23948sdkhjf

KA Pleje: Politisk aftale løser ikke det egentlige problem

Den nye aftale om forebyggelse af konkurser i hjemmeplejen er en forbedring - men kommunerne bør forpligtes til at efterberegne priser hvert kvartal på baggrund af de reelle omkostninger, mener KA Plejes direktør.

Regeringen og Folketingets partier har i denne uge indgået en bred politisk aftale om, hvordan konkurser indenfor hjemmeplejen kan forebygges.

- Den politiske aftale er en forbedring. Men politikerne har forpasset chancen for at løse den primære årsag til det høje antal af konkurser siden 2013. Det er enormt ærgerligt, siger Karsten Høgild, direktør KA Pleje, der er Danmarks største brancheorganisation indenfor fritvalg.

Ifølge aftalen skal kommuner efterberegne priser løbende – og mindst en gang årligt. Men det cementerer blot kommunernes nuværende praksis, mener KA Plejes direktør:

- Allerede i dag er det almindelig praksis, at kommuner efterberegner priser en gang årligt. Nu har man bare legaliseret den praksis – i stedet for at skærpe kravene til kommunerne. Nu kan kommunerne frit fortsætte med at betale de private leverandører gamle priser på baggrund af budgetter, som ikke holder i virkeligheden, siger han.

- Kommunerne bør forpligtes til at efterberegne priser hvert kvartal på baggrund af de reelle omkostninger. Det er den eneste holdbare løsning til at sikre, at private leverandører hverken betales for lidt eller for meget. Det har partierne desværre undladt at medtage. Derfor frygter vi, at aftalen ikke vil skabe den nødvendige tryghed, som de ældre har brug for, lyder det fra Karsten Høgild.

KA Pleje ser også positive elementer i aftalen:

- Det er godt, at kvalitet skal være et centralt element i udbud, og at kommuner skal indgå i et mere dialogbaseret samarbejde. Det er også positivt, at kommuner skal foretage en kontrolberegning for at vurdere realismen i et bud. For at en kontrolberegning kan have en virkning forudsætter det selvfølgelig, at kommuner beregner prisen korrekt, siger Karsten Høgild.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125