23948sdkhjf

Ny trepartsaftale: Flere skal uddannes til SOSU-hjælper

- og erfarne SOSU-hjælpere skal have bedre muligheder for at videreuddanne sig til assistenter.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har netop indgået en ny trepartsaftale, som skal styrke voksen-, efter-, og videreuddannelsessystemet.

- Det var simpelthen nødvendigt at nå et resultat. Uddannelsesaktiviteten er faldet voldsomt på voksen- og efteruddannelsesområdet. Det kan den nye aftale forhåbentlig rette op på, derfor er vi glade for løsningen, siger FOAs forbundsformand Dennis Kristensen, der slår fast, at det ikke var uden komplikationer at nå til den endelige aftale.

Aftalen indebærer blandt andet en forpligtelse til øget uddannelse af social- og sundhedshjælpere og videreuddannelse af hjælpere til assistenter. Der skal udvikles særligt målrettede AMU-forløb, som dels skal give et faglært løft til ufaglærte med henblik på at blive social- og sundhedshjælpere, og dels giver erfarne social- og sundhedshjælpere bedre muligheder for at blive social- og sundhedsassistenter. 

Godtgørelse

Den nye aftale indebærer blandt andet også, at godtgørelsen ved deltagelse i AMU-kurser og voksen- og efteruddannelse (VEU) forhøjes fra 80 procent af dagpengene til 100 procent.

- Det er et vigtigt resultat, der er ingen tvivl om, at den lave kompensationsgrad har spillet en stor rolle for nedgangen i voksen- og efteruddannelse i kommuner og regioner, fortæller Dennis Kristensen.

FOA lægger vægt på, at det er lykkedes at fastholde et fortsat samfundsmæssigt ansvar for uddannelsen af de ufaglærte og faglærte. Nu skal der gøres en ekstra indsats for at både arbejdsgivere og medarbejdere, kommuner og regioner kender og benytter de muligheder, der er for efteruddannelse.

Den indgåede aftale løber over fire år.

TREPARTSAFTALE

I trepartsaftalen er der enighed om en lang række initiativer.  Blandt initiativerne er:

Bedre mulighed for omstilling: Omkring 400 millioner kroner til en omstillingsfond, der skal give ufaglærte og faglærte mulighed for på eget initiativ at efter- og videreuddanne sig.

Styrke basale færdigheder: Bedre muligheder for læse-, skrive- og regneundervisning samt en pulje på 100 millioner kroner til at øge kendskabet til mulighederne for at få undervisningen. Nye fag i IT og engelsk.

Højere godtgørelse til alle på AMU-kurser: VEU-godtgørelsen hæves fra 80 til 100 procent af højeste dagpengesats ved deltagelse i AMU-kurser.

Hæve kvaliteten af AMU-kurser: Takster til skolerne hæves, så AMU-området tilføres 280 millioner kroner til at styrke kvaliteten i tilbuddene. Derudover afsættes der en kvalitetspulje til AMU på 140 millioner kroner til skolerne.

Fleksibelt udbud af AMU-kurser: Bedre muligheder for at tilpasse AMU-kurser til den enkelte virksomheds behov.

Lettere at vælge og tage efteruddannelse: Èn indgang til VEU-systemet, der gør det nemmere for virksomheder og medarbejdere at finde information om efteruddannelsesmuligheder, tilmelde sig kurser og søge om VEU-godtgørelse.

Tilbagebetaling til virksomheder og aktivitetsafhængigt VEU-bidrag: 680 millioner kroner af de ubrugte midler tilbagebetales til virksomhederne i 2017, samt årlig justering af VEU-bidrag, der fremover skal sikre bedre balance mellem ud-gifter og indtægter.

kilde: Beskæftigelsesministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125