23948sdkhjf

Undgå faldulykker: Disse gode råd skal holde dig oprejst

Arbejdstilsynet oplever lille fald af snubleulykker i hjemmeplejen og på døgninstitutioner. Men der er stadig mere at opnå.

Snuble- og faldulykker i hjemmeplejen kan få store konsekvenser for dit fysiske helbred.

Rod på gulvet, spildt kaffe eller løb på trappen er de banale hverdagsting, som får de ansatte til at falde.

Men det går den rigtige vej. Det viser en ny opgørelse fra Arbejdstilsynet: Der er sket et lille fald i andelen af snubleulykker i døgninstitutioner og hjemmepleje.

I 2016 udgjorde snubleulykker 17,9 procent af de alvorlige ulykker, mens andelen i 2013 var på 21,8 procent.

Ulykker kategoriseres som alvorlige, når de fører til mere end tre ugers fravær. De alvorlige snubleulykker resulterer typisk i brækkede arme og ben, kraftige forstuvninger og i nogle tilfælde skader på hovedet – eksempelvis kraniebrud. Ofte får den ansatte varige mén af ulykken. Men snublen er også årsag til et højt antal ulykker med kortere fravær.

- Antallet af snubleulykker skal endnu længere ned. Det er bestemt også realistisk, for det er ikke svært at forebygge disse ulykker – ofte handler det om små ændringer i det daglige. For eksempel at tørre op med det samme noget bliver spildt på gulvet, lade være med at løbe og rydde op på gulvene, påpeger Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har siden 2015 haft særligt fokus på området. Både via tilsyn og gennem kommunikationskampagnen ”Stop snubleulykker”, der skal hjælpe virksomheder og medarbejdere til at forebygge de mange snubleulykker.
Arbejdstilsynet har udarbejdet faktaark til virksomhederne med gode råd til, hvordan ulykkerne kan forebygges. Arkene ligger på at.dk/snubleulykker. De kan nemt kan printes ud og hænges op

Gode råd:

Vedligehold gulve, trapper og udendørs arealer og sørg for god belysning.
Undgå at de ansatte skal bære ting, anskaf istedet rulleborde.
Lav et beredskab når det er vinter og glat.
Aftale med de ansatte, hvad du vil have dem til at gøre for at undgå snubleulykker.

Hold gulve, hvor der færdes, fri for genstande.
Tør straks op, hvis du spilder væsker på gulvet.
Løs ikke - især på trapper.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085