23948sdkhjf

Ny guide til plejepersonale skal gøre måltidet til en stjernestund

Hygge, medansvar og en god præsentation af maden. Det er hovedingredienserne i en ny guide, som Ringkøbing-Skjern Kommune i dag lancerer for plejepersonalet. Målet er klart: De ældres vægt skal op.

Ligesom andre kommuner har Ringkøbing-Skjern ældre, der spiser for lidt, og det kan føre til underernæring og en række følgesygdomme.

Derfor skal en faglig opgradering og en ny fire-punkts guide nu rulles ud på kommunens plejecentre og i hjemmeplejen. En guide, der kort og godt skal gøre måltidet til dagens stjernestund, så de ældre spiser mere og får øget livskvalitet.

- Vi ved, at godt selskab har stor betydning for appetitten. Derfor skal kommunens medarbejdere opgraderes til måltidsværter, som tager måltidssituationen lige så alvorligt som alle andre plejeopgaver, forklarer cheføkonoma og kostfaglig konsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lone Fløe, som har været med til at udvikle guiden.

Guidens råd - helt kort

Skab gode rammer: Tænk over indeklima og servér maden ved mindre borde.

Få den ældre med: Lad den ældre hjælpe med at skrælle æbler eller ordne jordbær, folde servietterne eller passe krydderurtebedet.

Væk appetitten: Tænk i smag, duft og farver, når du anretter. Pynt bordet.

Vis interesse: Spørg både til familiefotoet og ønsker for det gode måltid, og væk minder. 

Guiden 'Appetitvækkeren' kan downloades på Ringkøbing-Skjern Kommunes hjemmeside.

Spiser mere

På plejehjemmet Rosenlunden i Lem har man de sidste par år afprøvet flere af guidens råd. Det har virket, forsikrer Karen Bak, der er leder og tidligere sygeplejerske.

- De ældre hjælper med at nippe jordbær, lægge dug på og folde servietter. Desuden er der måltidsværter ved hvert bord. Det har betydet, at de ældre spiser mere og glæder sig til måltidet. Og helt generelt: gennemsnittet af beboernes vægt er gået i vejret, forklarer hun.

Madkulturen, der arbejder for 'bedre mad til alle', har i samarbejde med Ringkjøbing-Skjern Kommune udviklet guiden 'Appetitvækkeren'.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172