23948sdkhjf

Ældres vægttab skal på den politiske menu

Adm. direktør for Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup og rådmand Jette Skive, Aarhus Kommune, besøger i morgen Arla og Plejehjemmet Trøjborg for at sætte fokus på underernæring blandt ældre.

Landbrug og Fødevarer sæsætter igen et projekt omkring forebyggelse af underernæring. Denne gang i selskab med Aarhus Kommune.

Når ældre mennesker flytter på plejehjem eller bliver indlagt på hospitalet, oplever hver anden et vægttab. Og mere end halvdelen af alle danske ældre, der enten er på plejehjem eller omfattet af hjemmepleje, er i risiko for at blive underernærede, ligesom 40 procent af de indlagte ældre patienter er i risiko for at blive alvorligt underernærede.

Landbrug & Fødevarer huser sekretariatet for Forum for Underernæring, som Dansk Selskab for Klinisk Ernæring, Kost & Ernæringsforbundet og Landbrug & Fødevarer står bag.Forum for Underernæring arbejder politisk for en forankring af en styrket, blivende, tværgående- og faglig indsats til forebyggelse af underernæring i Danmark. Der skal findes varige løsninger på den udbredte underernæring blandt ældre og patienter i Danmark.

Derfor har adskillige kommuner, herunder også Aarhus Kommune, allerede flere tiltag i gang som skal sikre, at byens ældre får en sund og varieret kost og dermed undgår underernæring.  

I Aarhus er der en klinisk diætist i lokalområderne, og ældre borgere i risikogrupper bliver undersøgt for undervægt og årsagen til det:

- Vi vil have mere fokus på det og har uddannet plejepersonale i vejning og ernæringsscreening. Samtidig har vi ført den varme, hjemmelavede mad tilbage på plejehjemmene ved at gå fra storproducerende industrikøkkener til mindre køkkener ude på plejehjemmene, siger Jette Skive, rådmand Sundhed & Omsorg.

I morgen torsdag besøger Jette Skive sammen med adm. direktør i Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup, landedirektør i Arla, Jakob B. Knudsen, formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl og MF Jeppe Jakobsen først virksomheden Arla, og dernæst Plejehjemmet Trøjborg.

Mindsk risikoen for underernæring
Besøget skal sætte mere spot på problemerne med underernæring hos ældre danskere.

- Underernæring rammer lige ned i den ældres mulighed for at leve et godt liv, hvor man bestemmer og handler, som man ønsker. Derfor er jeg glad for, at både landspolitikere og rådmanden i Aarhus bakker op om, at vi skal øge fokus på at mindske risikoen for underernæring, siger Karen Hækkerup, Landbrug og Fødevarer.

Ud over information og vejledning kan udvikling af nye fødevarer med mere protein bidrage til at løse problemet. Det arbejder de med på Arla:

- Hos Arla er berigede fødevarer en del af vores sundhedsstrategi og kan dermed bidrage til at adressere særlige behov hos specifikke målgrupper, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør Arla.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094