Nu vaskes tøjet ikke længere på plejehjemmet Smedegården

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Udfordringer med at leve op til retningslinjer for hygiejne betød, at plejehjemmet Smedegården valgte at udlicitere vask af tøj og linned.

- Jeg håber aldrig nogensinde, vi får den opgave tilbage her på plejehjemmet ...

Leder af Smedegården i Aalborg, Jette Kongstad, lægger ikke fingrene imellem, når hun skal udtrykke sin begejstring for, at plejehjemmet har valgt at udlicitere opgaven med vask af tøj og linned. Beslutningen har nemlig ikke blot medvirket til et langt bedre arbejdsmiljø. Plejehjemmet Smedegården kan nu også leve op til de hygiejniske retningslinjer, der skal til, for at undgå potentiel smittefare mellem plejehjemmets ofte skrøbelige beboere.

Denne artikel er oprindeligt bragt i den trykte udgave af Magasinet Pleje 23. juni 2017. 
Bliv abonnent - vi har et godt sommer-tilbud til dig lige her.

Tidligere vaskede ansatte på Smedegården beboernes private tøj og linned. Det medførte stort besvær og hyppig smittefare, fortæller Jette Kongstad.
Den store opgave med vasketøjet betød, at plejehjemmet ikke havde kapacitet til at vaske beboernes vasketøj separat.

- Det kom bare ind i maskinerne i en stor pærevælling. Alt tøj var mærket, så vi vidste, hvem der ejede hvad, men hygiejnemæssigt var det slet ikke optimalt, forklarer lederen.

- Vi havde et stort fælles vaskeri som lå afsides, langt væk fra beboelserne. Så ved jeg ikke, om du kan forestille dig hvor lang tid det tager at indsamle, transportere og vaske alt det tøj? Vi vaskede i døgndrift - selv nattevagterne måtte vaske tøj - og medarbejderne slæbte sig en pukkel til!, fortæller Jette Kongstad.

Statens Serum Institut - Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) har i 2015 udgivet "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren".

Heri kan man bl.a. i kapitel ni og kapitel 11 læse om bl.a. vasketøj, hygiejne og plejehjem.

I udgivelsen "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren" (2017) kan man finde endnu flere relevante informationer omkring tekstiler i plejesektoren og specifikt på plejehjem.
Se mere her på ssi.dk/Smitteberedskab.

Forsøg blev til fast aftale
Smedegården kom i kontakt med Berendsen Textil Service, og i september 2014 startede man sammen et forsøgsprojekt om udlicitering af plejehjemmets vasketøj.

Det gik så godt, at Smedegården i sommeren 2015 - da projektet var slut - valgte at indgå fast samarbejde med Berendsen.

I dag fragtes alt snavsetøj direkte fra beboernes lejligheder, ud på en vogn og ind i en lastbil, der kører vasketøjet til vaskeriet. Beboerne får vasket tøj en gang om ugen.

- Vi oplever langt færre tilfælde af omgangssyge, for nu vaskes og transporteres tøjet i et cirkulært system, der undgår, at alt for mange er i kontakt med det. Vi er sikret på hygiejnen, kvaliteten af vasken er meget bedre, end da vi selv forestod den, og nu er der aldrig mere klager over tøj, der er blevet ødelagt eller blevet væk, siger plejehjemslederen.

- Ordningen betyder også, at vi har langt mere ro i boenhederne. Medarbejderne har mere tid til kerneopgaven og er meget mere synlige hos beboerne, siger Jette Kongstad.

Udliciteringen af Smedegårdens vasketøj er en beslutning, der er taget sammen med plejehjemmets beboer- og pårørenderåd. Beboerne betaler selv en del af regningen, mens plejehjemmet betaler resten.

Smedegården har også valgt at leje linned hos Berendsen. Det har den fordel, at lagnerne nu altid passer til plejehjemmets senge.

Aalborg så vasketøj efter i sømmene


I Aalborg har de kommunale plejehjem efterhånden godt styr over beboeres vasketøj og linned. Den store aalborgensiske viden om hygiejne og vasketøj kommer bl.a. fra tre hygiejnesygeplejersker, som Aalborg Kommune ”lejer” af region Nordjylland.
Hygiejnesygeplejerskerne har afdækket, hvordan vaske-situationen ser ud på de kommunale plejehjem. Samtidig har Aalborg Kommune uddannet nøglepersoner i hele systemet – personer der har ekstra viden på området og i øvrigt også har adgang til en direkte ’livline’ til teamet af hygiejnesygeplejersker.
- Vores arbejde handler i høj grad om forebyggelse. Men vi stiller ikke krav, vi rådgiver udelukkende, forklarer Birgitte Pedersen.
Snart er en række regler dog på vej til de aalborgensiske plejehjem. Man er i øjeblikket ved at udarbejde instrukser for håndtering af vasketøj for at forebygge smitterisikoen.
- Det er regler, som man skal have en virkelig god grund til ikke at overholde, siger Birgitte Pedersen.

Svært at håndtere

At plejehjem kan have svært ved at håndtere vask af beboernes tøj og linned, kan hygiejnesygeplejerske Birgitte Pedersen nikke genkendende til. Det er nemlig en stor opgave for plejehjemmene at få tid til at overholde de hygiejniske retningslinjer, når det gælder vask af privat tøj og linned - uden at det går ud over kvaliteten og ikke mindst hygiejnekravene.
Måske kender plejehjemmet endda slet ikke til de retningslinjer, der findes på området.
Heldigvis sker det ikke ofte, fortæller Birgitte Pedersen.
- Det er efterhånden sjældent, at vi f.eks. oplever, at plejehjemmene vasker beboernes tøj sammen, fortæller hygiejnesygeplejersken.
Og heldigvis for det. At der slækkes på hygiejnekravene kan være fatalt. Der er stor smitterisiko ved at vaske ved for lav varme og ved at vaske beboeres tøj samlet.
- De største udfordringer ser vi med de smitsomme sygdomme, for eksempel MRSA og clostridium difficile - og visse steder på handicapområdet også tuberkulose. Det er faktisk også disse sygdomme, vi ofte får spørgsmål omkring, fortæller Birgitte Pedersen.
Hygiejnesygeplejersken understreger, at det ikke er en nødvendighed at udlicitere sit vasketøj for at kunne leve op til de kommende regler.
- For mit vedkommende er det ligegyldigt om man sender opgaven ud af huset eller klarer den selv. Bare man lever op til de gældende retningslinjer, der bl.a. foreskriver, at privat kropsnært tøj (undertøj), linned og forurenede tekstiler vaskes så vidt muligt ved 80°C, og at beklædning, som ikke tåler vask ved 80°C, vaskes ved anbefalet vasketemperatur, adskilt fra institutionens øvrige vasketøj, siger Birgitte Pedersen.

Berendsen

Berendsen Textil Service servicerer 24 plejehjem over hele landet med vask af beboernes private tøj.
Det betyder, at Berendsen allerede har vasket 311.037 stykker tøj i 2017. Heraf 20.820 alene på plejehjemmet Smedegården i Aalborg.


Hvad oplever I i forbindelse med tøjvask, når I besøger plejehjem rundt omkring i landet?
- Vi kan i hvert fald konstatere, at kendskabet til NIR er meget begrænset. Og så oplever vi, at plejehjemmene ofte er presset på tid. De fortæller os derfor, at de nogle gange bliver nødt til at blande tøj sammen for at nå at vaske til alle beboere. Det er ikke optimalt, når vi taler hygiejne og smittefare, siger Morten Bjørn, salgschef hos Berendsen Textil Service.

Berendsen afhenter vasketøj fra Smedegåden en gang om ugen og kører tøjet til et vaskeri i Varde, hvor tøjet vaskes, tørres og lægges sammen, så det er klar til aflevering hos beboerne.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nyt e-læringsprogram skal styrke personalets viden om hjerneskader

Med det nye e-læringsprogram HJERNeLÆRING kan alle, der arbejder med rehabilitering, få basisviden inden for området.

Plus

Årskursus: Demenskoordinatorer har nøglen

I morgen starter DemensKoordinatorer i DanmarKs Årskursus. Overskriften for årskurset lyder ’Har mennesker med demens og deres familie lige adgang til demenstilbud og demensydelser?’ og blandt oplægsholderne er Alzheimerforeningens direktør.

Intelligent ble nomineret til DI Prisen

Abene Nova, bleen til plejesektoren, er et hjælpemiddelm der selv siger til, når den skal skiftes.

EL: Regeringen skal lytte til flertallet om sparekrav

Socialdemokratiet, DF, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have sløjfet produktivitetskravet.

Sundhedsministeren hørte om livsstilsændringer i Brædstrup

Livsstilscenter Brædstrup, der bl.a. tilbyder intensiv genoptræning, fik i går besøg af sundhedsministeren.

Syddansk samarbejde skal løfte det nære sundhedsvæsen

Første spadestik til Sjællands Universitetshospital

Online Avis Arkiv

Offentligt ansatte bruger fritid på at gøre jobbet godt nok

Rigtig mange arbejder over, uden at få penge for det, lyder det fra FOA. Det er typisk forberedelse til besøg hos borgere, registrering og administration.

Ministerbesøg på hospitalet i Viborg

Sundhedsministerens besøg på Regionshospitalet Viborg i dag har fokus på hospitalets diabetesindsats.

Klumme: Fair og lige konkurrence går uden om velfærdsområdet

SOSU-elever bag anderledes sundhedskampagne

Mette Frederiksen vil have bedre ældrepleje skridt for skridt

Socialdemokratiets partiformand opstiller tre mål for ældreplejen i Danmark.

Til kamp mod plastikblomster og triste stuer

Aarhus gentænker plejehjem - udstilling åbner på tirsdag den 19. september.

Plus

Demens: Vi skal skabe lige adgang til tilbud

Når DemensKoordinatorernes Årskursus løber af stablen i næste uge, vil der være spot på, hvordan der kan skabes lige adgang til demenstilbud.

Ny platform skal bane vej for velfærdsteknologi

Hver tredje af landets kommuner oplever, at accept af teknologi hos personale i plejesektoren er en barriere for implementering. Ny platform med virtual reality skal lette vejen.

Bosted i Viborg løber med Smartprisen

På det socialpsykiatriske bosted Gårdhaven bliver beboerne hver uge vurderet efter AFFI-skemaet, som kortlægger beboernes aktuelle funktionsevne. Gårdhaven er nu blevet belønnet med Region Midtjyllands Smartpris.

Plus

Aarhus vil bygge synsvenlige plejehjem

Kommunens fagfolk og politikere har været på inspirationstur til Vejles specialplejehjem Solgaven

Plus

Kursen er sat mod bedre arbejdsmiljø

Sygehus Sønderjylland har sammen med virksomheden ’Handy Transportvogne’ udviklet en transportløsning, der skaber bedre arbejdsstillinger og letter køkkenpersonalets indsamling af service efter måltiderne

Stor succes med gratis temadage: Der er venteliste

Temadage i september sætter fokus på, hvordan kommuner kan opspore ældre mennesker i særlig risiko.

1

Ny guide til plejepersonale skal gøre måltidet til en stjernestund

Hygge, medansvar og en god præsentation af maden. Det er hovedingredienserne i en ny guide, som Ringkøbing-Skjern Kommune i dag lancerer for plejepersonalet. Målet er klart: De ældres vægt skal op.

Ny hjemmeside skal hjælpe borgere med nedsat hørelse

HøreRehab.dk er åben 24/7 for borgere, deres pårørende og ikke mindst de fagpersoner, der er i kontakt med dem.

Nu bliver alle Odenses apoteker demensvenlige

Der vil i alt blive uddannet ca. 120 apoteksansatte demensvenner.

Gebyr fik ikke flere patienter til at møde op

- men patienterne fandt ideen god, om end med forbehold. Regionshospitalet Viborg og Silkeborg i Region Midtjylland har været med i undersøgelsen.

Måling: Vi stoler mest på offentligt ansatte

Iværksættere, advokater og håndværkere befinder sig i midten, mens journalister, bilforhandlere og politikere er de mest utroværdige, viser ny undersøgelse.

Sæt sanserne i spil på Huskedagen

Nu er der igen døre for toiletterne i Aalborg

Handicappede får hjælp i stemmeboksen

Faldende antal patienterstatninger rejser øjenbryn

Dansk teknologi-virksomhed henter hjælp i udlandet

DI: Konkurser forebygges bedst med lige vilkår

Temamøde: Bliv en bedre leder

SOSU-skole får grøn smiley

1

EL: Det er private som stjæler opgaver fra det offentlige

SF vil tilføre sygehuse 1,4 milliarder kroner

Krav: Alle behandlingssteder skal samles i nyt register

KA Pleje bakker op om nyt udspil

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Patienter finder ro med musik og naturfilm på hospitalet

NYHED! 70 - 80L ”RECYCLING´s AFFALDSSPANDE” - Sensorstyret - Udført i kraftig rustfrit stål.

Tilskud til energibesparende projekter

Zilent - Det lydløse klinikbord

Skoler og børnehaver kæmper fortsat med indeklima trods ventilation

Succesfuld app giver struktur på hverdagen for demente og mentalt handicappede

Katrinedals Skole nomineret til Årets skolebyggeri

Sidste chance for at få early bird-rabat på årets konference om byggeri af plejeboliger

Nu kan du leje eller købe brugt bus hos Handicare Auto

Ny Produktionschef hos Liftup

Pavillonbyggeri klarer meget høje krav til arbejdspladser

Juzo® Arion Dactyna -hjælp til påtagning af kompressionshandsker

Støj påvirker kvaliteten i ældreplejen

Nye folk hos Alux

Program for Konferencesession

Er det nu, du skal have helt styr på projektledelse i byggeriet?

Hvad er den anbefalede luftfugtighed?

H.K.H. Kronprinsesse Mary indviede Hempel kollegiet, DTU

Mange ukorrekte informationer når ud til den digitale forbruger

Liftup A/S som Ugens Virksomhed i IndustriNews

Nu kan du deltage på Nohrcons Certificering i entrepriseret i København all...

mHealth løsning implementeres bredt i psykiatrien

Ny neuroafdeling hos FysioDanmark Slagelse

AlterG hjælper Lisette med at trodse sclerose og løbe

Virtual reality på Arkitektskolen Aarhus

Send til en kollega

0.235