23948sdkhjf

Lovforslag: Dødeligt syge patienter skal kunne fravælge behandling

Ny politisk aftale skal sikre, at alvorligt syge og døende patienter får lov til at bestemme mere over den sidste tid i deres liv. Et lovforslag er nu sendt i høring.

I sidste uge indgik regeringen og samtlige partier i Folketinget en politisk aftale om flere muligheder for at fravælge bl.a. livsforlængende behandling, som skal respekteres af sundhedspersonalet, og en præcisering af muligheden for smertelindring i den sidste tid.

Flere af disse tiltag kræver lovændring, og derfor er et lovforslag netop sendt i høring.

- Med juridisk bindende behandlingstestamenter, og med ret til at kræve behandling afsluttet skruer vi op for patienternes selvbestemmelse, når det handler om at kunne fravælge en behandling – også når der er tale om en behandling, der holder patienten i live. Vi sætter den enkelte patients selvbestemmelse over det lægefaglige, så de, der er afklarede med at de ikke ønsker at være i livet længere, kan få en værdig og smertefri død, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Patienten bestemmer

Aftalen slår fast, at en patient selv kan bede om at få afbrudt en behandling - også selvom patienten vil dø umiddelbart efter.

Og der indføres en behandlingstestamente-ordning, hvor patienter på forhånd kan tage stilling til, at de ikke ønsker livsforlængende behandling i tre specifikke situationer: Hvis man ved, at døden alligevel er nært forestående, hvis man ikke længere vil kunne klare sig selv hverken fysisk og mentalt, eller hvis man kommer i en tilstand, hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget stærke smerter. Lægen vil skulle følge patientens ønsker i behandlingstestamentet, for alle tilkendegivelser bliver bindende for sundhedspersoner og dermed egentlige patientrettigheder.

Loven forventes at træde i kraft 1/9 2019.

Læs mere her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079