Nu vaskes tøjet ikke længere på plejehjemmet Smedegården

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Udfordringer med at leve op til retningslinjer for hygiejne betød, at plejehjemmet Smedegården valgte at udlicitere vask af tøj og linned.

- Jeg håber aldrig nogensinde, vi får den opgave tilbage her på plejehjemmet ...

Leder af Smedegården i Aalborg, Jette Kongstad, lægger ikke fingrene imellem, når hun skal udtrykke sin begejstring for, at plejehjemmet har valgt at udlicitere opgaven med vask af tøj og linned. Beslutningen har nemlig ikke blot medvirket til et langt bedre arbejdsmiljø. Plejehjemmet Smedegården kan nu også leve op til de hygiejniske retningslinjer, der skal til, for at undgå potentiel smittefare mellem plejehjemmets ofte skrøbelige beboere.

Denne artikel er oprindeligt bragt i den trykte udgave af Magasinet Pleje 23. juni 2017. 
Bliv abonnent - vi har et godt sommer-tilbud til dig lige her.

Tidligere vaskede ansatte på Smedegården beboernes private tøj og linned. Det medførte stort besvær og hyppig smittefare, fortæller Jette Kongstad.
Den store opgave med vasketøjet betød, at plejehjemmet ikke havde kapacitet til at vaske beboernes vasketøj separat.

- Det kom bare ind i maskinerne i en stor pærevælling. Alt tøj var mærket, så vi vidste, hvem der ejede hvad, men hygiejnemæssigt var det slet ikke optimalt, forklarer lederen.

- Vi havde et stort fælles vaskeri som lå afsides, langt væk fra beboelserne. Så ved jeg ikke, om du kan forestille dig hvor lang tid det tager at indsamle, transportere og vaske alt det tøj? Vi vaskede i døgndrift - selv nattevagterne måtte vaske tøj - og medarbejderne slæbte sig en pukkel til!, fortæller Jette Kongstad.

Statens Serum Institut - Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) har i 2015 udgivet "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren".

Heri kan man bl.a. i kapitel ni og kapitel 11 læse om bl.a. vasketøj, hygiejne og plejehjem.

I udgivelsen "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren" (2017) kan man finde endnu flere relevante informationer omkring tekstiler i plejesektoren og specifikt på plejehjem.
Se mere her på ssi.dk/Smitteberedskab.

Forsøg blev til fast aftale
Smedegården kom i kontakt med Berendsen Textil Service, og i september 2014 startede man sammen et forsøgsprojekt om udlicitering af plejehjemmets vasketøj.

Det gik så godt, at Smedegården i sommeren 2015 - da projektet var slut - valgte at indgå fast samarbejde med Berendsen.

I dag fragtes alt snavsetøj direkte fra beboernes lejligheder, ud på en vogn og ind i en lastbil, der kører vasketøjet til vaskeriet. Beboerne får vasket tøj en gang om ugen.

- Vi oplever langt færre tilfælde af omgangssyge, for nu vaskes og transporteres tøjet i et cirkulært system, der undgår, at alt for mange er i kontakt med det. Vi er sikret på hygiejnen, kvaliteten af vasken er meget bedre, end da vi selv forestod den, og nu er der aldrig mere klager over tøj, der er blevet ødelagt eller blevet væk, siger plejehjemslederen.

- Ordningen betyder også, at vi har langt mere ro i boenhederne. Medarbejderne har mere tid til kerneopgaven og er meget mere synlige hos beboerne, siger Jette Kongstad.

Udliciteringen af Smedegårdens vasketøj er en beslutning, der er taget sammen med plejehjemmets beboer- og pårørenderåd. Beboerne betaler selv en del af regningen, mens plejehjemmet betaler resten.

Smedegården har også valgt at leje linned hos Berendsen. Det har den fordel, at lagnerne nu altid passer til plejehjemmets senge.

Aalborg så vasketøj efter i sømmene


I Aalborg har de kommunale plejehjem efterhånden godt styr over beboeres vasketøj og linned. Den store aalborgensiske viden om hygiejne og vasketøj kommer bl.a. fra tre hygiejnesygeplejersker, som Aalborg Kommune ”lejer” af region Nordjylland.
Hygiejnesygeplejerskerne har afdækket, hvordan vaske-situationen ser ud på de kommunale plejehjem. Samtidig har Aalborg Kommune uddannet nøglepersoner i hele systemet – personer der har ekstra viden på området og i øvrigt også har adgang til en direkte ’livline’ til teamet af hygiejnesygeplejersker.
- Vores arbejde handler i høj grad om forebyggelse. Men vi stiller ikke krav, vi rådgiver udelukkende, forklarer Birgitte Pedersen.
Snart er en række regler dog på vej til de aalborgensiske plejehjem. Man er i øjeblikket ved at udarbejde instrukser for håndtering af vasketøj for at forebygge smitterisikoen.
- Det er regler, som man skal have en virkelig god grund til ikke at overholde, siger Birgitte Pedersen.

Svært at håndtere

At plejehjem kan have svært ved at håndtere vask af beboernes tøj og linned, kan hygiejnesygeplejerske Birgitte Pedersen nikke genkendende til. Det er nemlig en stor opgave for plejehjemmene at få tid til at overholde de hygiejniske retningslinjer, når det gælder vask af privat tøj og linned - uden at det går ud over kvaliteten og ikke mindst hygiejnekravene.
Måske kender plejehjemmet endda slet ikke til de retningslinjer, der findes på området.
Heldigvis sker det ikke ofte, fortæller Birgitte Pedersen.
- Det er efterhånden sjældent, at vi f.eks. oplever, at plejehjemmene vasker beboernes tøj sammen, fortæller hygiejnesygeplejersken.
Og heldigvis for det. At der slækkes på hygiejnekravene kan være fatalt. Der er stor smitterisiko ved at vaske ved for lav varme og ved at vaske beboeres tøj samlet.
- De største udfordringer ser vi med de smitsomme sygdomme, for eksempel MRSA og clostridium difficile - og visse steder på handicapområdet også tuberkulose. Det er faktisk også disse sygdomme, vi ofte får spørgsmål omkring, fortæller Birgitte Pedersen.
Hygiejnesygeplejersken understreger, at det ikke er en nødvendighed at udlicitere sit vasketøj for at kunne leve op til de kommende regler.
- For mit vedkommende er det ligegyldigt om man sender opgaven ud af huset eller klarer den selv. Bare man lever op til de gældende retningslinjer, der bl.a. foreskriver, at privat kropsnært tøj (undertøj), linned og forurenede tekstiler vaskes så vidt muligt ved 80°C, og at beklædning, som ikke tåler vask ved 80°C, vaskes ved anbefalet vasketemperatur, adskilt fra institutionens øvrige vasketøj, siger Birgitte Pedersen.

Berendsen

Berendsen Textil Service servicerer 24 plejehjem over hele landet med vask af beboernes private tøj.
Det betyder, at Berendsen allerede har vasket 311.037 stykker tøj i 2017. Heraf 20.820 alene på plejehjemmet Smedegården i Aalborg.


Hvad oplever I i forbindelse med tøjvask, når I besøger plejehjem rundt omkring i landet?
- Vi kan i hvert fald konstatere, at kendskabet til NIR er meget begrænset. Og så oplever vi, at plejehjemmene ofte er presset på tid. De fortæller os derfor, at de nogle gange bliver nødt til at blande tøj sammen for at nå at vaske til alle beboere. Det er ikke optimalt, når vi taler hygiejne og smittefare, siger Morten Bjørn, salgschef hos Berendsen Textil Service.

Berendsen afhenter vasketøj fra Smedegåden en gang om ugen og kører tøjet til et vaskeri i Varde, hvor tøjet vaskes, tørres og lægges sammen, så det er klar til aflevering hos beboerne.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ida og Louise løb med sejren til Skills

Ida Kaalund og Louise Nyby Lisberg fra Social- og Sundhedsskolen Herning vandt i kategorien Social- og sundhedsassistent.

Plus

Ny plejemodel har skabt bedre trivsel

En model til målrettet pleje af beboere med demens og adfærdsmæssige og psykiske symptomer afprøves i øjeblikket på plejehjem i fem kommuner. Dugfrisk midtvejsevaluering viser gode resultater.

Amalie er en mester med maden

Amalie Søndergaard-Pedersen vandt lørdag DM i Skills for ernæringsassistenter.

Aarhus: Nyt ældreråd vil sikre bedre pleje og omsorg

Det nye ældreråd i Aarhus vil blandt andet arbejde med temaet god mad både på plejehjemmene og i hjemmeplejen.

Formand for Handicaprådet trækker sig efter kun 19 dage i jobbet

Nyheden om at Det Centrale Handicapråd skal rykke til Brovst har fået formanden for rådet til at trække sig.

Ny formand vil i praktik på plejehjem

Nyhedsbrev

Give Stålspær lander stor sygehusordre

Online Avis Arkiv

Livsfortællinger skal afhjælpe ensomhed hos ældre i Odense

Odense starter samtalegrupper for ældre baseret på konceptet 'Fortæl for livet'.

Plejekonkurs i Herning

Det private hjemmehjælps-firma "Spar 2" har drejet nøglen om. Herning har sat nødberedskab i gang.

Ny forskning skal stille skarpt på nedslidning og ulykker

13 nye forskningsprojekter får nu støtte fra Arbejdsmiljøforskningsfonden - projekterne skal blandt andet skabe mere viden om, hvordan man forebygger nedslidning og ulykker.

Verdenskendt sygeplejerske indtager Christiansborg

Amerikanske Linda H. Aiken er af Dansk Sygeplejeråd inviteret til topmøde i København.

VIDEO
DM i Skills slår rekord fra morgenstunden

Online-streaming fra åbningen i Herning.

Ny app til københavnere med diabetes

Center for Diabetes kan med appen LIVA tilbyde gratis, personlig og digital livsstilsvejledning.

Lovforslag om nyt uafhængigt tilsyn sendt i høring

Et nyt uafhængigt tilsyn på ældreområdet skal føre tilsyn med kvaliteten af plejen og omsorgen på landets plejehjem og i hjemmeplejen.

Nyt samarbejde skal styrke behandling af diabetes

Københavns Kommune og Steno Diabetes Center Copenhagen har netop indgået en aftale om samarbejde på tværs af faglighed og sektorer.

Seniorland åbner ny butik

Jagt på medicin mod Huntington vækker opsigt

Regionen fejrer frivilligt arbejde

Ny styrelse for patientklager

Handicaporganisationer bekymret for udflytning af handicapråd

Som en del af regeringens udflytningsplan bliver Det Centrale Handicapråd flyttet til Brovst.

Læreres forhandling om arbejdstid sætter fortsat lønkamp på pause

- Der er møder og snakke, og det er positivt. Men der er ikke det, vi definerer som forhandlinger, siger CFU.

Plejefirma: Betaling for ydelser til døde skyldes it-system

Sygeplejeråd besøger Esbjerg

Overlæger: Sundhedsplatformen sender patienterne i fare

Overlægerne på Sjællands Universitetshospital i Køge slår alarm efter indførelsen af Sundhedsplatformen.

Startneuroner er katalysator for gang og løb

Plus

Klumme: Tørhed i munden kan have store konsekvenser for sundheden

Ejerskifte i jysk pleje-firma

Coor køber Elite Miljø

DF vil flytte Sundhedsstyrelsen ud i provinsen

Holstebro: Færre magtanvendelser på bosteder

200 mio. kr. til sundhedshuse

Sygeplejersker og sundhedsminister uenige om nyt udspil

Vil fjerne gebyr fra frivillige sundhedspersoner

Staten glemmer at fortælle om sine udbudsplaner

Nye caféer for ældre slår dørene op i Randers

Lægehelikopteres tid i luften skal kulegraves

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Durewall Instituttet Bliver Styrket med En Ny Stærk Kompetence

Bergen Kommune får mere tid til borgerne

Har du husket at fodre døren og låse katten?

Fra turistattraktion til detail- og foodservicevirksomhed

Vil elpriserne stige eller falde i 2018?

Dårligt indeklima hænger ofte sammen med tør luft

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Rumænsk distributør af helseprodukter med egen detailkæde søger produkter til sortiment

Proshop nød godt af uvildig rådgivning

Gem dine indlægssedler på mobilen

Hvad er luftbefugtning?

Ajos ansætter rutineret sælger

Sengeklodsen er din hjælpende hånd

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, lygter samt diverse living produkter - Sjælland.

Vi har busser med automatgear til omgående levering!

Ajos erstatter MUS-samtaler med one-2-one-samtaler

Italiensk virksomhed søger producenter af teknisk laboratorieudstyr

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, LED lygter - Diverse living produkter - Sjælland.

Kom på kursus i BIM for landskabsarkitekter

Projekt baner vejen for, at flere SMV’er kan anvende 3D-print

Hvad spiser danskerne egentlig?

Henrik Christensen - Salg af batterier, opladere, LED lygter - Diverse livi...

Nordic BIM Academy - Ny reduceret pris

Aktiv robotinvestor – er det dig?

Alux udvider

Send til en kollega

0.215