23948sdkhjf

Sygefravær: Medarbejdere på Sjælland må blive hjemme

Kommunalt ansatte på Sjælland bliver i langt højere grad end i resten af landet ramt af sygdom, viser ny opgørelse.
Sygefraværet blandt medarbejderne i kommunerne er faldet fra gennemsnitligt 13,5 dage i 2009 til 12,0 dage sidste år.

Men der er, som man kan se på grafikken nederst i artiklen, store geografiske forskelle på, hvor bakterier og stress slår ned. Kommunalt ansatte på Sjælland må nemlig langt oftere end medarbejdere i resten af landet meddele, at de ikke kan møde på arbejde.

Forskellene mellem kommunerne er så store at i de kommuner, hvor fraværet er højest, er medarbejderne 50 procent mere syge end i de kommuner, hvor fraværet er lavest.


Sådan er tallene opgjort
VIVE har opgjort statistikken med data fra Det Kommunale og Regionale Løndatakontor, SIRKA.

Tallene omfatter ordinært ansatte, det vil sige, at elever og for eksempel fleksjobbere ikke er medtaget. Fraværet er opgjort som antal dagsværk.

Data er afgrænset til egen sygdom og arbejdsskade. Dermed er nedsat tjeneste, sygefravær for kronisk syge og barsel ikke medtaget.
Det er VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der er en fusion af KORA og SFI - som har opgjort sygefraværet blandt kommunernes medarbejdere i perioden 2009 til 2016.

Dobbelt i forhold til private
Fra 2009 til 2012 faldt fraværet hos alle ansatte fra 13,5 til 11,9 dagsværk i gennemsnit. Men i 2015 steg det igen en smule til 12,2. Sidste år var sygefraværet i gennemsnit 12,0 dagsværk pr. medarbejder.

Til sammenligning ligger sygefraværet for ansatte i den private sektor ifølge Danmarks Statistiks opgørelser på omtrent det halve.

VIVE har opgjort sygefraværet i ”dagsværk pr. medarbejder”. Det betyder for eksempel, at sygdom i weekenderne for medarbejdere med en almindelig arbejdsuge ikke er talt med.

Pædagogik og sundhed slider
Centeret har også opgjort sygefraværet blandt de fire største medarbejdergrupper, som omfatter lærere, pædagoger og medhjælpere på dagtilbudsområdet, social- og sundhedsmedarbejdere samt de administrative medarbejdere.

Social- og sundhedspersonalet er den faggruppe, som har størst sygefravær med 15,8 dagsværk, efterfulgt af pædagogisk personale med et sygefravær på 13,7 dagsværk.

Modsat har det administrative personale med et sygefravær på 8,3 dagsværk næsten kun halvt så meget sygefravær som social- og sundhedspersonalet.

Lærerne er ifølge VIVE's opgørelse den af de store medarbejdergrupper, som på landsplan har næstmindst sygefravær, nemlig 11,3 dagsværk i gennemsnit.


Sådan fordeler sygefraværet sig


Kilde og grafik: VIVE. Du kan se detaljer om sygefraværet for hver kommune på det tilsvarende interaktive kort hos VIVE. Du finder deres opgørelse her


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078