23948sdkhjf

Odense tester fremtidens velfærdsløsninger

Hør Odense Kommune fortælle om erfaringerne fra Knuds Hus, Det Hjælpsomme Hjem og CoLab Odense på WHINNs New Nordic Welfare 10. oktober.

Fremtiden byder på en lang række velfærdteknologiske løsninger, som kan gøre hverdagen lettere og mere selvstændig for både borgere, patienter og de sundhedsprofessionelle. Det ved de også i Odense Kommune. 

Her bliver nye teknologier udviklet, testet og fremvist ude i den borgernære praksis inden, inden de nye løsninger bredes ud i plejen. Initiativerne og de tre "living labs" fortæller Odense Kommune mere om på konferencen New Nordic Welfare den 10. oktober 2017. 

New Nordic Welfare er en del af videnfestivalen WHINN – Week of Health and INNovation der afholdes i Odense den 10.-12.oktober.

Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning har lavet aftale med otte af byens institutioner om at kunne teste nye velfærdsteknologiske løsninger ude hos dem, der skal have gavn af dem. Både teknologiske løsninger, som er mere eller mindre klar til at kunne implementeres i større skala, men også mere nye og utestede teknologier, hvor formålet er at give konkret og behovsnær sparring på den videre udvikling. .

I projektet arbejdes med institutioner, der spænder fra almindelige plejecentre og genoptræningstilbud til botilbud for voksne med fysiske eller psykiske handicap. De udvalgte steder understøtter dermed Odense Kommunes ønske om at sikre bedre udbredelse af velfærdsteknologier og samtidig sikre en succesfuld implementering af den nye teknologi.

- Skal implementering af velfærdsteknologi lykkes, forudsætter det sikkerhed for, at teknologien rammer et reelt behov og giver værdi for borgere og medarbejdere i organisationen, hvilket arbejdet med konkrete afprøvninger indenfor forskellige målgrupper og behov er med til at afdække. Det sker blandt andet ved samarbejde omkring behovsafdækninger, business cases, arbejdsgange og målrettede implementeringstiltag. Samarbejdet med vores drift er meget værdifuld for os, og medarbejderne byder ind med både stort engagement og en stor lyst til at arbejde med velfærdsteknologiske løsninger, siger chefkonsulent i Odense Kommunes velfærdsteknologiafdeling, Martin Nitze.  

Medarbejdernes og ledelsens øgede teknologifokus har medvirket til et generelt kompetenceløft. 

Tilsammen medvirker de otte testinstitutioner, CoLab Odense, Knuds Hus og Det Hjælpsomme Hjem til, at de nye velfærdløsninger kan udvikles, afprøves og testes inden de udbredes yderligere, men også at de løsninger der så udbredes til en bred kreds, har de bedste forudsætninger for at blive implementeret succesfuldt.

Living Labs i Odense

Knuds Hus

Der arbejdes på flere fronter med at skabe viden og tilgængelighed omkring teknologier og hjælpemidler. Eksempelvis i Knuds Hus, som er et kompetencehus, som Odense Kommunes Ældre-og Handicapforvaltning åbnede i juni 2016. Formålet med Knuds Hus er at give personalet en mulighed for at blive fortrolige med de hjælpemidler, som de kan møde i borgernes hjem.  Så når et velfærdsteknologisk projekt overgår til den almindelige drift, skal personalet have mulighed for at komme i Knuds Hus og blive undervist i de nye teknologier. Det kan f.eks. være robotstøvsugere, loftlifte, skylle-/tørretoilet og strømpepåtager, som er nogle af de senest implementerede produkter.


CoLab Odense

Udviklingen af velfærdsteknologiske løsninger er man også med til at understøtte fra det offentliges side gennem CoLab Odense, der er et udviklingspartnerskab mellem Odense Universitetshospital, Odense Kommune og Syddansk Sundhedsinnovation. CoLab Odense samarbejder med private virksomheder og andre aktører med det formål at skabe velfærdsteknologiske løsninger, der forbedrer muligheden for at forebygge indlæggelser og som i højere grad gør det muligt at behandle patienter i eget hjem.

Hos CoLab Odense tilbydes virksomheder at afprøve og teste teknologier – både i den praktiske drift på f.eks. sygehusafdelinger, i plejesektoren og i laboratorier, med afsæt i de faktiske behov.


Det Hjælpsomme Hjem

For brugerne af hjælpemidlerne findes en næsten lignende mulighed for at blive fortrolig med nye hjælpemidler. Det Hjælpsomme Hjem er Odense Kommunes tilbud til borgere og deres pårørende, der har brug for et hjælpemiddel.

Det Hjælpsomme Hjem åbnede i marts 2017, og er indrettet som et rigtigt hjem, så man lettere kan forestille sig, hvor tingene kan bruges, hvor meget de fylder, og hvordan de fungerer. Og ikke mindst er det muligt at afprøve tingene.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094