23948sdkhjf

To millioner til fysioterapeuts forskning

Projekt skal undersøge, om et forløb med patientinvolverende fysioterapi med bl.a. åndedrætsgenoptræning og hjemmeprogram kan hjælpe patienter med mange astmasymptomer.

Fysioterapeut og ph.d.-studerende Karen Hjerrild Andreasson, Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse, har modtaget 2.145.112 kr. fra TrygFonden. 
Midlerne går til et projekt, der skal hjælpe astmapatienter, som lider af åndenød, med at få bedre kontrol over deres sygdom og dermed få en bedre hverdag med øget livskvalitet.

Der er cirka 300.000 patienter med astma i Danmark, hvoraf omkring hver fjerde har problemer med åndenød på grund af uhensigtsmæssigt vejrtrækningsmønster, kaldet dysfunktionel vejrtrækning.
Hos disse patienter skyldes åndenøden ikke selve astmaen, så mere inhalationsmedicin, som disse patienter typisk er ordineret, er uvirksom.
Ofte er patienternes hverdag derfor svært påvirket af kronisk åndenød, både fysisk og psykisk.

Dette projekt vil undersøge, om et 12-ugers forløb med patientinvolverende fysioterapi med patientuddannelse, åndedrætsgenoptræning, hjemmeprogram og implementering i hverdagsaktiviteter kan hjælpe patienter med mange astmasymptomer og uhensigtsmæssig vejrtrækning til at opnå kontrol med deres sygdom og reducere problemerne med åndenød.

 Jeg tror, at fysioterapeuter kan hjælpe patienter, som har dysfunktionel vejrtrækning, til et mere hensigtsmæssigt respirationsmønster. Mit projekt vil fokusere på patienter med svær astma, hvilket vil sige patienter med mange symptomer på astma, f.eks. åndenød om natten eller begrænsninger i evnen til fysisk aktivitet, og som anvender astmamedicin men alligevel har åndenød, fortalte Karen Hjerrild Andreasson i december til fysio.dk..

Projektet gennemføres som et lodtrækningsforsøg med i alt 220 patienter på 5 behandlingscentre fordelt i hele Danmark.
Effekten vil blive målt på patienternes oplysning om astma-relateret livskvalitet og astmasymptomer, deres faktiske aktivitetsniveau, ganghastighed samt lungefunktion. Metoden har vist positive resultater i England, og viser den sig også effektfuld i dette projekt, er målet at forankre den som standardiseret behandlingsmetode i Danmark til gavn for alle patienter med astma og dysfunktionel vejrtrækning.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094