23948sdkhjf

Huset Nyvang i Randers kåret som Årets Sundhedsbyggeri

Det nye plejecenter vandt prisen i skarp konkurrence med tre andre nominerede projekter.

Huset Nyvang i Randers er netop blevet kåret til Årets Sundhedsbyggeri 2017.

I går løb den årlige konference Byggeri af fremtidens plejebolig af stablen i København, og her kårede Nohrcon for første gang Årets sundhedsbyggeri 2017. Fire projekter var nomineret til prisen: Rehabiliteringscenter Toften, Kerteminde, Huset Nyvang, Randers, Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Marienlund Plejecenter, Silkeborg. Vinderen blev fundet efter en afstemning på Norhcons hjemmeside. Og det blev Randers´nye plejehjem Huset Nyvang, der løb med prisen.

Blandt stemmerne på Huset Nyvang lød det blandt andet:

Huset Nyvang

Huset Nyvang er i sin grundidé tilpasset borgere med demens og deres særlige behov, men alle plejekrævende kan bo her.

Byggeriet tager udgangspunkt i den seneste viden på området, hvor begreber som hjemlighed og genkendelighed er nøgleværdier.

Byggeriet består af fire adskilte boenheder og en fælles bygning som rummer et bytorv, hvor butikker og aktive facader danner genkendelige motiver for en række fælles funktioner.

Fællesbygningen er sammenbygget med en stor daginstitution som rummer såvel vuggestue og børnehavegrupper, hvilket skaber et spændende potentiale i generationsmøder.

De første beboere flytter ind først i december 2017

kilde: Randers Kommune

"Fordi det er genialt at daginstitution og plejehjem er fælles om bl.a. personalerum. De ældre kan få fornøjelsen at høre barnestemmer m.m. De demente kan få optimal livskvalitet, pga. forskelligartede boliger, som ikke fremstår som en institution.”

”Holder meget af landsbytankegangen og generationsmødet - tror på at det er både inspirerende og gavnligt for de ældre, yngre, pårørende og ansatte.”

”Her vil jeg gerne blive gammel :-)”

Drivhus og campingvogn

Borgmester i Randers Kommune, Claus Omann Jensen, roser Huset Nyvang for de muligheder, det nye byggeri giver mennesker med demens for at forsætte så stor en del af deres tidligere liv som muligt i trygge rammer.

- Jeg er meget stolt af Huset Nyvang, der på mange måder lever op til Randers Kommunes visioner om at tænke anderledes og ikke være bange for at prøve noget nyt og innovativt. Byggeriet er indrettet, så borgere med demens kan fortsætte så stor en del af deres tidligere liv som muligt. Plejecenteret er bygget som et parcelhuskvarter med fritliggende boliger med terrasser, stier og haver imellem – der er et drivhus og sågar en gammel Volvo med campingvogn, så demensramte borgere med et tidligere campingliv kan genopleve gamle minder. Jeg sætter stor pris på kåringen af Huset Nyvang som Årets Sundhedsbyggeri 2017 blandt et stærkt felt af nominerede, udtaler Claus Omann Jensen (V).

Arkitekt og projektleder Rasmuss Riis fra Friis & Moltke A/S udtaler:

- Vi er meget glade og stolte over, at Huset Nyvang er vinder af ”Årets Sundhedsbyggeri 2017”. Det er et projekt, der rummer et meget spændende koncept – hjemlighed, nærvær og genkendelighed er indarbejdet i husets disponering og arkitektur på en måde, der ikke tidligere er set. Sammen med bygherrens visionære tanker om generationsmøde, plejefilosofi og velfærdsteknologi, er rammerne sat for et projekt, som peger fremad.  Vi ser et stort potentiale i projektets mange kvaliteter, og vi glæder os til at høre de om de erfaringer, som høstes i den kommende tid.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141