23948sdkhjf

Klumme: Fair og lige konkurrence går uden om velfærdsområdet

Det er urimeligt, at ugennemsigtig prissætning udkonkurrerer ikke-offentlige organisationer, der leverer ydelser af høj kvalitet på bl.a. velfærdsområdet..

Regeringen fremlagde den 7. september sit udspil Fair og lige konkurrence, som skal begrænse kommunal og regional erhvervsvirksomhed. Udspillet skal skabe klare rammer for offentlig erhvervsvirksomhed herunder større prisgennemsigtighed. Selveje Danmark bakker op om Regeringens øgede fokus på prissætning men ser meget gerne velfærdsområdet inddraget i udspillet.

Selveje Danmark har i flere år sat fokus på de massive problemer, der knytter sig til kommunernes prisfastsættelse af egne tilbud, og de negative konsekvenser det har for både borgere, ikke-offentlige aktører som samfundet. Derfor byder Selveje Danmark også regeringens udspil om fair og lige konkurrence også varmt velkommen, men opfordrer samtidig til at udspillet udvides til også at omfatte socialområdet, beskæftigelse, ældrepleje og børnepasning. Områder der hvert år koster samfundet milliarder.

Skæv prissætning rammer ikke-offentlige leverandører hårdt
Regeringen anerkender i sit udspil, at fastsættelsen af alt for lave priser kan udkonkurrere ikke-offentlige tilbud. Det gælder i høj grad også på velfærdsområdet. Det er urimeligt, at ugennemsigtig prissætning udkonkurrerer ikke-offentlige organisationer, der leverer ydelser af høj kvalitet på bl.a. velfærdsområdet.

Velfærd er et område af afgørende betydning for alle borgere herunder børn, ældre og socialt udsatte. Det er et område, der langt hen ad vejen er styret af økonomiske hensyn, og Selveje Danmark har tidligere påpeget, at man kan finde kommunale tilbud på velfærdsområdet med timepriser på under 100 kr. i timen. Det er konkurrenceforvridende og udgør et reelt problem, da takster ofte er afgørende for kommunernes anvendelse af bl.a. sociale tilbud.

Et skridt i den rigtige retning
Det er fantastisk, at regeringen lægger op til klare regler for prissætning, men vil man have en effektiv offentlig sektor, så skal reglerne også omfatte velfærdsområdet. Hvis der skabes klarhed over de faktiske omkostninger i alle dele den offentlige sektor, vil det kunne føre til et stort samlet løft af den offentlige velfærd. Fair og lige konkurrence er et skridt i den rigtige retning, men Selveje Danmark ser gerne, at regeringen tager syvmilestøvler på og inkluderer velfærdsområdet i den rejse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094