23948sdkhjf

"Man kan ikke bare uden videre sige, at 100.000 patienter skal ud af sygehusene"

Grete Christensen efterlyser uddannelse i avanceret klinisk sygepleje efter sundhedsministers udmelding om, at en fjerdedel af alle KOL- og diabetespatienter bør behandles hjemme.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger i et interview med Jyllands-Posten søndagat en fjerdedel af de omkring 400.000 årlige behandlinger af KOL og diabetes 2 bør flyttes fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen.

Ministerens holdning kommer ikke bag på på Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen. Hun er helt enig med sundhedsministeren i, at mange kroniske patienter bør behandles i det nære sundhedsvæsen frem for på sygehusene.

Men man skal huske, at det ikke sker uden omfattende investeringer.

- Allerede i dag har vi masser af eksempler på, hvordan sygeplejersker sikrer høj kvalitet i behandlingen af kronisk patienter. Et rigtig godt eksempel er akutteamet i Esbjerg, hvor udekørende sygeplejersker behandler patienter i eget hjem og er med til at forhindre unødvendige genindlæggelser, siger Grete Christensen til dsr.dk.

- Men man ikke bare uden videre sige, at 100.000 patienter skal ud af sygehusene. Det kræver en markant styrkelse af det nære sundhedsvæsen, for der er tale om patienter med mange forskellige og ofte meget komplekse sygdomme, der kræver tid og høj faglighed af sundhedspersonalet, siger hun.

Grete Christensen efterlyser desuden en uddannelse i avanceret klinisk sygepleje.

- Vi har tusindvis af dygtige sygeplejersker i kommuner og hos de praktiserende læger, der løser enormt komplekse opgaver omkring behandling og patientforløb. Men opgaverne i fremtidens nære sundhedsvæsen bliver endnu mere komplekst, så vi har brug for en videreuddannelse, der gør sygeplejerskerne i stand til at ordinere medicin samt undersøge og behandle patienter inden for et begrænset område, siger Grete Christensen til dsr.dk og påpeger, at 50 lande på verdensplan uddanner sygeplejersker i avanceret klinisk sygepleje, og at OECD anbefaler, at Danmark følger trop.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094