23948sdkhjf

Støj påvirker kvaliteten i ældreplejen

"I min optik er det paradoksalt, at der investeres heftigt i smarte teknologier, som skal øge trivslen blandt de ældre, mens det helt basale – at kunne høre – overses".

Ældreplejen fylder meget i såvel den politiske debat som danskernes bevidsthed i disse år. Med rette. For vi bliver flere og flere ældre, og vi bliver også i stigende grad opmærksomme på, at man som ældre har krav på et trygt og værdigt liv.

Derfor bygges der som aldrig før i ældresektoren. Nye plejehjem skyder op og eksisterende renoveres. Der etableres beskyttede boliger og ikke mindst boligkomplekser, som er særligt målrettet seniorsegmentet. Alt sammen for at imødekomme de ældre borgeres forskelligartede behov – fra elevatoren og fraværet af dørtrin i seniorboligerne, til gulve med indbygget faldalarm og demenssikrede døre på plejehjemmene.

Én ting er imidlertid fraværende i de mange byggeprojekter, og det er håndteringen af støj. Stort set alt det nye ældre-byggeri har en elendig rumakustik. Der bygges i beton, med højt til loftet og store flader, hvilket er en særlig dårlig cocktail for de ældre. De slås i forvejen ofte med nedsat hørelse og lider derfor ekstra meget under den dårlige rumakustik. 60 pct. af de 71-80 årige lider af aldersrelateret hørenedsættelse, og blandt de ældre over 80 år er tallet næsten 90 pct. For denne meget store gruppe af ældre er et dårligt lydmiljø en stressfaktor i hverdagen.

I min optik er det paradoksalt, at der investeres heftigt i smarte teknologier, som skal øge trivslen blandt de ældre, mens det helt basale – at kunne høre – overses. Man skal kunne høre, hvad der bliver sagt for at kunne fungere socialt. Det kræver et godt lydmiljø med gode akustikløsninger, som skal tænkes ind bygnings- og renoveringsprojekterne på lige fod med de teknologiske løsninger. Ellers får hverken de ældre eller bygherre det optimale ud af investeringerne.

Så slemt er det vel heller ikke med lidt baggrundsstøj? Jo det er det faktisk. Man ved, at ældre, der opholder sig i miljøer, hvor de har vanskeligt ved at høre, hvad der foregår, kan blive indadvendte, miste selvtillid og måske endda blive depressive. Nogle ældre oplever frygt og vrede, nogle bliver aggressive, når støjniveauet nedsætter høresansen. Den rummelige sans påvirkes også, når man ikke kan høre, hvilket øger risikoen for at falde.

Støj påvirker mennesker både psykisk og fysisk, og jo ældre og mindre tyndhudede vi bliver, desto større er skaden. En undersøgelse på en intensiv hjerteafdeling viste, at antallet af patienter med trykken for brystet og behov for ekstra medicinering blev reduceret med 67 pct. blot ved at implementere et lydabsorberende akustikloft. Hvad mon perspektiverne er for at reducere medicinforbruget blandt de ældre, hvis vi indretter bedre lydmiljøer til dem?  

Det gælder for bedsteforældrene i den nybyggede seniorlejlighed, der har børnebørnene på besøg. Og det gælder for de ældre, som quizzer eller spiser middag i plejehjemmets fællesrum. 

Vi skal skabe de bedste betingelser for, at de ældre kan følge med i, hvad der foregår omkring dem, så de kan være aktive deltagere i det sociale miljø, der omgiver dem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078