Hjælp til to-sprogede: Sådan var livet i Danmark i gamle dage

Hvordan arbejder man med reminiscens, hvis man ikke er født og opvokset i Danmark? På Lions Park Birkerød har to-sprogede medarbejdere for nylig været på kursus i at bruge beboernes livshistorie i plejen

Hvordan boede man i 30’erne og 40’erne? Hvilke fritidsinteresser havde man i gamle dage? Og hvordan var kønsrollerne i hjemmet?

På Lions Park Birkerød har 20 to-sprogede medarbejdere netop været på kursus i at bruge beboernes livshistorie i plejen. I løbet af tre dage fik de indblik i livet i Danmark i gamle dage - lige fra den store arbejdsløshed i 30’erne og besættelsen i 40’erne til den økonomiske fremgang i slutningen af 50’erne og kvindernes indtog på arbejdsmarkedet i 60´erne - og konkrete værktøjer til hvordan man kan sætte gang i en god samtale om minder og gamle dage.

Læs også: Sporvogne og Elkjærs revnede bukser skaber minder på plejehjem

- Jeg synes, det er et vigtigt kursus. Når man ikke er født i Danmark, så kan man ikke så meget om, hvordan livet var dengang, og så kan det være svært at snakke med beboerne om gamle dage. Jeg har lært mange ting på kurset, og det gør det meget lettere for mig at kommunikere med beboerne, fortæller social- og sundhedshjælper Monika Kotecha.

Stjernestunder
Det er medarbejderne selv, der har ønsket at få mere viden om, hvordan man kan bruge beboernes livshistorie, fortæller souschef Lene Ullmann.

På et personalemøde for et stykke tid siden talte man om, hvordan man får flere aktiviteter ind i hverdagen og skaber ’stjernestunder’ for beboerne.

- Vi taler blandt andet om, at man kan snakke med beboerne om livet i gamle dage, og så siger Monika, hvordan skal jeg snakke om det, når jeg ikke ved særlig meget om, hvordan livet var i Danmark, og jeg ikke har gået i skole i Danmark. Jeg tænkte, det har hun nok ret i, og gik tilbage og spurgte andre personaler, og der var flere, der ikke har boet i Danmark før de var voksne, forklarer hun.

Læs også: Digitale erindringer giver lyd fra sig

Derfor besluttede man at arrangere et kursus for alle to-sprogede medarbejdere.

Hverdagstemaer
Personalet er blevet undervist af historiker og leder af Dansk Center for Reminiscens, Ove Dahl.

- Jeg har taget udgangspunkt i de ældres baggrunde og hverdagstemaer, som man ikke bare kan slå op i en historiebog, og det levede liv, som man kan tale med om, og så har jeg delt det op i barndom, ungdom og voksenliv, forklarer han.

På kurset har medarbejderne fået viden om forskellige livshistoriske emner og tidstypiske ting.

Læs også: Museumsbesøg vækker minderne til live

- Vi talte for eksempel om krøllejernet, og så var der en, der fortalte, at det brugte hendes mor også. Så de kan også bruge deres egen baggrund til en vis grad og de ting, de selv har oplevet, i plejen, og det synes jeg er fint, siger Ove Dahl.

Dansk Center for Reminiscens

Dansk Center for Reminiscens (www.reminiscens.dk) har i over 20 år undervist personale, der arbejder med mennesker med demens, i brugen af reminiscens. Centeret afholder desuden kurser omkring ældres baggrund og livshistorie. Det vil sige barndom, ungdom og voksenliv fra 1930’erne til 60’erne.
På Lions Park i Birkerød foregik kurset for første gang specielt for de to-sprogede medarbejdere.
Erindringscenteret har også fremstillet erindringskasser for indvandrere fra Kina, Somalia samt Pakistan. Kasserne kan lånes via Aktivitetscentret Sct. Joseph på Nørrebro i København. Henvendelse til Lisa Tange på tlf.: 33 31 24 33.
Kilde: Dansk Center for Reminiscens

Samtalekort sætter skub i snakken med beboerne

På kurset fik medarbejderne på Lions Park Birkerød konkrete værktøjer til, hvordan man kan sætte gang i en samtale med beboerne om minder og gamle dage.

For eksempel blev de introduceret til samtalekort med billeder og tilknyttede spørgsmål, som kan give inspiration til samtalen.
Samtalekortene er en hjælp i hverdagen, fortæller social- og sundhedshjælper Sahima Yilmaz.

- Jeg havde for nylig en samtale med en borger om skolegang i gamle dage. Der er et spørgsmål på samtalekortet, der hedder: ”Hvad ville du være, da du var lille”. Hun fortalte, at hun gerne ville være lærer, men den skole, hun skulle uddanne sig på lå for langt væk, så hun blev sygeplejerske i stedet for, fortæller Sahima Yilmaz.

Hun bruger samtalekortene hver dag, og når først man kan spørgsmålene i hovedet, så tager det ikke lang tid at bruge dem, fortæller hun.

Der ligger nu 30 samtalekort på hver afdeling på plejehjemmet.

Det betyder rigtig meget at have en samtale med beboerne om gamle dage, mener social- og sundhedshjælper Michelle Ubas.

- Det giver en lettere hverdag. Når man ved noget om deres liv før, og hvad de har lyst til at lave, så kan man bedre tage udgangspunkt i, hvad de har lyst til at lave, og det giver motivation både til dem og mig som hjælper. Når vi har en samtale, giver det også beboerne fornemmelsen af, at jeg interesserer mig for dem, og det giver tryghed og også glæde. Der skal være glæde i hverdagen, smiler hun.

Det er omkring en tredjedel af de faste medarbejdere på Lions Park Birkerød, der har været på kursus i brug af livshistorien i ældreplejen, og som er blevet introduceret til samtalekortene. Men de øvrige medarbejdere skal også klædes på til at bruge samtalekortene, fortæller souschef Lene Ullmann.

- Der kommer mere dybde og nærvær i snakken med beboerne, og jeg tror, medarbejderne kommer til at kende beboerne bedre, og at det kan give en større forståelse for, hvorfor beboerne er på den her måde, der er, fordi de forstår deres baggrund og deres livshistorie, fordi alle de måder, man handler på, har jo en årsag, siger hun.

Hele huset skal ose af gamle minder

Lions Park Birkerød er netop blevet færdig en stor ombygning.
I forbindelse med ombygningen har man arbejdet meget med, hvordan det skal være at bo og leve på plejehjemmet, og hvordan huset skal indrettes.
- Vores vision er, at man på plejehjemmet lever i nuet, og lever aktivt, og at vi skaber stjernestunder. Og stjernestunder går meget på at have en snak med beboerne for eksempel om gamle dage og have en god oplevelse, hvor borgeren føler sig set og hørt, fortæller souschef Lene Ullmann.
Derfor er der nu blevet lavet en række temaudstillinger om for eksempel håndarbejde, handel, håndværk, sport, leg og rejser, som står på gangene og på afdelingerne rundt om i huset.
Temaudstillingerne kan bruges aktivt i hverdagen, hvor personalet kan gå en tur med beboerne og kigge på udstillingerne og røre ved tingene og få en god snak om minder og gamle dage. Man kan også tage tingene med på afdelingen.
- Vi vil også gerne have, at de pårørende tager beboerne med på tur ud i huset og gerne ind i andre afdelinger. Det vi drømmer om er, at man kan gå rundt i huset og få mange forskellige sanseoplevelser, siger hun.

Hattemodel og kasseapparat

Der er blandt andet en sy- og håndarbejdsudstilling med gamle hattemodeller, broderier og en gammel symaskine, en udstilling med gamle sportsredskaber, og en handelsudstilling med et gammelt kasseapparat, en kontrabog og købmandsvarer.
- Jeg hører tit fra nattevagterne, at hvis der er en beboer, som er meget urolig, så går de en tur og kigger på udstillingerne, og snakker lidt om, hvad de ser, fordi det afleder også beboeren fra det tankemylder, der ofte kan være årsag til, at man ikke kan sove, og så følger de beboeren tilbage igen, og så er der som regel ro. Sådan bliver det også brugt, fortæller Annie Petersen
Mange af tingene er fundet på loppemarkeder, og en del ting har man fået foræret.
- Vi har arbejdet med reminiscens i terapien i mange år, vi har også reminiscenskasser med husholdningsting, spil og legetøj, og noget af det er nu kommet ud i udstillingsskabene, fortæller hun.
Lige nu er der 12 temaudstillinger, men der er plads til flere, og der er blandt andet to musikudstillinger på vej.
Udover udstillingerne arbejder plejehjemmet også på at indrette en mindestue, og der planer om at indrette et køkken med 70´er tapet, gamle skabe og gammelt porcelæn og et mødelokale med gamle skoleting.
- Vi vil gerne have på et tidspunkt, at hele huset bare oser af gamle minder, siger Lene Ullmann.Hold dig opdateret med Magasinet Pleje
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Demens: Plejehjem i Tønder får elektronisk sikring

Den elektroniske sikring skal bidrage til at øge trygheden både for plejehjemsbeboerne med demens og deres pårørende.

Plus

Ergoterapeuterne kommer med anbefalinger på hjælpemiddelområdet

Ergoterapeutforeningen har lanceret ti nye anbefalinger.

Vejles opsøgende sygeplejeteam vinder diabetespris

Vejle Kommune har modtaget Diabetesforeningens Handlingspris 2018.

Nyt forskningsprojekt sætter fokus på døgnrytmelys til ældre

Forskere undersøger betydningen af døgnrytmelys på Plejecenter Albertshøj

Plejehjem i Solrød får stor sansehave

Den nye have på Plejecenter Christians Have bliver bragt til live som følge af en donation fra Annie og Otto Johs. Detlefs´ Fonde (OJD) på 11,5 millioner kroner

Cheferne har ikke tid til at sparre med deres ansatte

Næsten hver anden medarbejder savner opbakning og inspiration i det daglige. Særligt på det offentlige område er der problemer.

Nyhedsbrev

NAVNE: Ny oversygeplejerske på hospitalet i Viborg

Anne Dorthe Bjerrum kommer fra en stilling som oversygeplejerske på Sygehus Sønderjylland.

Online Avis Arkiv

Patienter med uforklarlige lidelser skal have bedre hjælp

Folk med funktionelle lidelser føler sig ofte som kastebolde, ingen griber. Det skal stoppes, mener styrelse.

Tusindvis af skeletter skal skaffe viden om hjernesygdomme

Plus

Nyt tilbud i Odense kombinerer fysisk og kognitiv træning

16 ugers træningsforløb for mennesker med demens i let til moderat grad

Ny pulje skal løfte diabetesområdet

Kommuner og regioner kan nu søge om puljemidler til nye indsatser til inklusion og fastholdelse af særligt sårbare patienter med diabetes i behandlings- og rehabiliteringsforløb.

Plus

Plejehjem i Kolding tester virtual reality

Et projekt på fem plejehjem har vist, at virtual reality kan bruges til at skabe stjernestunder for personer med demens.

Demens: Madlavning kan gøre underværker for hukommelsen

Madlavning kan støtte identitet og trivsel hos mennesker med demens - ny bog sætter fokus på demens og madlavning

Plejehjem får 9.600 kilo nye danske kartofler

På fredag får plejehjemsbeboere over hele landet serveret nyopgravede danske kartofler og snaps til middagen - det er i år 19. gang i træk, Danmarks Kartoffel Råd beværter mere end 32.000 ældre til 'Danmarks største ældrefest'.

Plus

Beboerne var med til rejsegilde på Tornhøjgård

Der var pølser, taler og højt humør, da der fvar rejsegilde på det nye botilbud i Aalborg Øst

Psykiatrisk Afdeling i Vejle vinder pris

I Køge tager robotten selv elevatoren

Den første logistikrobot er sluppet løs på hospitalet i Køge. Her indsamler den erfaringer om robotteknologiens potentiale på hospitalet

Løhde: Vi skal give offentlige ledere plads til at lede

Innovationsminister Sophie Løhde (V) erkender, at det som politiker er let at blive grebet af enkeltsager.

Slagelse: Ny udstilling skal sætte gang i minderne

Slagelse Bibliotekerne har i samarbejde med Pårørendegruppen for Demensramte åbnet udstillingen 'Mit glemte liv'.

Etisk brug af velfærdsteknologi sikres gennem dialog

Teknologi kan ikke i sig selv være uetisk, men det kan brugen af den være, mener Jakob Birkler, tidligere Formand for Etisk Råd, der forleden satte den etiske ramme om en temadag om etik og elektroniske bleer i ældreplejen.

Usædvanlig lang influenzasæson kostede 1.644 danskere livet

16.093 danskere fik konstateret influenza i influenzasæsonen 2017/2018, viser tal fra Statens Serum Institut.

Ekspertgruppe: Overenskomster hæmmer effektiv ledelse

Plus

Odense Akutteam har fart på

Opgaverne vælter ind til det nye, kommunale akutteam, der siden januar har varetaget knap 1.000 opgaver hos borgerne i Odense Kommune

'God ledelse bygger på gensidig tillid'

Der er flere gode ideer og en stor skønhedsfejl i ledelseskommisionens anbefalinger, mener FOA.

Regioner med Sundhedsplatformen får økonomisk lussing

Odense: Byens Køkken holder åbent hus

NAVNE: Sosu-assistent fejrer 40 års jubilæum i Rebild

Brand på Holbæk Sygehus

Lokalpsykiatri Odense indviet

Lægerne på intensiv advarer mod platform

Nordjysk robot hjælper med toiletbesøg

Færre varme hænder får konsekvenser

Arbejdsgiverne går efter samlet aftale i kommuner

Svendborgsag får regeringen til at ændre loven

NAVNE: Robot spin-off får ny direktør

Japan skal lære om digital velfærd i Aalborg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Folkemødet 2018 i ord og billeder

Dansk design og lækker kvalitet

Dansk drejeseng i topkvalitet med unikke features

Bygherrernes fornemmelser for (BIM)-standarder #3 — Molio

Legat til afholdt seniormedarbejder

Beregn luftfugtighed og dugpunkt med gratis I-X og H-X diagrammer

Tilmeld dig BIM Equitys nyhedsbrev – og vind en iPad

JJW på Folkemødet 2018

Gratis webinar - ARCHICAD som designværktøj

Ingen knuder på forsyningskæden hos garn-webshoppen, Rito

Fuldautomatisk håndtering af blodprøver fra praktiserende læger til laboratorier.

Teknologi og innovation til debat på Folkemødet

Ny montageleder i Alux

Highlights fra SOSU-Event 2018

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Ny nordisk funktionalisme - og en god nats søvn

Ses vi på FEESH??

Tjekkisk importør af medicinsk udstyr søger leverandør

Kvalitetsproces har styrket Ajos hejs

Beslutningsstøtte til almen praksis og sygehuse skal leveres af Trifork og pro.medicin.dk

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Er du klar til de nye AB-vilkår? Få styr på AB 18, ABR 18 og ABT 18 i efter...

Bygherrernes fornemmelser for (BIM)-standarder #2 — Københavns Lufthavne

Velbesøgt stand på Danske Ældreråds Ældrepolitiske konference 8. maj 2018

Guide til styring af luftfugtighed

Send til en kollega

0.263