23948sdkhjf

Hospitalsansattes fald kan forebygges i fællesskab

Kampagnen ’Fald ikke på halen’ sætter fokus på, hvordan man kan forebygge fald- og snubleulykker på hospitaler.

Hver tredje alvorlige arbejdsulykke på hospitaler skyldes fald eller snublen. Men ulykkerne kan i mange tilfælde forebygges - og endda med enkle tiltag.

Det er budskabet i en kampagne fra BFA - BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration.

- Det er vigtigt, at sætte fokus på fald- og snubleulykker, da de kan have store konsekvenser for både den enkelte og arbejdspladsen. Ulykkerne er dog mange steder et overset problem, og kategoriseres generelt, ikke kun på hospitaler, ofte som "hændelige uheld", som man ikke kan forebygge. Men det viser sig, at man kan forebygge det, fortæller konsulent hos BFA, Rasmus Monnerup Jensen.

Undgå at falde på trapper

Brug gelænderet

Brug ikke mobilen

Gå - der er ikke mange sekunder at vinde ved at løbe

Bær kun så meget, at du kan se trinene og have en hånd fri

Kilde: Kampagne Fald ikke på halen, BFA



I kampagnen er der masser af gode råd til, hvordan man systematisk kan arbejde med forebyggelse af fald- og snubleulykker. En plakat med konkrete eksempler på løsninger, man kan tage udgangspunkt i, råder til opsætning af spejle og til at bruge gelænder på trapper. Der sker især mange fald- og snubleulykker på fællesarealerne og ikke mindst trapper.

Der er tips til, hvad man som medarbejder kan gøre for at forhindre, at man selv eller en kollega falder eller snubler. Det kan være at undgå at tale i mobiltelefon, når man går på trapper og sætte hjælpemidler på plads efter brug. Endelig er der også lavet en illustrativ plakat, der viser de fem typiske faldulykker på hospitaler.

Plakaten kan hænge på personalekontoret og være med til at skabe opmærksomhed om forebyggelse af fald- og snubleulykker på arbejdspladsen.

Rammer alle faggrupper
Kampagnen ’Fald ikke på halen’ henvender sig netop til hele arbejdspladsen.

- Arbejdsmiljøarbejde skal være en fælles indsats for at rykke. Det er vigtigt, at der er forskellige strategiske niveauer indblandet, både topledelsen, arbejdsmiljøkonsulenterne, arbejdsmiljøgruppen og så medarbejderne. Og det blandet med at der både er nogle organisatoriske fysiske tiltag, men også at man sætter nogle kulturelle tiltag i søen, forklarer Rasmus Monnerup Jensen.

Fald- og snubleulykker rammer alle faggrupper, understreger han.

- Der er ikke nogen, der kan undsige sig fra det, så fald- og snubleulykker er noget, der er oplagt at være fælles om at gøre noget ved.

Det gratis kampagnemateriale kan frit downloades på arbejdsmiljoweb.dk.faldulykker_hospitaler.

Denne artikel er oprindeligt bragt i Magasinet Pleje den 23. juni. Bliv abonnent - vi har et godt sommer-tilbud til dig lige her..

Hospitaler tager faldulykker alvorligt

Kampagnen Fald ikke på halen er kommet rigtig godt fra start.

Der har været 1.500 downloads af materialet og lige godt 6.000 besøg på hjemmesiden, siden kampagnen blev skudt i gang i januar. Derudover har BFA - BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration også fået god feedback fra hospitalerne.

- For hospitalerne har det blandt andet været rigtig vigtigt, at der var noget at hænge op, som også lignede et hospital og ikke bare en arbejdsplads, som kunne være hvor som helst. Og så fortæller de, at det har været ret let at arbejde med, fordi det har været så kort og præcist. Dét, og at det er så illustrativt, tror jeg, har været med til at skyde kampagnen rigtig godt i gang, siger konsulent Rasmus Monnerup Jensen. BFA.

I slutningen af året og i 2018 bliver der udgivet ’Fald ikke på halen’-materialer til henholdsvis plejecentre, døgntilbud og dag- og fritidstilbud.

Der er mange lighedspunkter mellem hospitaler og plejecentre, når det gælder fald- og snubleulykker, fortæller Rasmus Monnerup Jensen.

- Lige over halvdelen af de alvorlige ulykker på plejecentre sker på fællesarealerne. Det vil sige veje, gange og trapper. En fjerdele af alle ulykker sker på trapper. Der ligner hospitaler og plejecentre hinanden meget, forklarer han.

Forskning bakker op

Forskning viser, at når en kampagne skal virke i arbejdsmiljøsammenhæng, har kampagnen større gennemslagskraft, når informationsindsatsen bliver koblet med Arbejdstilsynet.

Omvendt bliver tilsynet også styrket af, at Arbejdstilsynet har noget materiale, de kan give, hvis der har været ulykker eller der er risiko for, at noget kan gå galt.

- Vi har mulighed for at sende det her materiale ud til arbejdspladserne, og de kan forbedre sig på tilsynsbesøget, og Arbejdstilsynet kan også give det her materiale videre, hvis der er noget, der skal arbejdes med, siger han.

I øvrigt har Arbejdstilsynet netop pr. 1. januar 2017 sat gang i Arbejdstilsynets egen særlige udvidede indsats i forhold til fald- og snubleulykker på hospitalsområdet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111