23948sdkhjf

Til kamp mod plastikblomster og triste stuer

Aarhus gentænker plejehjem - udstilling åbner på tirsdag den 19. september.

Det skal ikke være trist at bo på plejehjem - heller ikke i indretningen. Plastikblomster skal på lossepladsen og stuerne skal friskes op. Det mener Aarhus Kommune, der på tirsdag den 19. september åbner udstillingen "Gentænk plejehjemmet".

Aarhus Kommune lægger hårdt ud med tanker om, at "velfærdsstaten gik for langt i institutionalisering og professionalisering af plejehjemmene. Det fjernede sjælen og gjorde plejehjemmene til en praktisk pakkeløsning og parkeringsplads for CPR-numre."

- Velfærdsstaten har haft travlt med at skabe effektive plejehjem. Forholdene for medarbejderne og funktionelle løsninger har haft fortrinsret, og der har været for lidt fokus på hyggelige og hjemlige rammer for beboerne. Jeg er glad for, at byrådet bakkede op om forandringen, så ældre mennesker kan leve i hjemlige omgivelser den sidste tid på plejehjemmet. Der sker noget på de enkelte plejehjem med inventaret, de grønne områder bliver udnyttet, og vi arbejder samtidig med kulturen og takt og tone. Dét er et hjem, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Moderne rammer
Indsatsen på plejehjemmene begyndte i 2013, hvor byrådet afsatte 13 mio. kr. til en såkaldt besjælings-indsats. En arkitekt har for eksempel haft ansvaret for at gentænke indretningen af plejehjemmene, så opholdsstuer og gangarealer blev hyggelige. Det har de oplevet på Plejehjemmet Husumvej:

- Beboere og pårørende har reageret positivt på, at vi har fået malet og skabt en langt bedre sammenhæng i inventaret i opholdsrum og på gangene. Der er for eksempel skabt mere aktivitet for beboerne ved, at det dejlige fugleliv uden for med foderbrætter er kombineret med fugletegninger og fuglelyde inden for. Det skaber liv for beboerne. Samtidig har mange beboere demens og for dem giver det også ro, at mørke farver er skiftet ud med sand, jord og lyse farver, siger Pama Subakaran, forstander, Plejehjemmet Husumvej, Aarhus.

Udstillingen ”Gentænk Plejehjemmet” er for alle og er åben indtil 28. september.

Fakta

Udstillingen ”Gentænk Plejehjemmet” åbner 19. september 2017 kl. 15.30 i trafikhallen, Aarhus Rådhus, og varer til og med 28. september.
Samlet er der afsat 24 mio. kr. til besjælingsprogrammet, hvoraf 13 mio. kr. blev vedtaget i budget 2013, 3,5 mio. kr. blev prioriteret fra værdighedsmilliarden fra regeringen og 7,5 mio. kr. er prioriteret i Sundhed og Omsorgs regnskab 2016.
Der er 49 plejehjem i Aarhus Kommune og 2.150 plejehjemsbeboere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094