23948sdkhjf

demensX vil skabe nye miljøer for mennesker med demens

demensX er et nyt tværfagligt samarbejde mellem arkitekter, designere, ingeniører og neuropædagoger.

Et hold af arkitekter, designere, ingeniører og neuropædagoger har en fælles vision om at skabe mere velfungerende og oplevelsesrige rammer for mennesker med demens i plejeboliger. Og nu vil de sammen udvikle idéer, koncepter og konkrete projekter.

Det er Karlsson Arkitekter, Rune Fjord Studio, Hjerne & Sundhed og YOKE som står bag det tværfaglige samarbejde, der har fået navnet demensX.

- Vi har taget initiativ til samarbejdet, fordi vi mener, at der er behov for en meget bred pallette for at løse opgaverne omkring de fysiske rammer og det miljø, man kan skabe omkring mennesker med demens, forklarer partner i Karlsson Arkitekter, Christian Karlsson.

demensX har blandt andet fokus på lys, uderum og stemninger.

- I dag bliver der etableret sanserum, du kan opsøge, men vi vil gerne tage sanseriet ud i hverdagen.

Der er en række almindelige funktioner i dagligdagen, som eksempelvis at tage bad eller finde rundt, der ved hjælp af store og små virkemidler kan gøres meget nemmere og langt mere oplevelsesrigt, fortæller han.

Lys kan for eksempel bruges som en wayfinder, og samtidig gøre det til oplevelse at finde rundt.

Samarbejdet

demensX er et tværfagligt samarbejde mellem Karlsson Arkitekter, Rune Fjord Studio, Hjerne & Sundhed og YOKE.
Karlsson Arkitekter har kompetencer inden for bl.a. arkitektur, rum og materialer, dagslys og funktionalitet
Charlotte Voetmann, Hjerne & Sundhed har mere end 15 års erfaring som neuropædagogisk konsulent både i forhold til udredning af dysfunktioner og demens hos klienter og som underviser i neuropædagogik og senest koblet på sanseintegration.
Billedkunstneren og designeren Rune Fjord arbejder med konceptudvikling, procesledelse og forandringsledelse og konkret innovativt design.
I et krydsfelt mellem teknisk og kreativ kompetence arbejder det digitale designfirma YOKE med udvikling af formidling, digitale løsninger, lys og meget andet.
Du kan læse mere om samarbejdet på www.demensx.dk

Kilde: demensX

Et virtuelt plejehjem

I demensX har man som led i et pilotprojekt skabt en 3D model af et plejehjem. Og det har givet mulighed for at afprøve en masse idéer.

I det virtuelle plejehjem har man blandt andet arbejdet med kunstlyset, fordi man tror på, at det kan bruges til at understøtte døgnrytmen, og man har også arbejdet med at skabe stemninger.

- For os er det et værksted, hvor vi har kunnet afprøve, sådan at vi føler os rustet til at gå ind i mere konkrete opgaver. Og det er der, vi står nu, fortæller Christian Karlsson.

Hvad håber I, at det tværfaglige samarbejde fører til?

- Det store mål for os er at få mulighed for at skabe et helt nyt plejecenter, hvor alle de her ting kan bringes i spil. Men vi ser også mange delopgaver og muligheder for at være sparringspartner for mindre initiativer, hvor vi kan professionalisere processen og byde ind med tænkning specielt omkring sanseri, lys og identitet. Vi vil gerne skabe en vidensbase og platform for at udvikle projekter sammen med bygherrer, brugere og også producenter, som ikke afgrænser sig til byggeri, sansestimuli eller kurser om plejekultur, men som rummer det hele. Det mener vi, der er et stort behov for.

Personlige oplevelser blev startskuddet til demensX

Hos Karlsson Arkitekter har man i en årrække arbejdet med sundhedsbyggeri.
Tegnestuen har blandt andet været arkitekter for det nye psykiatrihus i Slagelse, der er et ambitiøst byggeri til en værdi af 1,2 milliarder kroner, som har modtaget flere priser herhjemme og i udlandet.

Karlsson Arkitekter

Karlsson Arkitekter har arbejdet med en række forskellige sundheds/sociale projekter. Bl.a. boliger til hjemløse (Saxenhøj 2014), det nye psykiatrisygehus i Slagelse (med Gerontoafsnit 2015), pilotprojekt til fælles psykiatrihus for Københavns Kommune/Region Hovedskaden (Sct. Joseph Hospital 2016), beskyttede boliger i Helsingør (2014).
Tegnestuen har modtaget en række priser for nyskabende design. Bl.a. Bygherreprisen 2016, Farveprisen 2016, den internationale arkitekturpris AR AWARD 2016 og senest MIPIM AWARD 2017 for Healthcare Buildings.
Kilde: Karlsson Arkitekter

- Gennem det arbejde har vi fået en interesse for at arbejde med design og arkitektur for de mennesker, der behøver det mest, fortæller Christian Karlsson.

På et tidspunkt blev tegnestuen også prækvalificeret til et demenscenter i Aarhus.

- Vi vandt ikke opgaven, men jeg tilbragte nogle timer derovre, og det gjorde et stærkt indtryk. Det faldt sammen med, at min far havde udviklet alzheimers sygdom, så pludselig blev det også meget personligt, forklarer han.

Og dermed var tanken til demensX født.

Hos Karlsson Arkitekter er man meget interesseret i brugersamarbejder og tværfaglige samarbejder, og man søger hele tiden samarbejder med de bedste, man kan finde. Og her så man et behov for at forstå mere om demens, så derfor søgte man et samarbejde med Charlotte Voetmann og Hjerne & Sundhed.

- Vi vil gerne skabe ekstra oplevelsesrige rammer og gøre stemninger med rum, materialer og lys endnu tydeligere, og derfor valgte vi at samarbejde med Rune Fjord, som er designer, og forstår at forny og skabe processer og firmaet YOKE, som arbejder med formidling, siger Christian Karlsson.

Sultne sanser skal tilgodeses i byggeriet

Sultne sanser giver uro. Og det skal vi forsøge at tilgodese i byggeriet.
Sådan lyder det fra neuropædagogisk konsulent og indehaver af virksomheden Hjerne & Sundhed, Charlotte Voetmann, der er en del af det nye tværfaglige samarbejde demensX.
Hvad er din primære rolle i demensX?
- Min rolle er at se plejeboligen fra borgernes sted, og at hjælpe arkitekter og designere med at blive bevidst om de mennesker, der skal bo der. Jeg har en neuropædagogisk vinkel, fordi jeg er ikke kun sygeplejerske, men bevæger mig også i den sensitive og pædagogiske verden, fortæller hun.
Hudsansen og bevægelsessansen er vores basale sanser, og de skal mættes grundlæggende for at skabe balance i vores sansesystem og dermed nervesystemet, forklarer hun. En af komplikationerne ved at have en dysfunktion i hjernen er kropslig uro, og personen begynder ofte at vandre. Det ser man blandt andet ofte hos mennesker med demens. Under vandringen frigives nogle signalstoffer blandt andet vores ’lykkehormon’.
- Når de vandrer, sker der en form for selvmedicinerer af signalstoffer. Fagligt kan det håndteres ved, at der er udfordringer til kroppen integreret i byggeriet. Eksempelvis kan man have gangarealer ude eller inde, hvor man kan gå en tur. Jeg har set plejehjem, hvor man har skrå gulv- og stiarealer i nogle inviterende omgivelser. Her havde man udnyttet en niveauforskel. Som sidegevinst gav det helt gratis gangtræning, for det handler også om at kunne tage bestik af situationen, holde balancen og bremse i benene, når man går op- og nedad, siger Charlotte Voetmann.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.257