så mange, at de nærmest ikke kunne være dernede, siger hun.

Holdtræningen foregår i et opholdsrum midt i afdelingen.

- Fysioterapeuterne kommer med en vogn, og vi har et anlæg, hvor de sætter musik på, og så starter træningen. Den aktivitet, det giver i afdelingen, gør helt vildt meget. Det giver en enorm glæde både for patienterne men også for personalet, forklarer hun.

Supersaft
For enden af gangen har afdelingen før haft en lille hyggekrog for patienterne.

Her er der nu blevet indrettet et træningshjørne med blandt andet kondicykel, håndvægte, stepbænke og træningselastikker og pjecer og plakater med lette træningsøvelser.

Når patienterne har trænet, bliver de som noget nyt budt på en læskende supersaft spækket med proteiner, som hospitalets forsknings- og udviklingsenhed Kulinarium har udviklet. Og dén er et hit.

- Patienterne er virkelig glade for den, og de synes, den smager godt, fortæller Majbritt Bøgh Riis.

Derudover har afdelingen blandt andet også indført scoreskemaer, hvor patienterne kan sætte streg, hver gang man for eksempel har været oppe at sidde, gået en tur på gangen eller trænet, og på ernæringsfronten er der sat øget fokus på at få patienterne screenet og kostregistreret og lavet en ernæringsplan.

Der er tale om en fælles tværfaglig indsats, som involverer alle på afdelingen, og alle - ikke mindst plejepersonalet - skal være med til at italesætte det i hverdagen overfor patienterne.

- Det kræver også, at plejepersonalet hele tiden tænker over, hvad der er relevant for patienten i forhold til træning. Det kan være man skal have fat i sengecykel til en patient, som er sengeliggende, eller en stepbænk til en patient på isolationsstue, så patienten kan træne inde på stuen, forklarer hun.

Implementeringen af indsatsen på Hæmatologisk Afdeling blev skudt i gang i efteråret.

Det er for farligt at blive liggende

Det er vigtigt, at patienter er fysisk aktive under indlæggelsen.
Det understreger fysioterapeut Hanne Guldbæk.

- Vi ved, hvor farligt det er for patienter at blive liggende i sengen. De risikerer at få blodpropper i benene, lungebetændelse eller liggesår, og muskelstyrken især i benene bliver betydeligt forringet. På en uge i sengen mister man 20 procent af sin muskelstyrke. Vi har en pligt til at hjælpe vores patienter med at forebygge, at det her tab sker eller i hvert fald mindske det, mener hun.

Og det gælder om at finde det funktionsniveau, patienten er på og så starte træningen der, forklarer hun. Det kan være, patienten kan komme op og sidde i forbindelse med måltiderne eller gå ud til toilettet i stedet for at blive kørt på en bækkenstol.

- Alle kan et eller andet på et eller andet niveau, og så er det der, vi må sætte ind, siger hun.

Musklerne har brug for protein og næring for at genopbygges. Derfor hænger træning og ernæring sammen.

- Hvis ikke du træner, så har ernæringen ingen effekt, og hvis ikke du har ernæret din patient, så har de ikke energi og mulighed for at opbygge deres muskler, og så kan de heller ikke træne, forklarer udviklingskoordinator for ernæring, Lotte Boa Skadhauge.

Tværfaglighed
Hvad oplever I, at det øgede fokus på træning og ernæring har betydet på afdelingerne?

- Det har givet en bedre og mere systematisk praksis i forhold til ernæring, og så synes jeg også, at tværfagligheden er rigtig væsentlig. Det er både et samarbejde med køkkenet og fysioterapeuterne at få patienterne til at blive mobile og bibeholde deres funktionsniveau, siger Lotte Boa Skadhauge.

- Vores personale i afdelingerne de har en viden om, at det her er nødvendigt, men vi ved også, at i travle hverdage, der er der måske fokus på andre ting. Men i og med at det er kommet ovenfra fra klinikledelsen, at det her skal være en del af den basale sygepleje i afdelingerne, så er der kommet øget fokus på det, og det er ligesom blevet legalt, at man også bruger tiden på det og har fokus på det. Og så er der kommet mere liv i afdelingerne. Der er flere aktive patienter, der går op og ned ad gangene, og sidder og cykler for enden af gangen, siger Hanne Guldbæk.

De udviklede en saft ...

For nogle år siden blev der lavet et forskningsprojekt på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, der viste, at man med en kombineret trænings- og ernæringsindsats kan fastholde patienternes funktionsniveau under indlæggelsen og i nogle tilfælde også forbedre det. Det er de gode resultater fra forskningsprojektet, som nu skal implementeres på alle de medicinske sengeafsnit.

Der er blevet nedsat et rejsehold, som i løbet af efteråret og vinteren har besøgt afdelingerne med en vifte af tilbud indenfor motion og ernæring.

- Hver enkelt afdeling har kunnet vælge, hvad de kunne tænke sig at gøre brug af, og alle ønsker er blevet opfyldt, fortæller fysioterapeut Hanne Guldbæk, der sammen med udviklingskoordinator for ernæring, Lotte Boa Skadhauge rejser rundt til de medicinske afsnit og hjælper med at starte indsatsen op.

Afdelingerne har blandt andet valgt at indrette træningshjørner, indføre holdtræning og arbejde med god ernæringspraksis. De har fået motionscykler, ribber og træningselastikker, der er udviklet scoreskemaer til fysisk aktivitet, og kosttilbuddene på afsnittene er blevet optimeret. Og så har køkkenets forsknings- og udviklingsenhed Kulinarium udviklet en helt ny supersaft til patienterne.

- Det er en almindelig saftevand, som er proteinberiget. Den blev udviklet, fordi mange patienter syntes, ernæringsdrikke mættede for meget, og vi vidste, at der bliver drukket litervis af sød saft, når man er indlagt, så derfor har vi arbejdet med et saftprodukt. Og det er blevet en kæmpesucces. Der kommer fire liter op i hver afdeling om formiddagen, og de er væk, inden vi når klokken 13. Patienterne drikker rigtig meget af det, og de bliver ikke mætte af det, fortæller Lotte Boa Skadhauge.

Som en del af implementeringen bliver der også løbende lavet undervisning i træning og ernæring for medarbejderne, og der holdes opfølgende møder, hvor man kan dele erfaringer og inspirere hinanden på tværs af afdelingerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11