23948sdkhjf

Seniorrevolution kræver nytænkning

PFA samlede i går 200 meningsdannere, politikere og virksomhedsledere for at drøfte seniorliv.

PFA’s tænketank ”Den nye 3. alder” samlede i går mandag centrale samfundsaktører til konferencen "Danmark frem mod 2040" i Aarhus for at drøfte, hvad der skal til for at skabe rammerne for et godt seniorliv fremover.

200 eksperter, organisationer, virksomhedsledere og politikere debatterede udfordringer og løsninger.

Siden startskuddet i begyndelsen af året har PFA’s tænketank ”Den nye 3. alder” analyseret og diskuteret, hvad der skal til, for at danskerne i 2040 har et godt liv i den 3. alder. Nu kommer tænketanken med en scenarierapport om de tendenser og udfordringer, som vi står overfor med udsigten til mange flere seniorer og en højere levealder i de kommende årtier.

- Frem for at hænge fast i en defensiv debat om alle udfordringerne, skal vi fokusere på, hvad ny viden og teknologi kan hjælpe os med. Potentialet er enormt. Men det er ikke nok at kigge i krystalkuglen, for det står også klart, at vi er nødt til at træffe beslutninger nu for at bane vejen for en bedre 3. alder i fremtiden. Derfor er det vigtigt, vi begynder at forholde os helt anderledes til seniorlivet i forhold til overgangen fra arbejdslivet til pension, sundhed og boligformer, siger Allan Polack, Group CEO i PFA og næstformand i tænketanken.

- Vores seniorliv kommer til at se væsentligt anderledes ud i 2040. På boligområdet kan vi blandt andet se, at vores ønsker til boligform vil ændre sig, og bofællesskaber vinder frem. Mange af os vil også opleve at få flere forskellige karriereforløb gennem arbejdslivet på grund af digitalisering og nye teknologier, siger Claus Kjeldsen, formand for tænketanken og administrerende direktør i Instituttet for Fremtidsforskning.

Konferencens hovedtaler var professor Lynda Gratton fra London Business School, der er forfatter til bogen ”The 100-Year Life” og rådgiver for den japanske premierminister. Hun mener, at dagens debat om løsninger er helt central.

- Det er afgørende, at de politiske beslutningstagere og det civile samfund engagerer sig i en samtale om, hvordan vi håndterer den vidunderlige gave, at vi lever et længere liv. De scenarier, der bliver bygget i Danmark på nuværende tidspunkt, er ekstraordinært interessante og vil danne grundlag for handling på området, siger Lynda Gratton.

Tænketanken har med hjælp fra Instituttet for Fremtidsforskning kortlagt syv udfordringer, som Danmark skal finde svar på frem mod 2040.

  1. En aldrende befolkning kræver gentænkning af velfærdssamfundet
  2. Nye familiemønstre kræver nye typer netværk
  3. Arbejde og arbejdsmarked i forandring kræver tilpasningsdygtighed
  4. En robust arbejdsstyrke kræver forebyggelse
  5. Bolig-mismatch og samliv i den 3. alder
  6. Accelererende sundhedsudgifter
  7. Polarisering over flere parametre
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078