23948sdkhjf

Tand-guide ser lyset i Viborg

Ny app kan hjælpe plejecentre og i hjemmeplejen med tandpleje, så ældre kan beholde tænderne og undgår farlige infektionssygdomme.

Omsorgstandplejen i Viborg Kommune har høstet samme erfaring som mange andre kommuner: Dårlig tandstatus og mundhygiejne er et stigende problem.

Ældre mennesker bevarer deres egne tænder gennem hele livet, men tre ud af fire beboere på plejecentrene er ikke i stand til at børste tænder selv. Konsekvensen kan være tandkødsbetændelse og tab af tænder, men også svamp i mundhulen og livstruende lungebetændelse.

Viborg Kommune har derfor i samarbejde med animationsvirksomheden Visikon udviklet en app, der kan bruges direkte i hverdagen, som arbejds- og læringsredskab for sundhedspersonalet på plejecentre og i hjemmeplejen.

Guide til sundhedspersonalet

App’en fungerer som en guide, der viser alle almindelige sygdomme i munden som f.eks. geografisk tunge, tandbylder og tandkødsbetændelse. Guiden hjælper sundhedspersonalet til selv at finde svaret på mange almindelige spørgsmål uden behov for at læse lange beskrivelser i fagsprog.

Hermed har sundhedspersonalet fået et redskab, der kan hjælpe med at gøre den daglige tandpleje så effektiv, at borgeren kan fortsætte med at tygge normalt – og dermed også spise normal, nærende kost – undgå alvorlige sygdomme og ikke mindst bevare et sundt smil.

– Kommer sundhedspersonalet ud for, at de ikke selv kan finde løsningen på et problem eller bliver i tvivl om, hvad de ser, kan de via app’en sende et foto med spørgsmål til os i tandplejen, fortæller overtandlæge i Viborg Kommune, Poul Folke Christensen.

Når personalet har sendt foto og spørgsmål direkte til tandplejen, får de svar samme dag eller efterfølgende hverdag. Desuden kan alle andre medarbejdere på plejecentret se tandlægens svar i app’en, så svarene med tiden også bliver en vidensbank, man kan slå op i.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
  • CSR-Rådgiver
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vestjyde bliver formand for FOAs Social- og Sundhedssektor
SOSUér bliver selvstændig og vil give tryghed ved flytning
Nu er det ikke kun plejepersonale, der har ret til fuld tid
Niels skiftede Indien ud med et plejecenter i Hadsund
Drabstiltalt plejehjemsansat var ansat i stilling med særlige medicinkrav
Akut mangel på social- og sundhedspersonale: Her er det sværest
Andre Nordiske Medier
Licitationen
Motor-magasinet
Kommunefokus

Send til en kollega

0.175