23948sdkhjf

Slå til nu: Hverdagens eksperter får chancen for at ændre dumme regler

Den nye udfordringsret giver offentligt ansatte og private leverandører mulighed for at foreslå nye måder at gøre tingene på.

Den danske regering er parat til at ændre lovgivningen, hvis det giver mening. Og både offentligt ansatte samt private leverandører og deres ansatte kan give deres besyv med.

Regeringen vil give tilladelse til at afprøve forslag, hvor hverdagens eksperter får mulighed for at bevise, at de kan gøre det bedre, hvis bare reglerne ændres. 

Det oplyser økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll: 
- Den enkelte sygeplejerske, sagsbehandler eller private madleverandør er ofte ekspert i at udpege unødvendige regler og krav til dokumentation, der bare er spild af tid. Jeg vil nu give alle offentligt ansatte og private leverandører mulighed for at udfordre reglerne, siger han i en pressemeddelelse. 

Formand for KL, Martin Damm, hilser inistiativet velkommen:

-Det er en meget vigtig dagsorden. Kommunerne har længe haft fokus på at frigøre tid til kerneopgaverne, blandt andet gennem centralisering af administrative opgaver og slankning af ledelseslagene. Det er vigtigt at fortsætte den indsats med også at få ryddet alle de regler af vejen, som hindrer vores medarbejdere i at levere en god service til borgerne og udnytte ressourcerne effektivt. Jeg opfordrer alle kommuner til at gå positivt ind i arbejdet og håber, at Folketinget tilsvarende vil se med positive briller på de forslag, der kommer ind til forenkling af nationale regler.

Også formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, er positiv overfor forslaget og siger, at "hvis unødvendige regler eller procedurer står i vejen, skal det frem i lyset."

Fakta om den udvidede udfordringsret

I økonomiaftalerne for 2018 mellem regeringen, KL og Danske Regioner blev det aftalt at indføre en udvidet udfordringsret. Udfordringsretten giver alle offentligt ansatte og private leverandører ret til at udfordre gældende lokale og nationale regler ved at påpege uhensigtsmæssige regler samt søge om fritagelse for gældende regler i en periode.

Formålet med udfordringsretten er at få ny viden og praktiske erfaringer, der kan bane vejen for en bedre opgaveløsning gennem effektiviseringer og regelforenklinger i den offentlige sektor.

Udfordringsretten er udvidet i forhold til den tidligere udfordringsret i 2008-2015. Der er åbnet for at lave forsøg, hvis gennemførsel kræver ny forsøgslovgivning. Desuden vil regeringen også overveje at gennemføre forslag uden forudgående forsøg. Endelig kan statsligt ansatte og private leverandører nu også udfordre.

Ansøgning om undtagelse fra lokale regler behandles decentralt i den ansvarlige kommune, region eller statslige institution. Kommuner og regioner beslutter politisk, hvilke forslag vedrørende statslige regler, der skal sendes videre til de relevante ministerier.

Der kan løbende indsendes forslag.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097