23948sdkhjf

Stor jubel: Kampen for transport til mennesker med demens er vundet

Alzheimerforeningen - og foreningens 'Tænketank' - kan ikke få armene ned efter lovning om 44,7 millioner kroner til befordring.

En lang sej kamp for at overbevise Christinaborgs politikere om, at demens skal sidestilles med fysiske sygdomme, når det gælder mulighed for transport med flextrafik, er nu vundet.

Aftalen om fordelingen af Satspuljemidlerne 2018 indebærer, at der afsættes 44,7 millioner kroner til en forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose til fritidsformål. Forsøget skal løbe frem til 2021 i et mindre antal kommuner, hvorefter det forventes at gøres permanent.

Direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, roser det arbejde, Tænketan for mennesker med demens og deres pårørende har lagt for dagen.

Alzheimerforeningens Tænketank har i flere år kæmpet for at gøre politikerne opmærksomme på den "urimelige forskelsbehandling af mennesker med en demenssygdom."
Mens personer med et fysisk handikap har lovkrav på at få hjælp til individuel transport, er demenspatienter henvist til kommunernes skøn. En undersøgelse som Alzheimerforeningen har gennemført i oktober 2017 viser at kun 11 kommuner i dag tilbyder demenspatienter hjælp til individuel transport.

- Tusind tak fordi I vedholdende og ihærdigt har kæmpet for ligeret til mennesker med demens, når det gælder hjælp til transport. I har i dag vundet en vigtig sejr. For politikerne i Folketinget har lyttet til jeres ønske og bevilget penge til et forsøg, der skal hjælpe med transport til mennesker med demens. Roserne og æren er jeres, siger han.

Det varKirsten Norman Andersen (SF), der stillede forslaget i satspuljeforhandlingerne, da hun på Tænketankens konference hørte om demensramtes problemer med manglende hjælp til transport.

- Jeg er rigtig glad for, at der er slået hul på problemet med manglende kørselsordninger. Det var på en af Alzheimerforeningens konferencer, at jeg blev præsenteret for problemet, og foreningens medlemmers beretninger gjorde indtryk på mig, fortæller Kirsten Normann Andersen.

Cirka fem kommuner kan søge om midler til transport og ledsagelse i en pulje på 44,7 mio. kr.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094