23948sdkhjf

Nyansatte skal have ret til betalt ferie

Det er en klar forbedring, når ferielovudvalget anbefaler, at nyansatte skal have ret til betalt ferie, mener FOA

Nyansatte har nu udsigt til at kunne holde betalt ferie allerede fra ansættelsens start.

Ferielovsudvalget har netop præsenteret sit forslag til en ny ferielov i Danmark. Alle lønmodtagere vil med den nye ferielov have ret til det samme antal feriedage, som de har i dag. Men udvalget anbefaler, at lønmodtagerne fremover skal optjene og afvikle deres ferie på samme tid – i modsætning til i dag, hvor ferien optjenes i kalenderåret januar-december, men først kan afholdes fra 1. maj året efter. Forslaget vil blandt andet betyde, at nyansatte kan holde betalt ferie det første år på arbejdsmarkedet. I dag kan de risikere at vente op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie.

- Det er rigtig godt, at ferielovudvalget lægger op til at løse det problem for de nyansatte. FOA har hele tiden ønsket, at der kommer en større samtidighed mellem optjening og afvikling af ferieretten, udtaler FOAs formand Dennis Kristensen.

Ferielovsudvalget lægger op til, at en ny ferielov først træder i kraft fra 1. september 2020, så der er tid til at indrette kollektive overenskomster efter de nye regler. Samtidig peger udvalget på, at det i perioden, inden en ny ferielov træder i kraft, vil være nødvendigt at indføre en overgangsordning.

Ferielovsudvalget blev nedsat af den tidligere V-regering i august 2015. Baggrunden var blandt andet, at EU-Kommissionen vurderede, at den danske ferielov grundlæggende er i strid med EU-retten. Det skyldes, at reglerne om forskudt ferie betyder, at nye på arbejdsmarkedet i dag skal vente op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143