Elastikker, stepbænke og supersaft styrker patienter

| Af Lotte Brochmann | Tip redaktionen om en historie

Der er sat ekstra fokus på motion og kost på Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

På Hæmatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har man indført ugentlig holdtræning for patienterne.

Hver onsdag kommer der fysioterapeuter i afdelingen og sætter gang i fælles øvelser med for eksempel bolde, balloner og træningselastikker. Og alle kan være med uanset funktionsniveau, og om man har dropstativ eller sidder i kørestol.

Den ugentlige holdtræning er sat i værk som en del af et øget fokus på motion og kost i hverdagen på de medicinske afsnit på hospitalet. Formålet er så vidt muligt at forebygge, at patienterne taber funktionsevne eller vægt under indlæggelsen.

Den fælles træning på Hæmatologisk Afdeling er et populært tiltag blandt både patienter og personale, fortæller afsnitsledende sygeplejerske Majbritt Bøgh Riis.

- Allerede om tirsdagen begynder vi at snakke med de patienter, vi synes, der skal deltage, og vi siger til dem, at vi forventer, de deltager i træningen som en del af behandlingen. Og der er ingen tvivl om, at antallet, der er med til træningen, stiger. I sidste uge var der så mange, at de nærmest ikke kunne være dernede, siger hun.

Holdtræningen foregår i et opholdsrum midt i afdelingen.

- Fysioterapeuterne kommer med en vogn, og vi har et anlæg, hvor de sætter musik på, og så starter træningen. Den aktivitet, det giver i afdelingen, gør helt vildt meget. Det giver en enorm glæde både for patienterne men også for personalet, forklarer hun.

Supersaft
For enden af gangen har afdelingen før haft en lille hyggekrog for patienterne.

Her er der nu blevet indrettet et træningshjørne med blandt andet kondicykel, håndvægte, stepbænke og træningselastikker og pjecer og plakater med lette træningsøvelser.

Når patienterne har trænet, bliver de som noget nyt budt på en læskende supersaft spækket med proteiner, som hospitalets forsknings- og udviklingsenhed Kulinarium har udviklet. Og dén er et hit.

- Patienterne er virkelig glade for den, og de synes, den smager godt, fortæller Majbritt Bøgh Riis.

Derudover har afdelingen blandt andet også indført scoreskemaer, hvor patienterne kan sætte streg, hver gang man for eksempel har været oppe at sidde, gået en tur på gangen eller trænet, og på ernæringsfronten er der sat øget fokus på at få patienterne screenet og kostregistreret og lavet en ernæringsplan.

Der er tale om en fælles tværfaglig indsats, som involverer alle på afdelingen, og alle - ikke mindst plejepersonalet - skal være med til at italesætte det i hverdagen overfor patienterne.

- Det kræver også, at plejepersonalet hele tiden tænker over, hvad der er relevant for patienten i forhold til træning. Det kan være man skal have fat i sengecykel til en patient, som er sengeliggende, eller en stepbænk til en patient på isolationsstue, så patienten kan træne inde på stuen, forklarer hun.

Implementeringen af indsatsen på Hæmatologisk Afdeling blev skudt i gang i efteråret.

Det er for farligt at blive liggende

Det er vigtigt, at patienter er fysisk aktive under indlæggelsen.
Det understreger fysioterapeut Hanne Guldbæk.

- Vi ved, hvor farligt det er for patienter at blive liggende i sengen. De risikerer at få blodpropper i benene, lungebetændelse eller liggesår, og muskelstyrken især i benene bliver betydeligt forringet. På en uge i sengen mister man 20 procent af sin muskelstyrke. Vi har en pligt til at hjælpe vores patienter med at forebygge, at det her tab sker eller i hvert fald mindske det, mener hun.

Og det gælder om at finde det funktionsniveau, patienten er på og så starte træningen der, forklarer hun. Det kan være, patienten kan komme op og sidde i forbindelse med måltiderne eller gå ud til toilettet i stedet for at blive kørt på en bækkenstol.

- Alle kan et eller andet på et eller andet niveau, og så er det der, vi må sætte ind, siger hun.

Musklerne har brug for protein og næring for at genopbygges. Derfor hænger træning og ernæring sammen.

- Hvis ikke du træner, så har ernæringen ingen effekt, og hvis ikke du har ernæret din patient, så har de ikke energi og mulighed for at opbygge deres muskler, og så kan de heller ikke træne, forklarer udviklingskoordinator for ernæring, Lotte Boa Skadhauge.

Tværfaglighed
Hvad oplever I, at det øgede fokus på træning og ernæring har betydet på afdelingerne?

- Det har givet en bedre og mere systematisk praksis i forhold til ernæring, og så synes jeg også, at tværfagligheden er rigtig væsentlig. Det er både et samarbejde med køkkenet og fysioterapeuterne at få patienterne til at blive mobile og bibeholde deres funktionsniveau, siger Lotte Boa Skadhauge.

- Vores personale i afdelingerne de har en viden om, at det her er nødvendigt, men vi ved også, at i travle hverdage, der er der måske fokus på andre ting. Men i og med at det er kommet ovenfra fra klinikledelsen, at det her skal være en del af den basale sygepleje i afdelingerne, så er der kommet øget fokus på det, og det er ligesom blevet legalt, at man også bruger tiden på det og har fokus på det. Og så er der kommet mere liv i afdelingerne. Der er flere aktive patienter, der går op og ned ad gangene, og sidder og cykler for enden af gangen, siger Hanne Guldbæk.

De udviklede en saft ...

For nogle år siden blev der lavet et forskningsprojekt på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, der viste, at man med en kombineret trænings- og ernæringsindsats kan fastholde patienternes funktionsniveau under indlæggelsen og i nogle tilfælde også forbedre det. Det er de gode resultater fra forskningsprojektet, som nu skal implementeres på alle de medicinske sengeafsnit.

Der er blevet nedsat et rejsehold, som i løbet af efteråret og vinteren har besøgt afdelingerne med en vifte af tilbud indenfor motion og ernæring.

- Hver enkelt afdeling har kunnet vælge, hvad de kunne tænke sig at gøre brug af, og alle ønsker er blevet opfyldt, fortæller fysioterapeut Hanne Guldbæk, der sammen med udviklingskoordinator for ernæring, Lotte Boa Skadhauge rejser rundt til de medicinske afsnit og hjælper med at starte indsatsen op.

Afdelingerne har blandt andet valgt at indrette træningshjørner, indføre holdtræning og arbejde med god ernæringspraksis. De har fået motionscykler, ribber og træningselastikker, der er udviklet scoreskemaer til fysisk aktivitet, og kosttilbuddene på afsnittene er blevet optimeret. Og så har køkkenets forsknings- og udviklingsenhed Kulinarium udviklet en helt ny supersaft til patienterne.

- Det er en almindelig saftevand, som er proteinberiget. Den blev udviklet, fordi mange patienter syntes, ernæringsdrikke mættede for meget, og vi vidste, at der bliver drukket litervis af sød saft, når man er indlagt, så derfor har vi arbejdet med et saftprodukt. Og det er blevet en kæmpesucces. Der kommer fire liter op i hver afdeling om formiddagen, og de er væk, inden vi når klokken 13. Patienterne drikker rigtig meget af det, og de bliver ikke mætte af det, fortæller Lotte Boa Skadhauge.

Som en del af implementeringen bliver der også løbende lavet undervisning i træning og ernæring for medarbejderne, og der holdes opfølgende møder, hvor man kan dele erfaringer og inspirere hinanden på tværs af afdelingerne.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
1

Samfundet skriger på flere sosu-assistenter

Arbejdsgivere mangler sosu-assistenter. Det viser en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Demens: Startskud for tre dages årskursus lyder idag

Lige nu samles 450 videnspersoner på Hotel Nyborg Strand.

Plejehjem tramper i pedalerne for at vinde VM

Glædeligt gensyn med landlivet i Slagelse

Sygeplejerskers troværdighed i top

Vold på jobbet sender hver tiende på førtidspension

Udsættes du for vold på jobbet, kan det koste dit eget job. Det viser ny dansk undersøgelse.

Nu er entreprenører på plads til nyt gigthospital

Online Avis Arkiv
1

Thyra Frank høster erfaringer med ældrepleje i det sønderjyske

Ældreministeren besøger i dag Plejehjemmet Rønshave i Aabenraa og Agerskov Friplejehjem i Tønder.

Unge kræfter til Forenede Care

Nyt e-læringsprogram skal styrke personalets viden om hjerneskader

Med det nye e-læringsprogram HJERNeLÆRING kan alle, der arbejder med rehabilitering, få basisviden inden for området.

Det Rør' Sig i Aarhus

Årets demenskoordinator kåret

Demenskoordinator i Nordfyns Kommune, Lone Jensen, får prisen som en anerkendelse af sit arbejde med at skabe kvalitet i hverdagen for borgere med demens og deres pårørende.

Plus

Årskursus: Demenskoordinatorer har nøglen

I morgen starter DemensKoordinatorer i DanmarKs Årskursus. Overskriften for årskurset lyder ’Har mennesker med demens og deres familie lige adgang til demenstilbud og demensydelser?’ og blandt oplægsholderne er Alzheimerforeningens direktør.

Alzheimerforeningen får stor sum penge fra projekt-pulje

Potentiale for eksistentialisme i plejen

I dag er det international Alzheimerdag

Pengeregn over syddanske demensprojekter

Vestjylland: Bliv klogere på demens på oplysningsdagen

Minister afviser flertalsønske om at sløjfe krav til hospitaler

Regeringen vil ikke droppe produktivitetskravet til hospitaler næste år, som et flertal ellers ønsker.

Intelligent ble nomineret til DI Prisen

Abena Nova, bleen til plejesektoren, er et hjælpemiddel, der selv siger til, når den skal skiftes.

Odense markerer Den Internationale Alzheimerdag

Ny platform skal bane vej for velfærdsteknologi

Hver tredje af landets kommuner oplever, at accept af teknologi hos personale i plejesektoren er en barriere for implementering. Ny platform med virtual reality skal lette vejen.

Offentligt ansatte bruger fritid på at gøre jobbet godt nok

Rigtig mange arbejder over, uden at få penge for det, lyder det fra FOA. Det er typisk forberedelse til besøg hos borgere, registrering og administration.

EL: Regeringen skal lytte til flertallet om sparekrav

Socialdemokratiet, DF, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have sløjfet produktivitetskravet.

Klumme: Fair og lige konkurrence går uden om velfærdsområdet

Nu er der igen døre for toiletterne i Aalborg

Sæt sanserne i spil på Huskedagen

Faldende antal patienterstatninger rejser øjenbryn

Handicappede får hjælp i stemmeboksen

SOSU-skole får grøn smiley

DI: Konkurser forebygges bedst med lige vilkår

Dansk teknologi-virksomhed henter hjælp i udlandet

Temamøde: Bliv en bedre leder

1

EL: Det er private som stjæler opgaver fra det offentlige

Krav: Alle behandlingssteder skal samles i nyt register

KA Pleje bakker op om nyt udspil

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kom og mød os på HI - MESSEN i Herning fra d. 3-5 oktober 2017.

Produktnyhed: Testo 160 Wifi cloud dataloggere

Finsk sundhedsteknologi på vej ind i den danske sundhedssektor

BIM Equity er oplægsholdere på BILT EUR 2017

Større lejligheder til genhusning

Fysioterapeuter om astronaut løbebånd: Skadede patienter kan løbe som kenyanere

NYHED! 70 - 80L ”RECYCLING AFFALDSSPANDE” - Sensorstyret - Udført i kraftig rustfrit stål.

Back to work - med Carbonhand®

Holistisk arkitektur kræver overblik

Sensorer i sengen kan understøtte demensudredning

CO2 neutralt website

Stigende krav til medicoindustrien – anbefalingen er: Gå i gang med det samme

NYHED! 70 - 80L ”RECYCLING AFFALDSSPANDE” - Sensorstyret - Udført i kraftig rustfrit stål.

JJW Arkitekter skal renovere Bellahøj

Er du klar til den ny mærkning af demensegnede plejeboliger?

Få internationalt design under fødderne

AFSTEMNINGEN ER SKUDT I GANG: Stem på Årets skolebyggeri 2017!

Britisk virksomhed søger demensvenlige produkter til distribution.

Karkludvrider

Ny anvisning for renovering af faldstammer

Patienter finder ro med musik og naturfilm på hospitalet

NYHED! 70 - 80L ”RECYCLING´s AFFALDSSPANDE” - Sensorstyret - Udført i kraft...

Tilskud til energibesparende projekter

Zilent - Det lydløse klinikbord

Skoler og børnehaver kæmper fortsat med indeklima trods ventilation

Send til en kollega

0.164