23948sdkhjf

Danskerne mener: Pårørende kan hjælpe med rengøring og indkøb

Kun 33 procent af danskerne mener, at indkøb, tøjvask og rengøring er kommunens opgave hos ældre borgere, der har behov for hjælp. Det viser ny undersøgelse fra Ældre Sagen.

Når det gælder sygepleje, bad og toiletbesøg mener danskerne, at det danske velfærdssamfund skal hjælpe landets ældre.

Men så snart vi taler om rengøring, indkøb og tøjvask, er holdningen en lidt anden. Her mener kun 33 procent, at kommunen skal stå for servicen, mens 50 procent mener, at pårørende skal hjælpe ældre, der har behov for hjælp. 

I undersøgelsen har det været muligt at svare 'hverken enig eller uenig' i en påstand. I denne artikel koncentrerer vi os kun om de danskere, der er for eller imod en påstand.

Til gengæld mener danskerne, at det er kommunen, der bør hjælpe med at styre medicin og med måltider. 59 procent mener ikke at pårørende skal hjælpe til med piller og mad, mens 27 procent mener, at pårørende bør hjælpe til på dette område. Det viser en undersøgelse fra Ældre Sagen, der offentliggøres i dag mandag den 4. september.

Hjælp er utilstrækkelig
Undersøgelsen viser også, at næsten hver anden pårørende synes, at den offentlige hjælp til ældre er så utilstrækkelig, at de føler sig nødsaget til at hjælpe, for at sikre den ældre borger et ordentligt liv. 

Det er et problem, at den kommunale ældrepleje ikke formår at levere et tilfredsstillende serviceniveau, mener seniorkonsulent ved Ældre Sagen Marie Lilja Jensen.

- Det skal være individuelt, om man kan og vil hjælpe. Det må aldrig blive noget, som man fra det offentliges side føler sig tvunget til. Der skal være en værdig ældrepleje, der sørger for, at der er nok hjælp til dem, der har brug for det, siger hun til Ritzau.

Undersøgelsen viser, at 52 procent hjælper en til to gange om ugen, mens 11 procent hjælper hver dag.

Det er ofte praktiske opgaver som transport til og fra læge eller sociale arrangementer, indkøb og rengøring som de pårørende hjælper til med.

Marie Lilja Jensen frygter, at presset på de pårørende bliver større fremover, hvor andelen af ældre stiger. Derfor skal der gribes ind nu, fordi mange pårørende allerede påvirkes fysisk og psykisk som følge af hjælpen.

- Det kan blive meget omfattende at hjælpe, fordi de ældre typisk bliver mere og mere syge. Det kan gribe ind i de pårørendes hverdagsliv, så de føler sig presset, og vi ser faktisk, at nogle vælger at gå ned i tid på arbejdet eller melder sig syge som følge af det, siger hun.

Undersøgelsen viser dog også, at hele 89 procent siger, at 'det er en glæde for dem at hjælpe til'.

Sårpleje er for fagpersoner
Når det kommer til sårpleje og til at give sprøjter er holdningen nogenlunde klar: Det er fagpersoners opgave. Alligevel mener 14 procent af danskerne, at de pårørende også her kan give en hjælpende hånd.

Undersøgelsen, som Ældre Sagen altså offentligører idag på Pårørendekonference i Nyborg, viser også, at 16,4 procent af befolkningen hjælper én eller flere ældre nu. Dette svarer til, at 751.210 danskere over 18 år hjælper en eller flere ældre nu.

61,3 procent af befolkningen har tidligere hjulpet én eller flere ældre, mens 21,8 procent aldrig har hjulpet én eller flere ældre. 

Undersøgelsen er gennemført for Ældre Sagen i forbindelse med Voxmeters telefoniske omnibus. Undersøgelsen er gennemført fra den 27. marts 2017 til den 9. april 2017 med 2.010 nationalt repræsentative interview med borgere over 18 år. På baggrund af den nationalt repræsentative stikprøve på 2.010 interview er der gennemført 330 interview med borgere, der på nuværende tidspunkt hjælper én eller flere ældre med behov for hjælp. Når der senere i rapporten refereres til pårørende, er det denne gruppe, der refereres til.

Indeværende grafikrapport indeholder grafikker på totalniveau samt enkelte udvalgte kryds. Undersøgelsens resultater præsenteres i procent. Grundet afrunding er det ikke altid, at resultatet summerer til 100 %.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094